onsdag 3 januari 2018

Kycklinggryta med kikärter

Gott Nytt år på er, hoppas ni fick ett bra slut och det nya började bra och att nyårsdagspizzorna smakade gott😉.
Årets första inlägg i det Mårtenssonska köket sker passande nog idag på vår bloggfödelsedag!
Jajamensan idag är det hela åtta år sen vi slog upp portarna till köket och bjöd in er till vårt köksbord, tänk vad tiden går och tänk så mycket mat det har runnit under broarna! 
Härliga goda tider!


Någon pizza blir det inte idag och julmaten har vi lämnat därhän, nej nu är det dags med vanlig hederlig matlagning igen som t.ex denna smakrika kycklinggryta. Perfekt firarmat!
Förutom kyckling har vi kikärter och röda linser i grytan och tillsammans med massa goda och värmande kryddor har du en middag som passar bra vardag som helg. Tro nu inte det är ett långkok som krävs för denna smakrika gryta, nej vi snackar ca: tre kvart innan middan står på bordet redo att hugga in på.

Kyckling och linsgryta
500 g kycklinglår eller filé, skuret i stora bitar
1 gul lök, skivad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald kardemumma
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 msk fint riven ingefära
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1 burk krossade tomater
1½ dl röda linser (okokta)
1 burk kikärtor
2 msk fond Asian Fond Green and fresh (Touch of taste)
eventuellt vatten att spä med
sambal oelek efter egen smak
limesaft efter smak
salt
Bryn först kycklingen runt om, ta upp den och lägg åt sidan under tiden du fortsätter med grytan.
Fräs lök och vitlök i en djup stekgryta så det mjuknar utan att det får för mycket färg.
Tillsätt ner de torra kryddorna och ingefäran och fortsätt fräsa någon minut till, under tiden du rör.
Häll i kokosmjölk, krossade tomater, linser och fond i stekgrytan, rör om och låt det sedan småputtra ca 10 minuter. Tillsätt vatten om du tycker det blir för tjockt undertiden.
Efter 10 minuter tillsätter du kycklingen och kikärtorna i grytan, smakar av med limesaft, sambal och salt och låter allt bli varmt.
Servera med valfritt tillbehör.

Som sagt kan det bli färre uppdateringar här i köket, och det hoppas vi ni har överseende med, men kökspersonalen är för tillfället halverad pga av klämda nerver i Ankis rygg som gör det lite problematiskt att både kocka och skriva på dator... Men vi hoppas snart vara på banan igen!

Ha en fortsatt bra onsdag.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

7 kommentarer:

  1. Krya på dig Anki och Grattis till de 8 åren. Nu har jag också gjort inlägg om mina 8 år.
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Milla och tack,
      kram på dej

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  2. Tack för all inspirationen under åren. Hoppas på snabbt tillfrisknad rygg så livet kan återgå till det normala med matlagning och annat kul!
    Tack för att jag får titta in!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket, så kul att läsa att du hittar inspiration hos oss! Ja tack, det hoppas vi verkligen.

      Radera
  3. Men åh, ser att min förra kommentar aldrig kom iväg :=( Hoppas så att Anki mår bättre snart! Massor med kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det får vi verkligen hoppas - mycket vila enligt doktorns ordinationer.
      Kramar på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!