måndag 5 november 2018

Ugnsbakad lax med krämigt osttäcke

Hejsan hoppsan här har ni oss, nu är vi tillbaka i nätet igen efter vår ofrivilliga paus! Världens bästa syster/svägerska Carina har varit så snäll och låtit oss låna hem hennes gamla bärbara dator, så att vi kan använda den tills vi hittar en ny vi vill och kan köpa. Eller så kanske vi helt enkelt behåller denna gamla tegelsten, vem vet? 😏
Hur som haver så kan vi nu äntligen dela med oss av recepten vi har på lager, för även om vi inte kunnat bloggat har vi lagat mat - tack och lov behövs ingen dator för det - och vi börjar med en lättlagad laxrätt.

Den här laxmiddagens smaker lutar lite åt Italien till, tack vare den krämiga oströran man täcker fisken med innan den tillagas i ugnen. Grunden för röran är färskost och crème fraiche som sedan blandas med riven parmesanost, färsk basilika, citronskal och en gnutta vitlök, lite nymald svartpeppar och sedan är det klart.

Det skadar inte att låta laxen få gona sej med citronsaft (och gärna oxå citronolja om du har det) en stund i kylen innan du lägger täcket på. Har du brått så låter du den ligga under tiden du förbereder röra och tillbehör, annars kan du låta den ligga så länge du har tid. 
Tack vare täcket så behöver du inte göra någon sås till, men vill du så är vårt tips att röra ihop en vitlökssås på yoghurt som du blandar persilja och eller dill i, en skvätt olja och smaksätter med citron och salt.  

Vad gäller tillbehör så är det fritt val, välj det du tycker om och har på lager. Vi tog de grönsaker och rotfrukter som fanns hemma, bland annat potatis, zucchini och paprika, och rostade i ugnen. 


Lax med osttäcke   2 port
3 laxfiléer á 125 g
saft från ½ citron (ev citronolja)
örtsalt
Pressa citronsaften över filéerna och strö över örtsalt, låt ligga en stund i kylen.
Osttäcke med basilika
100 g färskost, typ Philadelphiaost
1 dl crème fraiche
ca 20 färska basilikablad
½ citron, rivet skal
1 dl riven parmesanost
salt och svartpeppar
Blanda samman alla ingredienser till osttäcket.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form som du smort i botten och bred över ett jämt lager osttäcke.
Grädda fisken mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
Ta ut och servera med valfritt tillbehör.


Vad har vi då hittat på med under tiden som köket varit på paus? Ja föga överraskande har vi lagat och ätit mat, dock har vi inte själva lagat till allt som hamnat på våra tallrikar - nej då! Vi har nämligen varit på en liten semestertur till Stockholm där vi firat Håkans 50-årsdag och njutit av en massa gott både på tallrikar och i glas, ni som följer oss på Instagram och Facebook har fått små smakprover under tiden.
Självaste 50-årsdagen inleddes med överraskningsfirande och champagnefrukost (med betoning på champagne!) på vårt hotellrum med både sång och tal, och avslutades med ännu mer champagne och italiensk middag på Un Poco.

Som världens finaste bonus hade vi världens bästa resesällskap, våra underbara Göteborgsvänner Erika och Johan. Under året har vi fått ställa in träffar och resor med dom pga nervklämma och hjärtinfarkt, men förra helgen var det äntligen dags att åter träffas efter galet lång tid och få njuta av huvudstaden tillsammans. Vi var bland annat på ABBA-museet och kände oss nostalgiska, något vi absolut varmt kan rekommendera! Som ni ser så fick man inte bara titta, det fanns flera tillfällen att både vara aktiva själv i t.ex frågetävling och karaoke, och att ta fina bilder.

Ha nu en riktigt fin fortsatt vecka, så ses vi alldeles snart igen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!