torsdag 25 maj 2017

Paj med pesto, fetaost och spenat

Så gott folk då är det långhelg, säkert är det flera av er som planerar att tända grillen och tillaga maten på den och då kanske ett tillbehör till det grillade kan passa fint? Tänk då har du kommit till helt rätt kök, för här bjuds det på en paj som är ett perfekt grilltillbehör minsann!

paj till grillat

Pajen var vårt knytkalasbidrag hos goda vänner för ett tag sedan då det grillades i både majbrasa och grill, ett uppskattat bidrag blev det för inte en endaste bit blev över för att använda som fotomodell. Ni får helt enkelt hålla tillgodo med mobilbild från kalaset och tillagningen dessförinnan.

paj med tomater

Fyllningen innehåller ost gånger två, feta och parmesan, tomater, spenat, lök och pesto, den senare rör du ner i äggstanningen. Gillar du vitlök så kan du blanda ner lite extra i äggstanningen också, det gjorde vi och tyckte inte att det skadade alls.
Skulle någon ha något emot spenat så kan du byta ut den mot ruccola, tänk då bara på att lägga ner den direkt i pajskalet och inte fräsa på den som du ska göra med spenaten.

pestopaj

Pajskalsreceptet får du helt i vanlig ordning två olika, ett med och ett utan gluten, båda lika bra. Vi försökte oss på att göra pajskal med dinkelmjöl denna gången men tyckte inte riktigt att det blev jättebra, så där får vi fortsätta experimentera.
Antalet portioner beror sig lite på hur du serverar pajen och om du har någonting till den, till en bit grillat så räcker den garanterat till minst 10 personer.

Paj med pesto och fetaost 6 - 10 port 

Pajdeg glutenfri
4½ dl mandelmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör i tärningar
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) med avtagbar kant och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Pajdeg "vanlig"
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen håller ihop.
Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, med avtagbar kant och ställ kallt 30 minuter.
Nagga botten på pajskalet och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Fyllning
1 liten rödlök, fint hackad
200 g spenat eller ruccolasallad
150 g fetaost
15-20 cocktailtomater, delade eller i kvartar
Äggstanning
3 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
5 msk pesto
ev 1 vitlök
1 dl riven parmesanost
salt och svartpeppar
Fräs lök och spenat (har du ruccola så fräser du inte den) så det mjuknar och vattnet försvinner.
Lägg över i pajskalet.
Rör samman äggstanningen och häll halva mängden över lök och spenat i pajskalet.
Lägg ner fetaost och tomater i pajen, häll på resten av äggstanningen och peta runt med en gaffel så att äggstanningen fördelar sig jämt i pajen.
Grädda pajen mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter, när pajen har stelnat och fått fin färg är den redo att tas ut och serveras.
Pajen går att äta varm, ljummen och kall.

För Mårtenssons väntar nu en hett efterlängtad, rolig och bubblande helg i finaste fina sällskapet när vi ska träffa långväga vänner. Vi håller tummarna för att vädergudarna är på vår, och så klart på er, sida och låter solens strålar skina och göra oss sällskap.
En riktigt skön och fin Kristi himmelsfärdshelg önskar vi er alla, ät och drick gott så ses vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Paj är bara så gott, hade gärna smakat en bit :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Åh herreguuuudars vad gott det låter!!!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!