tisdag 22 augusti 2017

Indisk Butter chicken

butter chicken

Butter chicken (nej inte någon butter kyckling - smörkyckling) eller Murgh Makhani som det heter i hemlandet Indien, är något vi lagat till förut och som vi garanterat kommer att laga till många fler gånger. Detta är nämligen Ankis absoluta favoriträtt när det gäller indisk mat och Håkan tackar inte nej till en portion när det bjuds, något det görs så fort fru Ms sug efter den smöriga kycklinggrytan sätter in. 
Vissa frestelser är som bekant lika bra att falla och lägga sej platt för!

tomater

Dagens tillagning av grytan skiljer sig åt på några få ingredienser mot receptet till Butter chicken vi använde förra gången. Då hade vi i konserverade tomater som nu ersattes av färska, riktigt mogna tomater och så hade vi denna gången även i caschewnötter, något som vi inte ens hade en aning om att man kunde förra gången. 

cashewnötter

Att ha i nötter är inte vårt eget hittepå, det är tydligen så vissa av de indiska matlagarna gör för att få till en lite krämigare sås i grytan, och det blir det vill vi lova! Skulle det nu vara så att du eller någon du tänker bjuda middagen på är allergisk mot cashewnötter så har du två val, antingen utesluter du dom helt enkelt eller så använder du vårt andra recept

kryddor till butter chicken
För övrigt är det nästan samma sorts kryddor som ska ner i grytan denna gången, ingefära, chilipulver, kardemumma och spiskummin för att nämna några.

bockhornsklöver
Bockhornsklöver kan det ibland vara lite trix med att hitta, men kika i affärer med ett rejält Asiatiskt utbud eller på marknader i stånden där de säljer påsar med kryddor, där brukar vi alltid ha turen att kunna få tag på det. Hittar du inte bockhornsklöver så kan du antingen byta ut den mot lite libbsticka eller utesluta den. 

bas för butter chicken
Efter att kycklingen fått marinera en kort stund i ingefära, vitlök och chili steker du den snabbt och låter den sedan vila på en tallrik. Under tiden kycklingköttet vilar får såsen puttra i samma stekpanna du stekte köttet i, innan den ska mixas och silas.

smör
I den mixade såsen ska sen en rejäl, och då menar vi rejäl, klick smör i tillsammans med en skvätt grädde. Ner med kycklingen igen, låt det puttra en stund och bli genomvarmt, sen är det bara att stilla begäret och hugga in!

butter chicken


Butter chicken   2 port
300 g kyckling i lagom munsbitar (inte för stora)
1 msk ingefärspasta
1 msk fint riven vitlök
1 tsk chilipulver
Lägg kycklingen i en skål och blanda med ingefära, vitlök och chilipulver.
Låt det marinera 15 - 20 minuter och stek det därefter i en medelvarm i en djupare stekpanna.
Ta upp kycklingen och lägg åt sidan under tiden som du lagar till såsen i samma stekpanna.

Sås 
100 g hackad gul lök
1 tsk bockhornsklöver
ca ½ tsk garam masala
½  msk chilipulver
1 tsk gurkmeja
1 msk mald spiskummin
½ msk kardemumma
1 msk fint riven vitlök
500 g hela mogna tomater i grova tärningar
50 g cashewnötter
2 msk flytande honung
1 - 2 dl vatten
5 msk smör
3 msk grädde
1 msk smaltvinäger eller 1½ msk vitvinsvinäger
Fräs löken med de torra kryddorna i 1 msk smör och lite rapsolja, några minuter tills löken mjuknat, rör om under tiden.
Tillsätt vitlöken och fräs någon minut till innan du tillsätter övriga ingredienser utom smör och grädde, rör om och låt det småputtra ca 20 minuter.
Mixa alla ingredienserna i en mixer och sila ner såsen i stekpannan igen.
Tillsätt resten av smöret, grädden och kycklingen i såsen och låt det småputtra ca 5 minuter så att kycklingen blir genomvarm innan du serverar med valfria tillbehör.

Ris har vi alltid till när vi äter butter chicken, dessutom försöker vi alltid lägga händerna på Naanbröd så att inte en endaste droppe av den ljuvliga såsen ska gå förlorad.
Grönsakerna då, kanske du undrar, var är grönsakerna?
Dom blandar vi samman till en sallad som vi äter innan själva huvudnumret, annars finns det nämligen en stor risk att vi inte orkar få ner ett endaste litet majskorn och det är ju kanske inte så bra. Grönsaker måste man ju ha!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Tack för inspirationen Ni ger, jag har ett litet tips till Er www.kryddlandet.se där finns massa spännande kryddor om det tar slut innan nästa marknad ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, kul att det uppskattas. Tack, då vet vi var vi kan fylla på.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!