fredag 4 augusti 2017

Ugnsbakad fetaost

En bit fetaost som du antingen lagar till i ugnen eller på grillen, det är ett otroligt smidigt och superenkelt sätt att få till ett gott grilltillbehör eller vegetarisk alternativ till det grillade. Tro oss, det kvalar in på delad första plats som båda!

ugnsbakad fetaost med rödbetor

Okej, vi kan väl vara överens om att det inte varit den finaste, varmaste och soligaste sommaren i mannaminne hitintills, men det hindrar väl ingen från att plocka fram grillen och tillaga maten på gallret? Kanske är det till och med så att du tänker göra så nu till helgen som stundar? Då har vi ett alla tiders bra recept på detta goda tillbehör, eller för er som hoppar över köttet så funkar detta alltså precis lika bra som huvudrätt minsann!

fetaost från zeta

Vi åt den ugnsbakade fetaosten som vegetarisk middag och då behövdes det två bitar ost, vars en bit och det stod vi oss på galant med tillbehören vi åt till. Denna gången blev det Zetas ostar, men vad gäller märke tillhör vi de otrognas skara och växlar mellan märken som vi vet vi gillar.
Som tillbehör åt vi quinoa och ugnsrostade rotfrukter (rödbetor sitter som en krocketklubba till fetaosten!) och en grönsallad med balsamdressing.

fetaost

Osten packas upp, får agera fotomodell och läggs därefter på varsin bit ugnsfolie för att kryddas och krönas med allehanda goda smaker, örter och oljor.
Tänker du servera osten som huvudrätt så år du alltså räkna med 150 gram per portion, halkar den in som tillbehör på din grilltallrik så kan det räcka med en halv bit per tallrik.

ugnsbakad fetaost med grönsaker

Ugnsbakad fetaost
150 g ost/portion som huvudrätt, 75 g/portion som tillbehör
1 msk olivolja, gärna med citron- eller vitlökssmak
1 tsk torkad timjan, eller en kvist färsk
1 tsk torkad rosmarin, eller en liten kvist färsk
några drag med svartpepparkvarnen
några droppar citronsaft
1 bit ugnsfolie
Droppa lite olja på foliebiten och lägg på osten.
Ringla över lite olja och lägg på örterna, droppa över citronsaft och avsluta med svartpeppar och resten av oljan.
Vik ihop paketen och förslut väl.
På grillen:
Tillaga osten i foliepaketet på grillgallret ca 5-10 minuter.
I ugnen:
Tillaga osten mitt i ugnen på 200 grader, 15-20 minuter.
Servera!

Någon folieinpackad middag blir det inte idag, istället packar vi in maten med hjälp av bambumattor ikväll. Vi ska nämligen ha sushi till middag och den ska vi för omväxlings skull göra på egen hand, något vi inte gjort sedan vi gjorde det sist... HJÄLP - det var visst fyra år sedan vi gjorde egen sushi, var tusan tar tiden vägen!?
Jaja, förhoppningsvis sitter rullartekniken fortfarande i, annars vet vi ju vem vi ska ringa:)
Men först har vi en fredag att ta tag i, ärenden att gå och bänkar att sitta och njuta på!

En fortsatt finfin fredag till er och en skön helg!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Men visst är det gott med varm fetaost? Var ett tag sedan jag gjorde det nu men det är verkligen ljuvligt! Jag hoppas ni får en fin helg och att sushimakandet går fint! Kramar från oss alla tre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ljuvligt gott är precis vad det är, alldeles för länge sedan vi gjorde det också och förhoppningsvis glömmer vi inte bort det på ett tag nu.
      Tack, sushimakandet gick bra och helgen likaså hitintills:)
      En stor kram till er!

      Radera
  2. Åh, så gott med fetaost. Ha en skön lördag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, så gott så!
      Kramar till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!