torsdag 13 juli 2017

Grillat sidfläsk med krispig grillsallad

Hur går det med grillningen, har ni haft glöden igång mycket i sommar? Vi hoppas att ni inte tröttnat än i alla fall för idag kommer det ett gott grilltips här i köket, det blir grillat sidfläsk med en frisk sallad med lite hetta i dressingen som tillbehör.


Sidfläsket köper du i hel bit och det ska vara färskt sidfläsk, inte rimmat eftersom du ska salta det själv innan det ska tillagas i ugnen. I ugnen ?! Ja det ska in i ugnen först innan det ska grillas, och det för att du ska få ett saftigare kött istället för en torr söndergrillad bit.
I ugnen ska köttet gå på låg värme och stå inne ca 2 timmar, under tiden kan du roa dej med något helt annat så låt inte tiden avskräcka dej:

Vietnamesisk fläsksida
800 g helt sidfläsk
salt och peppar
Rista köttbiten med en mattkniv (nej inget stavfel, en mattkniv är perfekt för att skåra kött med!) eller skarp kökskniv.
Salta och peppra rejält och lägg sidfläsket med svålen neråt i en ugnsfast form.
Ställ in formen mitt i 150 graders varm ugn, vänd köttet efter 2 timmar och höj temp till 225 grader, ställ gärna in grillfunktionen på ugnen.
Låt stå till svålen blivit knaprig, håll koll så du inte bränner köttbiten.
Ta ut köttbiten och låt den svalna, gärna i kylen.

Under tiden köttet svalnar gör du en god glaze som fläsksidan ska penslas med 
när den sedan ska grillas i skivor:


Glaze
2 vitlöksklyftor, krossade
½ dl fisksås
½ dl japansk soja
2 msk kinesisk soja
3 msk rårörsocker
1 gul lök, finhackad
1 msk neutral olja
2 dl kokosvatten
Koka ihop alla ingredienser ca 10 min och låt svalna.
Skär upp sidan i rejäla skivor, pensla runt om med marinaden och grilla dom på, grillen, i grilljärn eller i ugn.
Servera med en god krispig sallad.


Till de grillade fläskskivorna åt vi en krispig sallad med en syrlig och het dressing, inte så där jättechilistark (då hade fru M protesterat) utan med ett bett i smaken. Hettan och hur hårt er dressing ska bitas får ni själv avgöra när ni rör ihop den, tänk bara på att smakerna mognar och att hettan framträder mer ju längre dressingen får stå innan den serveras:

Fänkålssallad med gula betor
3 gula betor
1 fänkål
1 bit rättika
1 knippe rädisor
Dressing
½ dl olivolja
2 msk fisksås
saft från 1 lime
riven färsk ingefära
torkad chili
Hyvla betorna, fänkålen och rättikan tunt på mandolin.
Lägg skivorna i en skål med kallt vatten och låt dom ligga ca 15 minuter så blir dom krispiga.
Rör samman dressingen och smaka av ingefäran och chili efter ditt eget tycke och smak.
Ta upp skivorna och låt dom rinna av, lägg i en skål och häll över dressing och blanda runt.
Låt gärna salladen stå en stund och dra till sej smakerna innan serveringen.

Så där ja, det var veckans grilltips det. En riktigt god och smakrik middag väl värd jobbet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Mums vad gott det ser ut. Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anettan, och ursäkta sent svar - kommentaren försvann i vimlet:)
      Kram på dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!