tisdag 3 september 2019

Rödbetsbiffar med limesås och sambalgrönsaker

Efter en lång och lagom het sommar gör vi nu ett försök att sparka liv i det här gamla köket, tända eld i den gamla spisen och veva igång datorn igen, kanske vi får lite liv i ugnsluckan igen!
Vi har inga grandiosa framtidsplaner, ger inga löften om stabilitet och siktar inte mot stjärnorna - det är vi alldeles för höjdrädda för - däremot ska vi göra ett tappert försök att då och då dela med oss av något extra ordinärt gott vi har mumsat i oss.
Som dillfrön i vinden (inte av typen skånestorm vi bjuds på här idag, utan i en mer lagom sommarbris) låter vi oss helt enkelt föras fram och ser var vi mellanlandar under flygningen.


Vårt första stopp på denna vår nya matresa blir ett recept på rödbetsbiffarna vi lagade till och avnjöt igår, för njöt var just vad vi gjorde - både vid tillagning och inmundigande. Smeten var helt perfekt, något som minst sagt inte alltid är fallet när det gäller vegetariska biffar, smidig att jobba med och gav biffar som höll ihop så himla bra, och jisses så goda dom blev!
Tillsammans med en limesås, sötpotatispommes och den där grönsaksröran från dagen innan som satt som krocketklubban på smalbenet, kunde vi inte önskat en godare köttfri måndagsmiddag!


Äran för själva grundtanken kan vi inte ta oss, den hittade vi i den eminenta kokboken Mega vego, däremot tar vi oblygt all stjärneglans när det gäller de förändringar vi gjorde 😉 både vad gäller smaker och innehåll.
Låt er inte avskräckas av den till synes lättbrända ytan på rödbetsbiffarna, dom mår bara bra av att få rejält med färg och ger dig då i gengäld en god lite karamelliserad smak.

Rödbetsbiffar, ca 7 stycken
1 ägg
½ dl grädde
2 msk sweet chilisås (eller 1 dl grädde ist för ½ dl)
2 msk psyllium (Finax) eller 1 msk fiberhusk (hittas oftast i hyllan för glutefria varor)
salt och svartpeppar
200 g rödbetor, fint rivna
100 g morötter, grovt rivna
1 ½ dl solrosfrön eller 2 dl jordnötter
1 schalottenlök, fint hackad
1 dl ströbröd
Rör samman ägg, grädde, chilisås och psyllium i en stor skål och låt det stå ca 5 minuter för att svälla.
Tillsätt rödbetor, morötter, solrosfrön (eller jordnötterna som du först hackat grovt), lök och ströbröd.
Blanda samman till en smet och forma smeten till lagom stora biffar, vi gjorde sju stycken, som du steker i smör och olja på övre medelvärme ca 5 minuter på varje sida.
Servera med valfria tillbehör, vi hade sötpotatispommes, grönsakssambal och limesås med ingefära till våra biffar.

Sambalgrönsaker
1 dl matyoghurt
½ tsk salt
1 msk fint hackad färsk mynta
10 cm gurka, tärnad
½ gul paprika, tärnad
½ röd paprika, tärnad
½ rödlök, fint hackad
3 msk fint hackad bladpersilja
1 msk vinäger
Blanda samman alla ingredienser och låt såsen stå och dra i kylen ca 30 minuter innan servering.

Limesås
2 dl matyoghurt eller crème fraiche
1 lime, finrivet skal från hela och saft efter smak
ca 10 färska myntablad eller 1 tsk torkad mynta
ca 1 msk fint riven ingefära
1 tsk honung
salt
Rör samman alla ingredienser efter smak och behag.
Låt såsen stå och dra i kylen tills den ska serveras

Och hör ni, glöm nu för tusan kockar inte bort den där chocken som infinner sej när ni besöker hemlighuset dagen efter rödbetsintaget - det är inget livshotande, det är bara rödbetsspår!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Vilken färgsprakande mat, mums! Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det är härligt med färgglad mat!
      Kram på dej

      Radera
  2. Välkomna tillbaka! Har saknat er och varit inne och tittat ibland.
    Men hälsan går först. Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket!
      Ja men så är det ju, tack för omtanken <3

      Radera
  3. Så roligt att ni är här. Och jag älskar rödbetsbiffar😊.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket,
      ja visst är det gott, kul att vi är flera som gillar det!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!