lördag 3 februari 2018

Kycklingpaj med parmesanost och ugnsrostade tomater

I går hade vi något av en premiär här i köket må ni tro! Igår lagade nämligen Håkan till en paj för första gången i sitt liv, det hela skedde till instruktioner från Anki som noga övervakade spektaklet i köket. Eller spektakel är väl att överdriva, för det var varken någon skandal eller elände, men visst förekom det en del kraftuttryck och frustande under tiden 😉.
Det hela slutade dock lyckligt och vi kunde senare på kvällen avnjuta en fantastiskt god och krämig kycklingpaj med en överdos av ost i fyllningen! (fast kan man verkligen överdosera ost?)

Vad var det då som gjorde just denna kycklingpajen så fantastiskt god, förutom att den var tillagad med kärlek? Som sagt så hade vi en hel del ost, parmesanost denna gången, i fyllningen som både satte härlig smak och gjorde den oerhört krämig. Dessutom tog herr M en liten omväg när det gällde två av de andra ingredienserna i fyllningen, han ugnsrostade tomaterna och karamelliserade löken innan dom hamnade i pajen. Det visade sej vara en otroligt lyckad omväg att ta, för halligalli vad det gjorde susen för smaken!

Nu är det ju inte nödvändigt och illa tvunget att ta den där omvägen, man kan lägga ner tomaterna ostekta och hoppa över löken, men vi lovar att om du har tid så är det väl värt den lilla extra arbetsinsatsen som det kräver. Börja då med att ugnsrosta tomaterna och karamellisera löken under tiden som pajskalet står i kylen, på så vis är ugnen redan igång när pajskalet ska förgräddas och löken har en chans att rinna av efter stekningen.


Ugnsrostade tomater
1 liten paket cocktailtomater (ca 250 g)
olivolja, timjan, salt och en nypa socker till ugnsrostning av tomaterna
Skölj och picka små hål i skalet, lägg dom på ett bakplåtspapper i en ugnssäker form.
Ringla över olivolja, strö på salt, svartpeppar, timjan och socker.
Rosta tomaterna mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter, ta ut och ställ åt sidan under tiden som du gräddar pajskalet.

Kycklingpaj med parmesanost  4 port
Pajskal
3½ dl dinkelmjöl (eller 3 dl vanligt vetemjöl)
150 g smör, tärnat
2 msk kallt vatten
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen håller ihop.
Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, med avtagbar kant och ställ kallt 30 minuter.
Nagga botten på pajskalet och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Fyllning
300 g tillagat kycklingkött (vi använde kött från kyckling vi köpte färdiggrillad)
2 små röda lökar, tunt skivade
250 g ugnsrostade tomater (går att använda färska tomater om du inte vill ugnsrosta dom först)
svarta oliver
½ msk torkad oregano
½ msk torkad basilika
½ msk torkad timjan
2 ägg
2½ dl grädde
ca 3 dl fint riven parmesanost
salt och svartpeppar
Stek lökskivorna på låg värme, krydda med salt och svartpeppar och en nypa socker under tiden de steker.
Låt löken rinna av på en bit hushållspapper innan du lägger den i pajskalet tillsammans med kycklingkött, oliver, tomater, oregano, timjan och basilika.
Vispa samman ägg och grädde, rör ner osten och häll i pajskalet.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader 20-25 minuter.
Ta ut och servera, gärna med en god sallad till. 

På måndag är det äntligen dags för oss att få vad Ankis magnetröntgen av ryggen visade och om det stämmer att det ligger nerver i kläm där bak. Vi hoppas på att få goda nyheter så klart, vem gör inte det, och att det fortsätter bli bättre. För en smula bättre har det blivit, tack och lov, och dom lite bättre dagarna blir fler än de lite sämre.

Melodifestivalen kickar igång ikväll och det kan möjligtvis vara så att vi kommer att bänka oss framför den, i alla fall för att kika på Edward Bloms bidrag... Hur gör ni, laddar ni till tänderna för mello, kikar ni med skämskudden framför ögonen eller väljer ni helt att hoppa på det hela?

Nu önskar vi er alla en fortsatt ljuvlig lördag, skön söndag och en väldigt bra vecka - den första för denna månad. 
Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Ost kan man inte få för mycket av. Vad gott det låter med ugnsrostade tomater i pajen, mums. Kram och ha en fin helg.

    SvaraRadera
  2. Heja Håkan, och pepp pepp till Anki! Måtte det bli bättre snart <3 Pajen låter ljuvlig, jag ska försöka mig på en veg-variant för karamelliserad lök och ugnsrostade tomater låter ju helt ljuvligt! KRAM! PS. Ingen Melodifestival för vår del! DS.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!