måndag 29 maj 2017

Gratäng med falukorv och potatismos

En riktig 70-tals nostalgiker blir det i dag när vi bjuder på en falukorvsgratäng med potatismos och chilisås, vi kände båda hur vi slungades tillbaka till barndommen när vi högg in på korvlådan. För att förstärka 70-tals känslan hade fru M plockat fram den bruna gratängformen från Arabia som vi fick av Håkans föräldrar när dom rensade ut i köksskåpen, snacka om barndomsminnen på hög nivå:)


Detta är verkligen ingen svår matlagning alls, steka korv - göra potatismos - vispa grädde, lättlagat absolut, men halleda så gott vi tyckte att det blev! Lite jobb och mycket smak, perfekt eller hur?! 
Potatismoset klickar (eller spritsar om du har tid och lust med det) du ut längs kanterna av formen med hjälp av två skedar, gör gärna lite små toppar här och var så att moset får lite extra färg där när det sedan står i ugnen. 


Under tiden som potatisen kokar steker du korven och vispar samman såsen, det blir lite multitasking över det hela. Efter att moset kommit på plats lägger du ner dom stekta korvskivorna på två långa led lite omlott över varandra, det gör inget om det blir lite trångt i korvledet för såsen hittar ändå ner mot botten av formen.


Ovanpå korvskivorna brer du sedan ut den tjockvispade såsen av bland annat chilisås, vitlök och grädde. Vill du, och har hemma, kan du hacka ner lite goda örter som t.ex persilja eller dill i såsen, eller kanske klicka ner lite bostongurka däri. Vi la vår bostongurka på tallriken och det kan vi varmt rekommendera, den syrliga smaken passar himla fint till korvgratängen!
Hur som haver, på med såsen och sen in med hela härligheten i ugnen där den får stå ca 15-20 minuter under tiden som du har tid att plocka undan och duka:


Falukorvsgratäng med potatismos  ca 4 port
Potatismos
ca 800 g mjölig potatis
1 dl mjölk
25 g smör
salt och peppar
Börja med att skala och koka potatisen, under tiden den kokar förbereder du övriga ingredienser.
Värm mjölken med smöret i så att smöret smälter.
När potatisen är färdigkokt häller du av vattnet och låter potatisen ånga av.
Mosa sönder potatisen, gärna med en elvisp och blanda ner den varma mjölken och smöret.
Smaka av moset med salt och peppar, klicka ut det längs kanterna i en smord ugnsfast form.

600 g falukorv i skivor
2 dl vispgrädde
ca 1 dl chilisås
1 msk dijonsenap
1 stor vitlöksklyfta, riven
eventuellt hackad persilja eller dill, eller bostongurka som smaksättning
Stek korvskivorna så de får färg på båda sidor.
Vispa grädden ganska hårt och blanda ner chilisås, vitlök och senap (örter eller bostongurka).
Lägg korven i formen med potatismoset och bred ut chilisåsen över korven.
Ställ formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.
Servera gärna med bostongurka till om du inte redan har det i såsen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!