söndag 6 oktober 2019

Citronkladdkaka med vit choklad


Sött och gott bjuds det på i dagens inlägg när vi tipsar om en fantastiskt frisk, syrlig och smarrig kladdkaka med citronsmak, toppad med vit chokladkräm. Ja men nu hör ju själva hur gott det låter!


Detta är ett recept som legat på vänt en ganska lång tid, det var nämligen redan i våras som vi bjöd våra vänner på denna underbara efterrätt. Eftersom den blev så uppskattad har vi faktiskt bjudit på den flera gånger, något som den flitige följaren vet inte är så vanligt i vårt kök, och därmed kvalar den dessutom in som bloggmaterial 😉


Receptet är inte vårt eget, nej det hittade vi på My Kitchen Stories, Camillas blogg med många goda söta saker att botanisera bland. En liten förändring smög sej dock in under tiden som vi bakade vår citronkladdkaka, och är du citrontokig som vi så lär du uppskatta den förändringen. Vi öste nämligen på med lite mer citronsaft än Camilla gjorde, men det är ju en smaksak hur syrlig man vill ha sin kladdkaka.

Som pricken över i, smöret på moset och kronan på verket tronar en vit chokladganache som verkligen gör denna kladdkakan till den tiopoängaren den är. Vi dekorerade vår vita kladdkaka med rivet limeskal, citronskivor, strimlade och hela färska myntablad/citronmelissblad - släng lite rom i ett glas så har du en mojito i både fast och flytande form 😄


Citronkladdkaka med vit chokladkräm    ca 8 bitar
150 g smör
3 citroner, skal från alla och ca 0.75 dl saft
2 dl socker
1½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Smält smöret, häll över i en skål och blanda ner det rivna citronskalet och saften.
Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dom tillsammans med ägget i skålen, blanda om försiktigt så att alla ingredienserna går samman och inte mer.
Kläm fast bakplåtspapper i botten av en 20 cm springform (rund form med avtagbar kant) , klipp av kanterna runt om.
Smörj form och papper och häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen ca 17 minuter på 200 grader, ta ut och låt svalna.
Hit kan du förbereda din kaka och förvara i kylen tills den ska serveras, godast blir den dagen efter.
Bred över chokladkräm innan servering och dekorera med citronskivor, och ev några blad färsk mynta eller citronmeliss.

Vit chokladganache
200 g vit choklad (vi använder bakchoklad)
1 dl vispgrädde
Hacka chokladen, ju finare hack desto fortare smälter den, och lägg i en skål som tål värme.
Värm grädden i en gryta och dra från värmen precis innan den börjar koka (vid första lilla bubblan).
Häll grädden över chokladen, låt stå 5 minuter och rör därefter till en jämn smet.
Ställ in skålen i kylen och rör om då och då tills den fått en bredbar konsistens.
Bred chokladkrämen över tårtan, är du snitsig så spritsar du den i ett tjusigt mönster med en sprits, vid servering och dekorera.

Så har vi helt plötsligt tagit farväl av sommaren, för nu är hösten här och det kändes verkligen som att det hela gick över en natt. Plötsligt fick Herr M lägga shortsen på hyllan och istället plocka fram både långsonger och överdragsbyxor för de dagliga cykleturerna till och från jobbet, och det kan vi lova er inte händer i första taget!


Vi valde att spendera denna första oktoberhelgen i Malmö där vi mötte upp syrrasonen Freddy och hans flickvän Arantxa för en brunch på Scandic Triangeln med efterföljande matkoma de lux! Har ni vägarna förbi Malmö och är sugen på brunch kan vi varmt rekommendera den, 249 svenska pickadoller kostar den och äger rum vid två olika sittningar på lördagarna. 


Lite shopping hann vi också med, och natten spenderade vi i hotellsängarna på Clarion Temperance där vi sussade sött hela natten och åt en god hotellfrukost innan vi tågade hem till Ystad igen.
Nu ska vi vila upp oss och förbereda oss för en ny vecka, planera matsedel och en liten middagsbjudning. Vi önskar er en fin vecka, på återseende!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!