tisdag 31 oktober 2017

Grönkålspaj med valnötter och ost


Hallå därute alla kålmaskar och kålgillare, idag har vi en paj som med all säkerhet kommer att falla er i smaken. Grönkålspaj med valnötter, hur smarrigt låter inte det? Och som om att det inte räckte med grönkål och valnötter i pajskalet så har vi dessutom lagt ner en smakrik ost, Västerbottensost för vår del, för att höja smaken ytterligare ett snäpp. Lite lök och vitlök på det och vi är framme vid dagens pajiga mål! 


Pajen funkar alldeles utmärkt att äta som den är utan tillbehör, som en köttfri måltid, men vill man så kan man steka på några skivor bacon och ha till pajen eller äta den till kyckling.
Ja det är faktiskt egentligen inte så mycket mer att orda om eller så mycket mer vi kan säga om pajen mer än att den är supergod, krämig och smaskig 😋.
Sa vi förresten att den är väldigt god 😉:

Grönkålspaj med valnötter och ost   4-6 port
Pajskal
3 dl dinkelmjöl
150 g smör, tärnat
2 msk kallt vatten
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen håller ihop.
Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, med avtagbar kant och ställ kallt 30 minuter.
Nagga botten på pajskalet och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Fyllning
200 gram färsk grönkål, grovt hackad
10 cm purjolök, skivad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 dl riven västerbottensost
3 ägg
3 dl grädde
ca 1 dl grovt hackade valnötter
Skölj kålen och lägg den sedan i en gryta med kokande lättsaltat vatten, låt den koka några minuter.
Slå kålen i en sil och låt den rinna av, sprid gärna ut den på en ren kökshandduk så den rinner av där.
Fräs lök, vitlök och grönkål på medelvärme i smör och olja utan att det tar färg, salta och peppra.
Fördela kål, lök och den rivna osten i pajskalet.
Rör samman ägg och grädde och häll det i pajen, skaka gärna formen lite försiktigt så att det fördelas jämt i kål- och oströran, strö över valnötterna.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Servera antingen som tillbehör eller som köttfri ensamrätt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Smarrigt vilken härlig kombo :)
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, ja nötter och kål visade sej passa fint ihop.
      Kram på dej!

      Radera
  2. Låter som en paj helt i min smak. Kram!

    SvaraRadera
  3. Mums! Älskar grönkål och all kål förresten!

    Ha en fortsatt fin vecka!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja kål är en stor favorit här med, så enkelt att variera och använda sej av.

      Tack detsamma till dej, Jenny.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!