måndag 10 april 2017

Kycklinglasagne med bacon och enkel ostsås

Och inte är ostsåsen bara enkel, den är lättlagad och fantastiskt smarrig:) Ja, så klart är hela lasagnen smarrig, annars hade den ju inte hamnat här i vårt nätkök - då hade den vackert fått stanna i vårt kökkök!
Lasagnen lagade Håkan till för någon vecka sedan när frugan var ute på galej och han skulle dinera i sin egen ensamhet, kär som han är kockade han till en rejäl portion så vi båda kunde spisa rester vid senare tillfälle. Vi brukar göra så när vi väl lagar till lasagne, dels så blir den nästan snäppet godare dagen efter när den fått stå till sej lite och dels så är det perfektus att ha på lut i frysen när behov finnes!


Så, vad skiljer sig då från denna kycklinglasagnen och de andra vi lagat till? Jo här har det dels tärnats ner rökt fläsk (ta bacon om du föredrar det) och så ligger det några skivor salami i det ena lagret. Att både salami och bacon passar till kyckling är ju sedan gammalt, dom har ett välfungerande förhållande som man inte skojar om, så när dom dök upp vid genomgången av kylskåpet var det ju klart att dom också fick vara med och leka.
De soltorkade tomaterna åkte ner med lite nervdaller, frun i köket är nämligen ingen större fantast av dom men det begick sej- tack och lov, inget köksuppror denna gången:)

Kycklinglasagne
600 g kycklingfilé skuren i mindre bitar, ca 2*2 cm
1 bit, ca 150 g, rökt fläsk i små tärningar (eller bacon)
2 morötter, slantade
1 stjälk blekselleri
1 rödlök, fint hackad
5 soltorkade tomater, blötagda och sedan hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad oregano
1 burk á 400 g krossade tomater - skölj ur burken med 2 dl vatten
salt och peppar
några tunna skivor salami så det täcker ett lager
färska lasagneplattor
Fräs kyckling, rökt fläsk och lägg över det på en tallrik.
Fräs, grönsaker, lök, vitlök, torkade tomater och örter ca 5 minuter, häll i krossade tomater och vatten.
Rör om och låt såsen puttra ca 30 minuter, lägg i kycklingköttet och fläsket efter ca 15 minuter.
Smaka av såsen med salt och peppar.
Ostsås
4 dl creme fraiché
1 burk philadelphiaost
2 dl riven västerbottensost (spara ½ dl till gratineringen)
Rör samman ostsåsen.
Montera:
Smörj en ugnsfast form och börja med ett laget kycklingsås i botten.
Fortsätt med ett lager lasagneplattor och på dom ett lager ostsås.
Fortsätt varva så till kycklingsåsen är slut, översta lagret ska vara ostsås (vill du så lägger du på salamiskivorna innan sista lagret ostsås.)
Hur många varvningar det blir beror sig på vilken storlek formen är, vi hade en oval form på ca 30*25 cm och fick då tre lager vardera av kycklingsås och lasagneplattor.
Strö över riven ost och gratinera lasagnen mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter, får den för mycket färg så täck över med ugnsfolie.
Lasagnen går utmärkt att frysa!

Till lasagnen passade det himla fint med picklad rödlök, det satte liksom pricken över i!

Vi tog ju en liten söndagsutflykt igår, det var vårmarknad i Lövestad och den brukar vi besöka samtidigt som vi hälsar på och äter middag hos Ankis morbröder, som bor en bit därifrån. En skogstur fick vi också till och denna gången stod ramslöken som spön i backen, det luktade vitlök vart vi än gick bland träden.
Så klart passade vi på att plocka med oss ett gäng gröna granna blad hem, några hamnade direkt i en ramslökspesto igårkväll medan de andra hamnade i frysen.
Tidigare har vi testat att göra hemmagjord ramslökskorv, ramslökssmör (gott till grillad fisk!), ramslökssill och ramslöksaioli, alla fyra kan vi varmt rekommendera om ni gillar och kan plocka ramslök.


I påsen plockade vi även ner små späda nässlor och nu har vi bestämt att detta är året då vi ska laga till dom! Vad det ska bli av dom vet vi inte än, vi hittade inte så många så vi får se vad dom räcker till, kanske en skål soppa som vi kan dela... eller något annat gott.
Sitter du på något gott förslag så får du gärna slänga in det - tack på förhand!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Ser riktigt god ut älskar lasagne:)
    Både ramslök och nässlor vilken lyx:)
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja visst är det gott!
      Detsamma till dej, Milla,
      kramar

      Radera
  2. Åh alla plockar Ramslök i era hoods nu!!! Älskar ramslök! Och den där lasagnen måste jag prova så mycket goda saker i den!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det verkar onekligen så, den frodas i backarna!
      Hoppas du gillar,
      kram på dej!

      Radera
  3. Den där lasagnen...fantastiskt god!!! Och nu kommer man ha godaste matlådan av alla på jobbet imorgon :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att den blev så omtyckt, tack för att du hojtade till - det blir vi så glada för! Och att ha bästa matlådan är ingen dålig bonus:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!