söndag 30 september 2018

Spanska köttbullar i tomatsås

eller rättare sagt Albondigas som de heter på spanska, är vad vi har att bjuda er på idag när vi äntligen nya tag här i köket. Det är en hyfsat lätt- och snabblagad middag som passar för både vardag och fest, för dej själv och för gäst!


Just köttbullsrätter kan man variera både vad gäller smaker och nationalitet, vi har till exempel lagat till David Batras indiska köttbullar och Mårtenssons thailändska köttbullar tidigare, och dagens recept tar oss alltså på en matresa till Spanien.


Vad skiljer då de spanska köttbullarna våra svenska köttbullar? Jo när du ska laga till Albondigas smaksätter du färsen med vitlök, oregano och persilja, sedan ska köttbullarna först stekas en smula innan dom dränks i tomatsås för att lagas färdigt i den. Köttbullarna kan du spisa som man gör i Spanien, som en av flera tapasrätter, eller så väljer du att servera dom som huvudrätt med valfritt tillbehör till.
Vi körde en liten crossover och åt våra Albondigas med de små pastakornen Risoni som vi tyckte passade alldeles förträffligt att ha till, dom passade både i smak och som sås-uppsugare.

Albondigas
500 g blandfärs
½ msk lökpulver
½ dl hackad persilja
½ tsk oregano
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk salt
2 krm mald svartpeppar
½ dl ströbröd
3/4 dl mjölk
1 uppvispat ägg
Tomatsås
1 burk hela tomater
2 msk tomatpuré
1 dl vatten (skölj ur tomatburken med vattnet!)
2 lagerblad¨
salt och peppar
Rör samman ströbröd och mjölk, låt det stå en stund och svälla.
Blanda ner kryddor, vitlök och persilja i färsen, rör ner ägg och ströbrödsröran och blanda samman.
Rulla lagom stora köttbullar av smeten och stek på medelvärme i smör och olja några minuter.
Tillsätt ingredienserna till tomatsåsen, rör om och låt småputtra ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar och servera.

Hej hopp, det var en väldig fart denna veckan hade - vi hann knappast med hälften av vad vi hade tänk, trott och planerat, Ankis nervklämma har gjort sej påmind en del och satt små kvistar i hjulen. Man kan ju tycka med tanke på hur vårt år sett ut hitintills, att vi borde lärt oss att det där med att planer inte alltid går i lås, men sent ska syndaren vakna... Det är inte alltid det blir som man tänkt sej och planerna får man helt enkelt ändra på då, det viktiga är att ta tillvara på tiden, sej själv och varandra!


Vi har i alla fall umgåtts med våra pågar en hel del, dom blir allt modigare och sällskapligare, ger sig ut på många och långa flygturer här hemma och verkar ha funnit sej tillrätta här.
Helst av allt sitter dom uppe på någon av våra gardinstänger där dom har full koll och bästa utkiken över sitt revir och oss, men fönstret är också en poppis plats när dom vill stilla sin nyfikenhet.


Där sitter dom och tjyddrar med oss och varandra, ett läte som är otroligt avkopplande och nästan lite sövande, flyttar vi och sätter oss i andra rummet så dröjer det inte länge förrän de kommer efter och landar på gardinstången där inne. En kväll överraskade dom med att själv flyga in i sin bur och sätta sej tillrätta för kvällen, något dom sedan fortsatt göra varje kväll nu om de varit ute under dagen.


Helgen och veckan avslutades i alla fall på ett gott och trevligt sätt när vi bjöds på födelsedagsfika hemma hos Håkans föräldrar i Köpingebro. Det var Monica som hade fyllerårsdag och det firades med en härlig blandning av goda mackor och smarrig äpplekaka, inte fel någonstans. Vi fick tillfälle att umgås tillsammans hela den Mårtenssonska klanen, något som inte händer så väldigt ofta, och blev uppdaterade om både det ena och det andra.

Nu är det dags att stänga butiken, vi ska förbereda för morgondagen och för veckan som kommer. Väskor ska packas, kläder plockas fram och en veckomatsedel ska planeras, ja de vanliga söndagsbestyren med andra ord.

Vi hoppas ni får en fin måndag, en strålande ny vecka och faktiskt även en ny månad!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Det ser gott ut och jag gillar persilja i mat. Söta fåglar ni har.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja visst är det gott med persilja i maten. Perfekt ersättning för koriander också har vi fått lära oss!
      Prosecco och Prosciutto hälsar och tackar för komplimangen!
      Kram från oss alla fyra :)

      Radera
  2. Min mormor lagade dessa albóndigas con tomate (köttbullar i tomatsås) jätte många gånger.

    Ha en solig dag! 🌞

    PabloD - Soleado.com [ http://soleado.se/ ]

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt det låter, matminnen är verkligen något av det bästa som finns!
      Tack och detsamma till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!