måndag 2 oktober 2017

Palak paneer med halloumiost och raita

Palak paneer, har du hört talas om det tidigare? Tack vare vår (fd-bloggar)vän Amy, som fick oss att börja laga (och Anki att äntligen äta) indisk mat för några år sedan, så hade vi lite koll på vad både palak och paneer är.

palak paneer med halloumi

Palak betyder spenat och paneer är en indisk färskost, och tillsammans bildar dom den vegetariska rätten Palak Paneer, enkelt eller hur?! Paneer gör man själv och det verkade inte vara inte särskilt svårt när vi läste om det, men när vi upptäckte att den går utmärkt att byta ut den mot Halloumi tyckte vi att det lät så oerhört mycket enklare!
Frågan är väl bara om det då fortfarande är just palak paneer man äter eller om det helt enkelt ska döpas om till Palak Halloumi... ja därom låter vi de lärde tvista, eller vad säger du?!

palak paneer

Förutom halloumiost och spenat så finns de kryddorna som man vanligtvis hittar i den indiska maten som t.ex spiskummin, kardemumma och garam masala. Kardemumman vi har använt oss av i detta receptet är i form av hela kapslar, kardemummakapslar, dom är antingen svagt gröna eller ljust beigea och inuti hittar man de små fröna.

Låt kapslarna vara hela när du har dom i grytan, och tänk gärna på att plocka ur dom innan det är dags att servera för dom är inte så roliga att sätta tänderna i...
Vi köper oftast våra antingen på marknader av knallarna som säljer kryddor i parti och minut, eller så köper vi en påse på Tiger (eller vad det heter just för tillfället, det känns som att den affären byter namn lika ofta som vi köper kryddor😉). Hittar du inte kapslar så använder du dej av ca 1 tsk malen kardemumma eller 10-15 kardemummafrön, det går garanterat lika bra.

Palak Paneer med halloumi  2 port + matlåda
1 liten gul lök, fint hackad
1 msk mald spiskummin
½ msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
1 tsk anchochili
1-2 tsk garam malsala
2 kardemummakapslar
2 msk tomatpuré
2 vitlökslyftor
2 msk fint riven ingefära
2 stora mogna tomater, klyftade
250 g bladspenat (frusen)
1 dl vitt vin (matlagningsvin går utmärkt)
2 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
salt
2 paket halloumiost, skivad
Fräs lök, kryddor, tomatpuré, vitlök och ingefära på medelvärme några minuter så löken mjuknar.
Tillsätt tomater, den frusna spenaten, vin, grädde och buljongtärning, rör om och låt koka upp.
Låt grytan småputtra ca 10 minuter, smaka av med salt.
Stek halloumiskivorna i en het stekpanna så de får färg på båda sidor och lägg ner dom i grytan.
Servera gärna med ris, naan eller papadums.

Vill man så kan man baka naan själv, det är inte så värst läge sedan vi gjorde det för första gången och det lär vi göra fler gånger för det var både enkelt och blev hur gott som helst!
Förutom naan och ris så smakar det fint att ha en svalkande yoghurtsås till och en sådan kallas i Indien för raita (och hos Mårtenssons kalllas den raitantaitan!)
Man kan smaksätta sin raita med lite vad som helst, denna gången hade vi mynta, gurka och spiskummin i vår och då gjorde vi så här:

raita
Raita med mynta och gurka
2 dl matyoghurt, vi använde turkisk yoghurt
10-15 cm gurka, urkärnad och tärnad
pressad limesaft efter smak
1 krm spiskummin
salt och peppar
Rör samman alla ingredienser och smaka av.
Låt såsen stå kallt till servering.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Palak paneer är så gott och jag tycker man kan använda halloumi istället för paneer :) Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst går det bra, lite lättare också ;)
      Kram på dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!