torsdag 19 oktober 2017

Fylld fläskfilé med mozzarella och salami

Då susar fredagen in i morgon igen gott folk, kanske är den rent utav här redan när du läser detta tänk så snabbt en vecka kan fara förbi! Kanske är du på jakt efter något lite extra gott till helgens middagar och tänk att då kommer vi här, som gubben och gumman ur köket med ett supersmarrigt tips på fläskfilé. 
Fläskfilén är fylld med godsaker, vi la på både mozzarellaost, örter och tryffelsalami innan vi rullade ihop filén igen och knöt ihop den. 


För att fylla fläskfilén så skär man först ett snitt längs med hela köttbiten, inte hela vägen genom utan spara ca 2-3 cm så att köttbiten håller samman - tänk som en bok sitter ihop i ryggen ungefär. Därefter lägger du ut sidorna som du fått och så plattar du till dom en smula, banka lite lätt aningen med handen eller med en kötthammare (försiktigt!) så du får en så jämn bit som möjligt.


När köttet är delat och tillplattat är det dags för fyllningen att läggas på, man kan välja det man själv tycker är gott och som passar till fläskköttet men här blev det alltså ost och salami. Att vi valde just tryffelsalami beror på att vi hade några bitar över i kylen, och samma var det med osten. Åter igen en lyckat kylskåpsrensning och återvinning 😋.
Nu är det ju inte alla som gillar smaken av tryffel, men då löser man det på enklaste viss genom att lägga på vanlig salami istället - eller varför inte lufttorkad skinka.


Till vår fläskfilé åt vi risotto, en helt vanlig sådan som vi smaksatte med en smula rosmarin, och så hade vi en klick vitlöksröra som också dök upp som ett kylskåpsfynd. Potäter passar också fint till, t.ex i form av klyftor, hasselbackspotatis eller varför inte en rösti. Vi har flera olika potatisrecept som vi samlat i ett alldeles eget inlägg om du vill ha fler goda förslag på tillbehör.

Fläskfilé med mozarella och tryffelsalami 
1 hel fläskfilé ca 500 gram, (beräkna att det går ca 150 - 200 gram / person, mängden beror lite grann på om och vad du serverar innan, efter och till)
1 paket á 80 g tryffelsalami (eller vanlig salami)
1 paket mozarellaost
färsk rosmarin
färsk basilika
1 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar

Börja med att skära filén fri från senor och silverhinna.
Skär sedan ett snitt längs med filén, fläk upp den och platta till så det blir till en platt köttbit.
Krydda med salt, svartpeppar, rosmarin och timjan över hela köttbiten.
Lägg mozzarellaosten i mitten längs med köttbiten, lägg sedan på tryffelsalamin och strö på lite rosmarin och basilikablad.
Rulla samman köttet från långsidan, stoppa in ändarna och bind ihop filén med steksnöre.
Krydda filén lite runt om (hit kan du förbereda).
Bryn filén i smör och olja så den får färg runt om, lägg över i en ugnsfast form och stick in en köttermometer i mitten av köttbiten.
Låt köttet steka färdigt mitt i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen nått 68 grader.
Ta ut och låt vila, den kommer då att nå upp i minst 70 grader, så var inte orolig att den inte är genomstekt.
Dela filén i lagom stora portionsbitar och servera med valfritt tillbehör.


Det är konstigt det där med mat och råvaror, ibland går det eviga tider mellan varven som vi har somlig mat här hemma medan andra råvaror dyker upp ständigt och jämt (fisk och rökta räkor till exempel 😉). Fläskfilé är just en sån råvara som vi åt ganska ofta ett tag, för att sedan knappast ens titta på den i affären, för att nu plötsligt återupptäcka den och fått till två möten på kort tid. Inget ont i det, båda möten har varit smaskiga och lyckade.

Så till sist önskar vi er helt i vanlig ordning en riktigt härlig helg, vi hoppas att matupplevelserna blir goda och att sällskapet blir gott!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Smarrigt värre:) Riktig fredagsmat
    Kram milla

    SvaraRadera
  2. Det här ska jag göra på fredag. Mums!! Finns steksnören att köpa i vanliga mataffärer?
    Med vänlig hälsning Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Helena, hoppas att du tycker om det! Jajamensan, steksnöre köper du i mataffären, det brukar ligga bland plastpåsar och liknande.
      Lycka till,
      kram Anki och Håkan

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!