fredag 1 december 2017

Baconlindad kycklingfilé med mango

God fredag gott folk, här kommer det ett smarrigt middagstips från den manliga halvan av köket - en kycklingrätt med mango, bacon och lök som herr M lagade till förra helgen. Fotot gör verkligen inte måltiden rättvisa, det säger vi medebums, men här så ser helt enkelt den nakna sanningen ut när vi äter middag i glödlampans sken 😉


Detta är en lättlagad måltid med mycket smak, vi pratar friskt, sött och salt i en och samma form. Sötman från mangon tillsammans med den rökiga sältan från kalkonbaconen och den friska pikanta limedressingen, passar så himla bra ihop.
Det är inte absolut nödvändigt att köpa hem kalkonbacon, det går att byta ut mot vanligt bacon om man hellre vill ha det, men dra då ner på mängden honung i dressingen till 2 msk istället.
Mangon vi använder oss av köper vi hem fryst färdigtärnad i paket, smidigt och perfekt att ha på lut både till matlagning och till smoothies. Av spadet som blir i formen gör du en riktigt god sås om du så önskar, det är inte tvunget men jösses så mycket godare det blev!


Baconlindad kycklingfilé med mango och lök 2 port
2 kycklingfilé
ca 4 skivor kalkonbacon
150 g tärnad mango
1 stor rödlök, klyftad
½ dl japansk soja
3 msk flytande honung
1 lime, fint rivet skal och pressad saft
2 små vitlöksklyftor, fint rivna
1 msk dijonsenap
salt och svartpeppar
Använder du fryst mango låter du tärningarna tina innan tillagningen.
Dela filéerna på längden och vira in varje bit i en baconskiva.
Lägg kycklingbitarna i en ugnsfast form, lägg lökklyftorna och mangobitarna på kycklingen.
Rör samman soja, honung, limeskal och saft, vitlök, senap, salt och peppar och häll det över kycklingen.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter, använd gärna en ugnstermometer som ska visa 70 grader när kycklingen är färdig.

Vispa gärna samman en sås av spadet som är i formen när du tagit ut kycklingen ur ugnen;
Sila ner skyn i en gryta, tillsätt ½ liter vatten och 1½ msk kycklingfond.
Låt koka upp och sedan koka ihop ca 10 minuter, red av med maizena till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Idag ska det julas hos Mårtenssons, granen ska monteras och kläs vacker, tomtarna och änglarna ska packas upp och stakarna ska på plats. Allt i ackompanjemang av julmusik från Kurt Olsson och hans damorkester, en gammal tradition som gör att vi aldrig kan göra oss av med vår kassettbandspelare!


Ikväll är det äntligen dags att öppna vår adventskalender, en kaffekalender som fru M lyckades vinna i en tävling på facebook till makens förtjusning! Varje dag ska vi få öppna en ny påse hela kaffebönor från olika delar av världen som rostats på små kafferosterier runt om i Sverige, mala bönorna och sedan avnjuta några goda koppar kaffe.
Som ni ser har väntan varit lång men nu är dagen äntligen här och i premiärkoppen ska vi få smaka ett Thailändskt kaffe rostat av "The beautiful bean" i Morgongåva utanför Uppsala, spännande!

Vi önskar er alla en finfin fredag och härlig helg, med eller utan julmusik, kaffe och adventspynt - var och en till sitt så blir vi alla glada och nöjda 💕

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!