söndag 27 maj 2018

Inlagda cocktailtomater

Grillsäsongen är i full gång, det märks både på dofterna som sprider sej mot kvällningen och på receptsökningarna i vårt arkiv. Vi är ju inte begåvade med någon egen grillplats, det gillas inte av hyresvärdar att en grill tänds på balkongen, men det löser vi genom att antingen sticka i kontakten till elgrillen eller att helt enkelt grilla hemma hos andra!

syltade tomater

Något av det bästa med grillat, om ni frågar oss i alla fall, är att göra och smaka nya spännande och goda tillbehör till det grillade - det finns ju en uppsjö av olika recept och idéer att prova. Dagens tips på inlagda tomater är en riktigt gammal goding som vi gjort en hel del gånger genom åren, receptet fick vi av Ankis mor för länge sedan och nu är det hög tid att vi skickar det vidare till er.

Att lägga in eller sylta tomater är absolut ingen svår match, själva inläggningen tar några minuter att göra och sedan behöver den någon dag i kylen innan tomaterna kan avnjutas.
Som smaksättning i lagen har vi rosmarin, vitlök och lagerblad, ibland låter vi även någon bit chili slinka ner för lite hetta och tjong i smaken, men det är en smaksak och helt valfritt.

Syltade coctailtomater
500 g cocktailtomater
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2 - 4 rosmarinkvistar (beroende på storlek)
1 liten bit röd chili
4 dl äppelcidervinäger
3 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
Pricka små hål i tomaterna, skiva vitlöksklyftorna och strimla chilin.
Lägg tomaterna i 2 burkar tillsammans med lagerblad, vitlök, rosmarin och chili (vi gjorde en burk med chili och en utan).
Koka upp vinäger, socker, salt och citronpeppar, slå det över tomaterna och förslut locket.
Låt det svalna och förvara sedan burkarna i kylen några dagar innan serveringen.
Smarrigt till grillat.

tomatplantor

I veckan fick vi en överraskande påringning av vår granne som överräckte en present som tack för hjälpen. I påsen fanns det två tomatplantor som hans mor (en flitig gäst här i vårt kök) planterat, en alla tiders gåva som nu står i vårt köksfönster i väntan på att få flytta ut på balkongen och bjussa oss på tomater senare i sommar.

En skön söndagskväll till er alla och så hoppas vi att ni får en härlig ny vecka, den sista majveckan för detta året minsann!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Tack för detta recept, jag har aldrig ätit syltade tomater. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, det var så lite så ;) Då är det hög tid att prova och smaka om det gillas
      Kram på dej

      Radera
  2. Så gott med alla tillbehör och sylta tomater, det får jag nog göra om skörden blir god. Elva tomatplantor bor i hinkar längs vår varma husvägg i den lilla täppan. Det här receptet måste jag så klart prova då.

    Kramelikram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med alla tillbehör som man kan göra, dom är nästan godare än det grillade ;) Heja plantorna, vi håller tummarna för stora skörden!
      Kramelikram

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!