måndag 5 juni 2017

Göra egen lammkorv

Det har varit lite tunnsått med korvtillverkningen här hemma på senaste tiden, det blir väl kanske så när man (läs Håkan) stoppar korvar även på jobbet - lite som att ta jobbet med sig hem:) Men för att citera en välkänd reklamslogan, "plötsligt händer det" och nya hemmagjorda korvar ser dagens ljus!

Denna gången är det lammkött som har använts, styckningsdetaljen är lammslag som är en lite fetare bit som passade hur bra som helst att stoppa korven med. Får ni inte tag på just den biten så går det bra med en annat bit från framdelen, som t.ex bogen.
Koriandern visade sej passa väldigt bra som smaksättare, en mycket smarrig överraskning, vitlöken och persiljan kändes båda som väldigt självklara val till lammet.


Och som vanligt vill vi påminna er om att det är extra viktigt att vara noggrann med handhygienen när du gör korv!

Lammkorv
800 gram lammslag eller annan bit framdelskött från lamm
160 gram kallrökt sidfläsk el. bacon
3 gram korianderfrön
1 gul lök, ca. 40 gr
2 vitlöksklyftor
1 knippe bladpersilja
1 kryddmått malen koriander
1 tsk anchochili
1 tsk nymalen svartpeppar
1 msk socker
12 gram havssalt
1 dl rödvin
Tärna köttet, skär löken i mindre bitar och hacka persiljan grovt.
Mal köttet med lök, korianderfrön och persiljan, ner i en rymlig bunke.
Blanda i de övriga ingredienserna och blanda väl tills smeten hänger ihop och är fast.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna på järnet så de får yta och sedan låta dom steka färdigt i ugnen.

Lammkorven innan uppdelning och tillagning.


Till korvarna käkade vi Tabbouleh, en sallad fullsmockad med smaker. Vi tycker att citronen ha en framträdande smak när vi äter tabbouleh utan att för den delen ta överhanden, så smaka dej fram till hur dina smaklökar vill ha det.

Tabbouleh
3 dl bulgur
1 stor bunt bladpersilja, grovt hackad (ej det grövsta av stjälken)
1 rödlök, finhackad
10 färska myntablad
2 tomater i mindre bitar
1-1½ pressad citron
½ grön gurka i mindre bitar
4-5 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Koka bulgurvetet och låt det svalna.
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Vill du se mer ingående förklaring och bilder på hur du kan gå tillväga när du stoppar korv så har vi två tidigare inlägg som du kan kika på som handlar om att göra egen leverkorv och när vi stoppade spickekorv. Ja vi och vi... det är mest Håkan som står vid korvstoppnigsröret medan Anki är någon form av sous chef:) Och nej det är inte alls svårt att fixa till egen korv i köket, det är faktiskt en riktigt trevlig aktivitet oavsett om man gör det på egen hand eller tillsammans, med ett mycket gott resultat!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails