lördag 28 oktober 2017

Indisk lammgryta

I onsdags konstaterade vi att det är höstmat som gäller nu och varför inte fortsätta på inslagen bana, det känns synnerligen passande även idag. Då bjöd vi på soppa, idag blir det lammgryta med härligt värmande kryddor och indiska smaker som kan lysa upp en grå höstdag som denna.
För när vi kikar ut genom fönstret ser vi löven dansa förbi i höststormens virvlande vindar, det knakar i rutorna och de som går förbi har den där framåtlutande stormgången.
Japp, höstmat och höstmys it is!


Vi lagade till lammgrytan i vår Crock Pot och har du ingen sådan så går det absolut alldeles utmärkt att laga till lammgrytan ändå, både i lergryta och vanlig gryta.
Använder du lergryta häller du över allt i den istället för i crockpot, ställer in i kall ugn och lagar till under 1½ - 2 timmar på 175 grader. Grädden och nötterna tillsätter du när 30 minuter återstår.
Lagar du lammgrytan på spisen så häller du de krossade tomaterna rakt ner i den djupa stekpannan som du fräst kryddor och kött i, låt den sedan småputtra ca 1½ timme. Grädde och nötter tillsätter du när ca 15 minuter återstår.


Lammgrytan lagade vi till för nästan exakt en månad sedan, ni som följer oss minns kanske att vi gav oss på att baka naan som vi åt till lammgrytan och skrev om baket redan då. Vi skrev också att receptet på grytan skulle dyka upp framöver och nu är äntligen tiden kommen 😉 , den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller hur?!

Lammgryta i slökokare   4 port
700 g lammgrytbitar
2 tsk kumminfrö
1 tsk hela spiskummin
1 msk korianderfrö
1 tsk chiliflingor
1 tsk timjan
2 tsk svartpepparkorn
1 msk kardemummakapslar
4 vitlöksklyftor, rivna
2 msk riven färsk ingefära
3 tsk garam masala
1 burk krossade tomater
4 gula lökar, skivade
1 burk kokosgrädde
1-2 dl cashewnötter
ev. maizenaredning
Mortla kumminfrö, spiskummin, koriander, chili, timjan, svartpeppar och kardemumma.
Fräs de mortlade kryddorna med vitlök, ingefära och garam masala i smör på medelvärme i en  djup stekpanna/stekgryta.
Öka värmen, lägg ner köttet och löken och låt det fräsa ytterligare några minuter.
Häll över allt i crock potten och tillsätt de krossade tomaterna, rör om och lägg på locket.
Tillaga på låg värme i 5 timmar.
När ca 30 minuter återstår blandar du ner kokosgrädden och nötterna, ändrar till hög värme och låter grytan koka färdigt.
Red eventuellt av med maizenaredning till önskad konsistens.
Servera grytan med valfritt tillbehör, chutney och hembakat naan är att rekommendera.


Helgen fick en trevlig och smakfull start när vi igår firade Ankis far som i veckan nådde den aktningsvärda åldern av 80 år. Han bjöd oss alla på en av stans absolut bästa restauranger, Brasserie du Sud som huserar på Hotell Continental - Ystads äldsta hotell. Jodå, fint ska det va:)
Vi njöt av ostron, lax, vildsvin. gös, havtorn och sockervadd, ypperlig service och fantastisk personal. En lyckad kväll med andra ord.
Idag ska det kikas på lägenhet med ovan nämnda fader, det börjar bli tufft med trappor och gamla trötta ben så en eventuell flytt kanske ligger i framtiden, vem vet vart det bär.

Morgondagen bjuder på födelsedagsfirande även den, då är det dags för nästa gubbe i familjen att ha fyllerårsdag. Håkan tar och lägger ytterligare ett år till handlingarna och skriver numera 49 på frågan om hans ålder, och som av en händelse står det lamm på födelsedagsmenyn!

Nu kära vänner, nu önskar vi er alla en fortsatt fantastiskt fin helg med gott både här och där.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Grattis Håkan. Alltid ung, alltid fräsch. För att inte tala om din fru. Vi gratulerar så väldans härifrån Götet! Kramar!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!