torsdag 9 november 2017

Laxcannelloni med räkor och vitvinssås

Cannelloni, fyllda pastarör, gör man enklast genom att lägga den smarriga fyllningen på färska lasagneplattor och rulla samman dom. Det finns hårda pastarullar att köpa men dom är inte vidare samarbetsvilliga, tro oss vi har kämpat mer än en gång, lasagneplattor är mycket enklare att hantera.
Rullarna lägger man sedan i en form, häller på en god sås och gratinerar sedan hela härligheten i ugnen, en ljuvligt god pastamiddag a'la allt-i-en-form.


Fyllningen kan man variera som man vill, vi har tidigare gjort bland annat köttfärsfyllda cannelloniostfyllda cannellonis med tomater och cannelloni med lufttorkad skinka och ost. Denna gången fyllde vi våra cannellonis med lax och räkor, något vi gjort tidigare också men då på ett lite annat vis, och dom blev riktigt goda om vi får säga så själv.
Laxen fick först marinera en stund i citronolja, dill, lök och vitlök innan vi hackade den fint och blandade med bland annat räkor, philadelphiaost, citron och fänkål. Marinaden ger verkligen en kick i smaken så det kommer vi även att göra nästa gång vi använder lax till färs, extra kickar i smaken skadar aldrig.

Såsen smaksatte vi med vitt vin, parmesanost och citron, ja och dill också så klart. Håkan håller envist fast vid den gamla devisen "man kan aldrig överdosera dill" och Anki stämmer gärna in i lovsången. 

Laxcannelloni med vitvinssås   4 port
10 färska lasagneplattor, låt dom ligga en stund i rumsvärme innan du fyller och rullar dom
300 g lax
Marinad
½ dl citronolja
fint hackad dill
1 tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
Fyllning
100 g räkor, fint hackade
200 g färskost, typ philadelphiaost
1 ägg
rivet skal från ½ citron
fint hackad dill
nymald svartpeppar
1 dl riven västerbottensost
½ dl fint hackad fänkål
Blanda samman citronolja, dill, lökpulver och vitlökspulver och lägg ner laxen så den får marinera.
Ta ur laxen ur marinaden och hacka den fint.
Blanda samman färskost och ägg, tillsätt citronskal, dill, västerbottensost, fänkål, peppar, laxhack och räkhack.
Fördela laxröran mitt på lasagneplattorna, rulla samman till rullar med fyllningen i mitten.

Sås
1 msk smör
1 msk mjöl
1 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
½ tsk fisksås
rivet skal från ½ citron
½ dl riven parmesanost
salt och peppar
Smält smöret och rör ner mjölet.
Tillsätt vinet och grädden under omrörning, rör ordentligt så det inte bildas klumpar och låt det sjuda någon minut under omrörning.
Rör ner buljongtärningen så den smälter och blanda ner citronskalet och dillen.
Smaka av med fisksås, ost, salt och peppar
Slå lite av såsen i botten på formen, lägg ner den fyllda lasagnerören och häll på resten av såsen.
Skaka formen försiktigt så att såsen rinner ner mellan de fyllda lasagnerören.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, stick med en provsticka i ett rör för att känna om det är genomkokt.

Och skulle man nu inte vilja rulla ihop pastaplattorna så lägger man dom platta i i form istället och varvar med något gott och vips så står det lasagne på menyn istället. Vår absoluta favorit är Jamie Olivers lasagne, ja det är faktiskt den godaste lasagnen vi vet 😋😋

Vi fick tillfälle att prova på vår senaste investering till köket, citronpressar att ha vid bordet. Hur många gånger vi stått och pillat på sådana i köksbutiker har vi inte koll på, och varje gång har vi lämnat butiken utan att köpt med oss några pressar. Men när vi nu var i Helsingborg så slog vi till, 25 kronor tyckte vi att vi kunde våga på oss och visade sej vara en bra investering som vi absolut kommer att ha mycket användning och nytta av - citronälskare som vi är! 

Lite sjukstuga har vi haft i köket senaste dagarna, fru M fick en släng förkylningsbaskelusker och med sig hade dom en otrevlig hosta och är det något Anki inte gillar så är det hosta. Ja det är det väl ingen som gör egentligen, men när skelettet är skört så kan den där hostan ställa till det rejält, det fick vi erfara för några år sedan och det vill vi inte uppleva fler gånger - en kotkompression räcker! 
Som tur är så verkar det som att baskeluskerna jagats bort med hjälp av silvervatten, ingefärsshottar och några dagar i lugn och ro, så det enda som ömmar nu är några revben - tack för det säger vi båda och ser fram emot en någorlunda kry helg ! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Låter riktigt gott! Ska absolut testa detta inom kort. Har ni ngt tips på vad gott man kan ha i glaset?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, hoppas det går hem! Ja vi drack bubbel till, Vilarnau som finns i ordinarie sortimentet på systembolaget, och det tyckte vi passade väldigt bra till. Men ett torrt, lite friskare vitt vin passar säkert också fint till.

      Radera
    2. Å vad gott det blev. :) Maten fick bli vår middag då vi idag firar 20 år tillsammans. :) Lite cava till fick det bli, Miracle. Såg att det saknades när fänkålen skulle i i receptet. ;) Ha en fin kväll!!

      Radera
    3. Men så otroligt roligt att få höra, tack så jättemycket för både komplimangen och kommentaren 😊😊!
      Och ett stort GRATTIS till er och era 20 år tillsammans, bra jobbat ❤!
      Bra att du uppmärksammade oss på att fänkålen saknas i receptet, nu är det fixat - tack.

      En fin onsdag till dej.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!