onsdag 29 augusti 2018

Valnötslikör

I helgen gav vi oss på ett spännande projektet i vårt kök, vi gillar ju som bekant det - speciellt när det har med mat och/eller dryck att göra! Detta projektet är av det senare slaget och om allt går som det ska så kommer de färdiga dropparna smaka alldeles fantastiskt gott. Det har vi i alla fall fått berättat för oss och vi håller tummarna för att det är sant! 

På bilden ser du två av de tre ingredienserna som behövs om du vill prova att hänga med oss på att göra din egen valnötslikör! Förutom valnötter, vodka och socker så behöver du även en glasburk med lock, plasthandskar och en skarp kniv. 
Att kniven är skarp är tvunget, dom är minsann inte så enkla att dela inte dom där nötterna i färskt tillstånd, och var försiktig när du hugger i så du inte hugger av något av misstag... Plasthandskar är också en nödvändighet för det tjocka skalet runt själva nöten avger ett väldigt kraftigt färgämne, och får man det på fingrarna så går det inte bort i första taget.

Dom halverade valnötterna lägger du sedan i en väl rengjord glasburk med lock, det ska finnas ganska ordentligt med plats i burken eftersom även spriten ska få plats. 


När nötterna är på plats tillsätter du alkoholen, vi köpte Brännvin special men det ska gå bra med "vanlig" vodka också. Därefter skruvar du på locket och ställer burken i ett fönster där dagsljuset och solen når som mest, vi flyttar omkring vår burk där vi tycker att den för tillfället blir mest upplyst.
Efter ungefär 6 månader kan du sila från din likör och smaka av med socker, har du ännu mera is i magen så kan du låta det stå ytterligare några månader upp till ett år innan du ger dig på att smaka.

Valnötslikör
8 - 10 färska valnötter
35 cl vodka eller Brännvin special
½ - 1 dl socker
Ta på dej plasthandskar, detta är viktigt eftersom valnötterna färgar dina fingrar och färgen går inte bort i första taget...
Dela valnötterna med en skarp kniv.
Lägg de halverade nötterna i en glasburk, fyll på med spriten och skruva på locket.
Ställ burken i ett fönster, helst med så mycket solljus som möjligt och låt den stå 6-12 månader.
Sila av vätskan i en skål och rör ner socker så det smälter, smaka av.


Efter bara två dagar har vätskan ändrat färg ganska så dramatiskt och den är nästan svart, ser kanske inte så väldigt aptitretande ut just nu men vi hoppas att den kommer att smaka bättre än vad den ser ut. Vi har alltså inte testat detta tidigare, så hänger du med och du sen inte gillar resultatet så skyll inte på oss 😉😉.

Färska valnötter då, vart hittar man det undrar du kanske? Ja vi för vår del hade sån tur att vi fick en påse av Ankis syrra som fått det av en kompis i sin tur, samma kompis som delade mej sej av receptet. Men här i vår stad finns det i alla fall minst tre valnötsträd som alla bär frukt just nu, så vi misstänker att det finns även på andra platser runt om i landet och då är det ju bara att plocka. Står trädet i en privat trädgård så är det kanske bäst om du frågar ägarna först, ja om du inte vill palla förstås, du kan ju alltid bjuda hem på ett glas likör som ersättning!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails