söndag 28 januari 2018

Kålpudding med asiatisk touch

God söndag till er alla, har ni det bra därute i höst/vinter/vårvädret? För lite så verkar det vara just nu att vissa av oss har vinter, andra har höst och härnere hos oss är det nästan vårkänslor som gäller med fågelkvitter, vårblommor och knoppar på träden. Ja tänk som det kan bli!
Men oavsett väder och vind så behöver vi alla lite mat i magen, eller vad säger ni? Och tänk att då kommer vi här (äntligen 😉) med Håkans recept på en smarrig och lite annorlunda kålpudding.


Ja kålpudding kräver ju kål och förutom att kål är gott och nyttigt så visade det sig även vara en ganska fotogenique ingrediens. Vitkålen strimlas i bitar på ca en halvcentimeter som sedan bryns och smaksätts med bl a stjärnanis och kryddnejlikor, glöm bara inte att ta upp dom hårda kryddorna innan du monterar kålpuddingen - det är smaken vi vill åt inte crunchet 😉


Vad är det då som skiljer denna kålpudding från en vanlig kålpudding, undrar du kanske? Smaksättningen, svarar vi då, den gör att kålpuddingen får en asiatisk touch och tar den till nya höjder. Matexperiment när det är som bäst!
Färsen blandas med bl.a hoisinsås, limeskal och mango chutney (ta den smak du föredrar) och ingår i ett ljuvligt äktenskap med kålen!
Har du problem att hitta limeblad (vi köper våra frysta stans thaiaffär) så uteslut dom.
Och gör en rejäl sats av kålpuddingen för den går utmärkt att frysa in och är perfekt att ta fram de dagar då tid till matlagning är en bristvara.

Kålpudding   ca 4 port
Brynt vitkål
1 kg vitkål, strimlad
3 msk sirap
½ msk kinesisk soja
6 hela kyddnejlikor
3 msk vinäger eller ättikssprit
1 stjärnanis
salt
smör och olja
Bryn vitkålen i smör/olja rör om så det inte bränns vid.
Tillsätt soya, vinäger, kryddnejlika, stjärnanis och salt, rör om och låt puttra på låg värme under omrörning tills kålen är mjuk - ca:15-20 min.

Färsblandning
600 gram blandfärs
1 msk kalvfond
2 msk hoisinsås
3 msk mango chutney
½ msk salt
½ msk socker
1½ dl vatten
rivet skal från en lime
limeblad
Blanda ihop ingredienserna till färsen.
Ta fram en lagom stor ugnsfast form, fyll botten med hälften av den brynta kålen, lägg färsen ovanpå och platta till.
Lägg resterande kål på färsen och stick ner limebladen i kålen.
Grädda mitt i ugn på 175 grader i ca: 45 minuter.
Servera med ugnsrostade rotfrukter

Vi gjorde sås av skyn som blev i formen genom att blanda den med ½ liter vatten, kalvfond, hoisinsås och grädde, koka upp, smaka av och red av till önskad konsistens.

I slutet av veckan hade fru M turen att hastigt blev inkallad på magnetröntgen på en återbudstid, tack säger vi! En röntgen av ryggen som knockade henne helt och dagen efter fick spenderas i sängen med arga smärtor i dom (förmodligen) klämda nerverna.
Tack och lov har det värsta lagt sig igen och nu väntar vi på provsvaren som kommer i slutet av veckan och de planer för bättring som sedan skall göras - håll tummarna är ni kära.
Håkan fortsätter styra skutan solokvist med van och stadig hand, allt under noggrann och kärleksfull uppsikt av frugan. Igår fick han dock ledigt och spenderade kvällen med att fira pappa Kjells födelsedag i Köpingebro med resten av familjen 😉

Vi fortsätter under denna tillfälliga sjuktiden att lägga upp mattips på vår facebooksida dagligen som vi hämtar från vårt virtuella receptarkiv här på bloggen, något som vi förstått har blivit väldigt uppskattat, så följ oss gärna där för uppdateringar och inspiration!

Ha en fortsatt skön söndag och en alldeles fantastisk vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Vilken spännande kålpudding ska nog testa den:)
    Hoppas verkligen Anki blir frisk snart
    Kram på er

    SvaraRadera
  2. Kål är så gott och er kålpudding låter mums.
    Hoppas Anki snart får rätt hjälp.
    Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!