lördag 10 mars 2018

Kyckling tandoori

Hoppla, äntligen kommer det ett livstecken och nytt recept i det Mårtenssonska köket! Vi bjuder er på en kycklingmiddag vi mumsade på för några helger sedan, den är indisk, smakrik och lättlagad. Du kan lätt förbereda middagen genom att lägga köttbitarna i yoghurtmarinaden på morgonen innan du ger dig ut på dagens äventyr, bara för att senare fiska upp och ställa in dom i ugnen.
Under tiden kycklingen tillagas i ugnen har du riset kokande i en gryta och blandar samman en sallad, middag på 45 minuter - eller kvickare om du har snabbris 😉😉.

Vill du inte göra egen tandoorikrydda som vi gjort, kanske har du inte har alla ingredienserna hemma, så finns det genväg att ta. Man kan köpa färdigblandad tandoorikryddmix i de flesta vanliga mataffärerna, kika på hyllorna för asiatisk matlagning för om vi inte har fel för oss så är det där de brukar så. Den färdiga kryddmixen blandar du sedan med yoghurt och citronsaft och låter kycklingen marinera där i.


Kyckling tandoori      2 port + matlåda
500 g kycklingkött, tex filé eller lårfilé
Marinad 
2,5 dl naturell yoghurt
citronsaft från ½ citron
1-2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
2 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk paprikapulver
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
Rör samman alla ingredienser till marinaden.
Dela kycklingköttet i ca 3 cm tjocka skivor och lägg i en skål med marinaden.
Ställ kycklingen att marinera i kylen minst 1 timme, eller över dagen.
Ta upp kycklingbitarna ur marinaden och lägg över dom på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Ställ in kycklingen mitt i ugnen på 200 grader, 15-20 minuter, kolla så att innertemperaturen nått 70 grader innan du tar ut kycklingen.

Tittar vi tillbaka på de senaste inläggen kan man ju lätt tro att Mårtenssons kost endast består av fisk och kyckling, men vi lovar att så är inte fallet.
Det är helt enkelt så att maträtter med andra råvaror som färs och korv och vegetariska middagar för tillfället är frysrester eller gamla goda recept, typ köttbullar och lasagne. Sånt som Håkan gör med van hand, förbundna ögon och stående på ett ben, tack vare all sådan matlagning på jobbet.
Perfekt mat att laga storkok av och frysa in för vardagarnas måltider, då den nervklämda frun är matansvarig - en sysselsättning som återvänder sakta men säkert. JIPPY!

Men fram tills att vi båda kan vara aktiva i köket och jobba med bloggen igen så får ni stå ut, eventuellt med risk för både simhud mellan tårna och fjädrar bakom öronen. Kanske inte helt fel nu när påsken närmar sej!

För övrigt kan och vill vi gärna rapportera om fruns framsteg, i måndags började Anki försiktigt försiktigt återvända till jobbet igen, 25% vilket innebär 1 timme varje dag. Och med promenaderna dit och hem blir det två precis lagom timmar att börja med, nerven klämmer och ömmar fortfarande men inte lika förfärligt, konditionen ska vi inte snacka om, men det tar sej och vi ser ljust på framtiden igen. tack och lov!!!

Ha nu en riktigt, riktigt härlig helg allesammans och en fin ny vecka när den anländer. 
Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Vad skönt att du börjar bli bättre Anki
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Milla, ja det är det verkligen.
      Kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!