måndag 17 september 2018

Zucchinibiffar med kikärtor

Idag är det dags för oss att lägga till ett nytt recept i vår samling av recept med zucchini, det tjugonde i raden faktiskt, så är det zucchini du är sugen på att tillaga är det där (och här) du ska kika lite extra. I samlingsinlägget hittar du allt från zucchinisås och bullar med zucchini till zucchinicarpaccio och gratänger, och dagens zucchinibiffar får nu sälla sej till de andra.


Det är ett tag sedan vi lagade till denna zucchiniburgaren och tydligen var vi så fantastiskt hungriga att vi inte ens hade tid att plocka fram den riktiga kameran för att föreviga middagen, men vi hoppas att ni har överseende med mobilbild... (bättre än den morbida bilden som stavningsprogrammet envisas med att vi ska skriva 😏).

Tidigare zucchinibiffar vi provat har båda ost på ingredienslistan och så har även dessa, osten ger både smak och hjälper även till att hålla samman biffarna vid stekning. Håller ihop biffarna gör även mjöl, ägg och kikärtor - de senare gör dessutom magen mättare, tummen upp för det!
Kryddat har vi gjort med paprikapulver, rökt eller vanligt - båda funkar - persilja och vitlök, skulle någon av dessa inte falla dej på läppen så hoppa över eller byt ut. Dill kan vi tipsa om, spiskummin eller koriander är också gott att ha i.

Zucchinibiffar med kikärtor och ost
1 stor zucchini, grovt riven
2 tsk salt
400 g kokta kikärtor
3 msk mjöl
2 ägg
1 dl bladpersilja, hackad
1 tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta, hackad
1 dl riven smakrik ost, t.ex västerbottensost eller parmesanost
svartpeppar
Lägg zucchinirivet i en skål och blanda ner saltet, låt det stå ca 15 minuter för att vattna ur sig.
Lägg över zucchinin i ett durkslag, skölj av saltet och krama ur vattnet.
Mixa kikärtor till en slät smet och blanda med övriga ingredienser.
Forma till biffar och stek ca 5 minuter på varje sida så de får fin färg.

Biffarna åt vi i hamburgerbröd med västerbottensmajo och grönsaker och vid sidan hade vi stekta syltlökar som är ett av våra absoluta favorittillbehör, något du absolut måste prova om du inte gjort det tidigare.
Låt syltlökarna rinna av på en bit hushållspapper innan du steker dom i en rejäl klick smör, skaka runt under tiden så de får fin färg runt om och sedan är dom färdiga att servera. De stekta syltlökarna passar bra till mångt och mycket, vi brukar ha det till fondue, biff och som här till hamburgare.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Tack för receptet! Biffrecept kan man inte ha för många av :)
    Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!