torsdag 17 maj 2018

Rabarberpaj med jordgubbar

Tänk, är det ändå inte den absolut bästaste tiden på året just nu? Alla godsaker som ploppar upp lite här och var och bjuder oss på sina ljuvliga smaker och vackra fägring, det är ju bara härligt. Som rabarberna, först smyger det upp små krylliga blad ur jorden och plötsligt står det en hel rosagrön rabarberdjungel där!


Precis så var det förra helgen har vi fått rapporterat, då en rabarberexplosion skedde i en rabatt i Simrishamn! För inte nog med att vi har en personlig leverantör av sparris, vi har dessutom en leverantör av rabarber och enligt henne så hade hennes rabarberplantor blivit vilda i helgen och växt som galningar. Snacka om växtkraft!

Vi fick en litet smakprov redan förra veckan från Caroline (ja det är så hon heter, Ankis jobbkompis och rabarberleverantör) av små späda rosa stänger och dom räckte precis till en smarrig paj tillsammans med ett gäng jordgubbar.
Pajen lagade vi till hemma hos Ankis syrra när vi grillade där i helgen, och efter lite studier av Håkans senaste favoritplats på nätet Smakguiden visade det sej att lakrits är en smak som passar bra med både rabarber och jordgubbar. Sagt och gjort, eller läst och inspirerats, så klart att vi var tvungna att prova på hur det funkade att smaksätta pajen med lakritspulver!


Lakritspulvret strödde vi över rabarberna och gubbarna innan vi täckte med havresmulor, vi kunde nog varit lite generösare med pulvret så det har vi fixat till i vårt recept till er. Gillar man nu av någon märklig händelse inte lakrits så går det utmärkt att byta ut mot antingen kardemumma eller vaniljpulver, eller att hoppa över smaksättning helt.
Något socker använde vi oss inte av i pajen, istället använde vi honung för sötman och det fungerar jättebra. Att just avstå från vitt socker är en av förändringar vi gör efter Håkans hjärtinfarkt och då är honung ett strålande, och mycket bättre, alternativ.

Rabarberpaj med jordgubbar och lakrits   ca 6-8 port
400 g rabarber
350 g jordgubbar
2 msk potatismjöl
ca 1 - 2 msk lakritspulver, mängden beror på vilket lakritspulver man har då smaken skiljer sig en del mellan olika märken (kan bytas ut mot vaniljpulver eller malen kardemumma)
5 dl havregryn
100 g smör, tärnat
3 msk honung
Skär rabarberna i ca 2 cm tjocka skivor, halvera eller kvarta jordgubbarna beroende på storlek.
Lägg rabarber och jordgubbar i en skål, strö på potatismjöl och blanda om.
Häll över i en smord pajform, ca 25 cm i diameter, och strö över lakritspulver.
Arbeta samman havregryn och smör i en skål till en grynig massa, blanda i honung.
Fördela havreblandningen över rabarber och jordgubbar, ställ in pajen mitt i ugnen på 200 grader och baka ca 15-20 minuter, känn med en provsticka så rabarberna är mjuka.
Servera med valfritt tillbehör, t.ex vaniljsås, glass eller rårörd vaniljkräm.

Och den där lakritssmaken i pajen, hur blev det med den? Lyckad, väldigt lyckad, det kan fem lakritsråttor intyga! Och receptet lägger vi till vårt inlägg där vi samlat alla våra recept med rabarber, allt för att förenkla både för er och för oss!


Innan grill och efterrätt så skålade vi för livet i ett mousserande rosévin från Sydafrika, KWV Cuvée rosé,  gott och perfekt till just som fördrink eller till en efterrätt. Kanske rent utav till en rabarberpaj!


Systrarna valde att lägga marinerad kalkonfilé på grillen, resten av gänget - dvs den manliga delen - grillade istället fläskkarré. Alla drack vi Côté Mas, ett ekologiskt rosévin från Frankrike som vi hittade på hyllan på Gröna skylten och tog en chans på. Jättegott var betyget och det lär vi njuta av flera gånger i sommar!


Till sist en bild, ja en ganska suddig sådan men ändå, på syrrorna som slet i köket! Som ni kanske ser längst bort till vänster så har vår familjs eskapader inte tagit slut än tydligen, för Carina snubblade till sej en spricka i knäet i en trappa bara två dagar innan... jodå 2018 är verkligen ett år att minnas - eller att faktiskt helst gärna glömma så fort som möjligt...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Vilket bra tips att använda lakrits, låter jättegott! Kram till er!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!