fredag 11 januari 2019

Poké bowl med lax


Poké bowl är vår senaste favoriträtt när det ska gå undan lite och ändå vara extra festligt, till exempel som en fredagsmiddag. Lite som att äta sushi utan jobbet med att rulla den.
Istället för sushiris använder vi oss av grötris (perfekt att använda resterna av det okokta grötriset som kanske blev över i julas?) och lägger i botten av skålen. Därefter bygger vi på med annat gott som passar till som t.ex mango, edamamebönor och picklad rödlök. Här poké bowl med lax (Salma lax):

Poké Bowl med lax    2 port
1½ dl grötris (eller sushiris)
ev 1 msk mirin
200 g lax, gärna salma i tunna skivor
1 avokado, tärnad
ca 2 dl tärnad mango (vi använder frusen tärnad)
ca 2 dl edamamebönor (kokta enligt förpackningen)
gari (inlagd ingefära)
sesamfrön, gärna torrostade
picklad rödlök
Skölj riset till vattnet är genomskinligt och koka sedan enligt instruktionerna på paketet.
Blanda ner mirin om du vill och har det, annars hoppar du över det.
Lägg riset i botten av djupa skålar.
Bygg sedan på med laxskivor, avokadotärningar, mango, bönor, gari och lök.
Strö över sesamfrön och servera.
Vill man kan man först marinera laxen i japansk soja, låt den då ligga i soja 5 - 10 minuter.

Picklad rödlök
½ ättika 24%
1 dl socker
1½ dl vatten
1 tunnskivad rödlök
Lägg lökskivorna i en skål.
Koka upp ättika, socker och vatten så att sockret smälter, häll över löken.
Låt löken stå i lagen minst 30 minuter, servera.

Vill du ha någon form av dressing till din poké bowl kan vi tipsa om wasabimajo eller wasabiaioli

Och nu, en trevlig helg önskar vi er!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!