söndag 27 januari 2019

Krämig laxgratäng med potatis och parmesan

En smakrik laxgratäng med krämig ostsås som passar lika fint för vardag som fest, det är vad vi tipsar er om idag. Efter en djupdykning i vår receptskatt Gröna lådan så dök vi upp med ett urklipp på detta receptet i händerna, och efter en omvandlingstillagning kunde vi hugga in på en fantastiskt god fiskgratäng som gick raka vägen upp på favoritlistan! 


För att ge lite mer schwung i smaken valde vi att marinera laxen under tiden som resten av gratängingredienserna lagades till, fisken beströddes med örtsalt och citronskal och fick några droppar citron att svalka av sej med. 
Förutom att marinera lax och blanda ihop ostsås är det till att skiva potatisen (enklast att göra i en matberedare om du har det) och steka den, strimla lök och steka den ihop med spenaten, och sedan samla alla godsaker i en form och gratinera. Plättlätt! 


Och som vanligt numera, så har kvaliteten på bilderna inget att göra med kvaliteten på maten 😉😉, däremot har den allt att göra med kvaliteten på våra mobilkameror... - Häpp!

Krämig laxgratäng med potatis och spenat
500 g laxfilé  (portionsbitar)
1 citron, fint rivet skal och några droppar saft
örtsalt
500 g potatis, ½ cm tjocka skivor
1 schalottenlök, tunt skivad
150 g färsk bladspenat
2 vitlöksklyftor, fint hackade
ca ½ dl finhackad dill
2½ dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl riven parmesanost eller Västerbottensost
salt och peppar
Börja med att pressa lite citronsaft, och strö rivet citronskal och örtsalt på laxbitarna så de får marinera lite under tiden som du gör resten av gratängen.
Stek potatisskivorna på medelvärme i smör och olja så de mjuknar och nästan blir färdiga.
Blanda samman grädde, crème fraiche, ost (spara ca ½ dl att toppa gratängen med) och dill, smaka av med salt och peppar.
Lägg över potatisskivorna i en smord ugnsfast form, häll över ca hälften av gräddblandningen och peta runt så att den fördelas mellan potatisskivorna.
Fräs schalottenlöken i smör/olja, lägg i spenaten och låt den fräsa med så den mjuknar och tillsätt sedan vitlöken som får fräsa med någon minut.
Häll spenatröran över potatisen i formen, lägg på laxbitarna och häll över resten av gräddsåsen.
Strö över resterande ost och ställ in laxgratängen mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter, kolla så potatisen är mjuk och servera sedan med en god sallad till.

Söndag står det i vår almanacka, den sista för denna månaden och var tusan tog tiden vägen? Att tidens hastighet har med vår stigande ålder att göra vägrar vi att gå med på, sånt trams 😜. Nej då ser vi det mycket hellre som att snabbheten hänger samman med roligheten!
Så därför önskar vi er alla en riktigt snabb vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!