onsdag 6 juni 2018

Fläderblomssaft med mynta

Nej nu blommar löken! Fast det är snarare flädern vi syftar på, och allt annat som just nu står i full blom i vår natur. Vallmo, lupiner, prästkragar och fläderblom, alla har dom fått solsting och är ute flera veckor tidigare än vanligt och visar upp sommarskruden. Ur led är tiden!
Fast det är väl knappast konstigt, dom liksom vi har haft soltörst de lux och så klart att man vill visa upp sej i finaste sommarkläderna då!
Än har vi inte hunnit plockat några fläderblommor för att göra saft av, men det kommer var så säkra. I veckan plockade vi nämligen fram den sista burken fläderblomssaft från förra året och är det något vi inte kan vara utan så är det just flädersaft. Sommar i ett glas!


I fjol provade vi att smaksätta flädersaften med mynta och det gillade vi skarpt, det blev en lite friskare ton utan att det för den sakens skull smakade tandkräm. Man kan tydligen även ha i vinbärsblad eller rabarber om man vill vara lite galen och gillar att testa nya smaker, och det gör vi ju så i år kommer de där vinbärsbladen simma i saftspannen.


En bild från dåförtiden, från när vi delade vårt första recept på fläderblomssaft här på bloggen, tänk att det redan passerat fem år... som ni ser är det inlägget daterat den 8:e juli och då fanns blommor i buskarna!

Fläderblomssaft med mynta   ca 5 liter 
50 blomklasar
10 kvistar färsk mynta
2 liter vatten
2 kilo strösocker
50 g citronsyra
2 citroner, tunt skivade
2 lime, tunt skivade
Skölj och skaka av blomklasarna, lägg dom i en spann (hink) och lägg ner myntan, citron- och limeskivor.
Låt vattnet koka upp och dra grytan från plattan.
Rör ner socker och citronsyra, rör om så det löses upp.
Häll vattnet i spannen och täck över.
Ställ spannen i sval temperatur och låt den stå 3-4 dagar innan du silar upp den, det gör du enklast genom en silduk, en nytvättad kökshandduk (utan sköljmedel!) eller så använder du en finmaskig sil.
Antingen slår du saften på flaskor eller så häller du den i plastburkar och fryser in, tänk på att både flaskor och burkar ska vara ordentligt rengjorda!
Frys gärna lite saft till isbitar, perfekt att ha och släppa ner i ett glas vitt vin eller mineralvatten.



Flädersaften kan man sedan göra en massa godsaker av, varför inte testa flädercurd 









Att förra sommaren var kylig och blöt det lär väl ingen av oss ha missat eller glömt, men att det var kofta- och jackakallt hade vi helt förträngt! Fru M klippte fläder och höll sej undan nällorna som växte sej höga i snåren...


... och till vår hjälp hade vi vår älskade syrra/svägerskason och vapendragare Freddy, unga ben som klättrar lätt och högt!

Ha nu en alldeles fantastiskt fin nationaldag, hur än ni väljer att fira den (eller inte fira den). Ger ni er ut på fläderplock så tänk på att kolla ert bara skinn efter fästingar efteråt, dom är tydligen många och på hugget i år!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Fläder är mums men jag har aldrig gjort flädersaft. Vissa grejer blir liksom inte av och fläder är en av dem, för mig. Däremot blir det nog en del vinbärssaft. Kolonilotten vi tagit över har två gigantiska vinbärsbuskar. Om regnet kommer. Vi vågar inte vattna dem för mycket pga av vattenbristen.

    Puss och kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fläder är verkligen mums och för oss ett livsnödvändigt gott ;) Men vinbärssaft är inte fel det heller, så du är förlåten <3

      Puss o kram på er

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!