tisdag 7 november 2017

Världens bästa kladdkaka

bästa kladdkakan

I dag är det kladdkakans dag och hela cyberspace med alla sina sociala medier fullkomligt svämmar över av goda kladdiga chokladbakverk - slurp säger vi bara och hänger med på tåget.
Ska vi vara helt ärliga så måste vi väl erkänna att vi inte hör till de mest kaktokiga personerna, något som säkert märks här i köket, men kladdkaka har vi svårt att tacka nej till! Speciellt om den är så där härligt geggig och kladdig inuti så att det nästan rinner ut när man skär in i den, lite som chokladlava ur en platt chokladvulkan 😋😋

bästa chokladkladdkakan

Men det är faktiskt inte så lätt att få till den där kladdigheten alla gånger, fru M tillhör dom som haft lite problem med att lyckas och så har det nästan alltid varit ända fram till nu. För äntligen så har hon kommit på fidusen och det med hjälp av ICAs medlemstidning Buffé, där man i det senaste numret kunde läsa om hur de testat sej fram till hur man fick ett strålande resultat med kladdkakebaket.
Naturligtvis var vi tvungna att testa, vem kan motstå en sådan utmaning med ett sådant löfte, och det passade vi på att göra förra helgen när Håkan fyllde år.
Och kan ni tänka er att det blev den absolut bästa kladdkakan vi någonsin plockat fram ur ugnen, lagom kladdig med frasig skorpa, och så klart vill vi skicka ICAs recept vidare till er:

Kladdkaka  10-12 bitar
150 g smör
3 ägg  (medium)
3 dl (270 g) strösocker
1 3/4 dl (105 g) vetemjöl
1 1/4 dl (50 g) kakao
½ msk vaniljsocker
2 krm salt
smör och mjöl till formen
Smält smöret.
Rör samman ägg och socker i en skål.
Blanda samman de torra ingredienserna i en annan skål.
Rör ner smöret i äggsmeten och rör därefter ner de torra ingredienserna, sikta gärna ner dom.
Smörj och mjöla en form, 24 cm i diameter, med avtagbar kan.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader, 17-20 minuter.
När kakan är torr på ytan är den färdig att ta ut och låta svalna innan den serveras, gärna med lättvispad grädde.

Vill man piffa till och sätta lite annan touche på kladdkakan så kan man smaksätta den med till exempel kaffe, lakrits eller varför inte chili, ja säkert kan man variera på många fler vis!
Är ni nyfikna på kladdkakorna vi tidigare bakat/bjudits på så har vi samlat ihop alla kladdkaksrecept i ett och samma inlägg.

Huruvida vi får smarra på kladdkaka idag vet vi inget om, det skulle väl i så fall vara om någon får för sej att bjuda oss en bit för den vi bakade tog slut i ett nafs! Hur blir det för din del, festar du till det med en kladdig kaka dagen till ära, kanske bakar du en själv och i så fall, brukar du lyckas?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Glad kladdkakans dag på er :) Här blir det ingen kladdkaka idag, även om det är gott. Det var faktiskt ett tag sedan jag bakade en. Kanske får bli någon dag här snart. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, (detsamma skulle vi nästan säga men det är ju någon dag sedan... ;) ).
      Blev det någon kladdigkaka?
      Kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!