torsdag 15 mars 2012

Fyll en filé!

Inte riktigt klokt är det, men denna veckan får ni faktiskt försöka stå ut med två rätter åt det lite mer färglösa hållet... Förra inlägget visade en blek fiskgratäng och dagens visar en fylld kycklingfilé som inte heller hade tagit skada av lite brun utan sol:)
Dessutom får ni även försöka stå ut med två inlägg om kycklingrätter, visserligen filéer i detta och klubbor i det andra, men är det någon som har problem med det så får ni helt enkelt sluta läsa nu. Men det blir en hel del kyckling som tillagas i vårt kök, dels är det inte så dyrt kött, dels ska man ju inte äta så mycket rött kött (säger dom som förstår sig på sånt) och sen kryllar det av goda recept som vi vill prova...

Detta receptet är helt och hållet Håkans hittepå, det plockades av vad som fanns i kylen och som skulle kunna bli en bra kombination. Hade det funnits färsk basilika på fönsterbrädan så hade den också fått hamna i fickan, men så bidde det inte denna gången, det får vi prova en annan gång.


Håkans fyllda kycklingfilé   2 port
3 kycklingfiléer
1 dl riven parmesanost
3 skivor basturökt skinka
salt och peppar
Skär en ficka i köttet och lägg i en bit skinka och riven ost.
Lägg filéerna i en ugnsfast form som du smort med lite smör, riv över lite extra ost, salta och peppra.
Ställ formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter beroende på hur tjocka filéerna är.
Servera gärna med en kall parmesanostsås (recept här) eller varför inte en vitlökssås (recept här) och en god sallad med ljumna rotfrukter.

Få nu för bövelen inte för er att "klina" in filéerna med brun utan sol, gör ni det tar vi inget ansvar varken för hur det smakar eller för hur ni sedan mår, det sker i så fall helt på egen risk!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Visste ni förresten att vilt inte räknas till rött kött? Konstigt kanske, men så är det. DS

18 kommentarer:

  1. Ni kan väl knacka på hos Björn R, han har nog lite brunkräm att låna ut (om den inte är slut det vill säga). Fniss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tihifniss, där fick du väl allt till det:)

      Radera
  2. Vad underbart med en man som "hitte på" i köket. Den dagen lär jag aldrig uppleva... Som ni skriver. Det senaste enligt rönen är ju verkligen att skippa rött och processat kött. Korv för bövelen, nej! Det förkortar livet hörde jag på Nyhetsmorgon.

    Alltså parmesan och hederlig rökt skinka. Say no more. Parmesan har jag förresten hört har smaken av umami, den fulländade som tillfredsställer alla smaklökar.

    Tack Håkan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det uppskattas med en sådan man (/Anki).
      Tydligen är det just sånt där bearbetat kött som är det absolut värsta, men visserligen så råder de inte till att helt avstå. 500 g/vecka och person är tydligen inte så farligt. Det gäller att välja vad man ska ha då, noga...

      Intressant det där om umami och parmesan, faller alla verkligen för det då?

      Vassego! (/Håkan)

      Radera
    2. Har ingen aning om hur umami funkar men det är klart att alla inte gillar parmesan (hur konstigt det än låter). Försökte bara vara lite pretto :-)

      För övrigt så tar jag till mig de gamla hederliga kostråden, att äta lite av mycket - varierad kost. Hur svårt ska det va liksom?

      Radera
    3. Ja, visst är det lite konstigt att vissa inte uppskattar parmesanost? Men alla har vi våra lyten och men:):) Vissa gillar ju inte vitlök till exempel:)

      Ja, varierat enligt kostcirkeln, det kan väl inte vara så farligt?

      Radera
  3. Ni brukar ju besöka min blogg och vet att jag/vi gillar kyckling MYCKET. Det tröttnar man aldrig på inte.
    Eran rätt låter som ett smaskigt recept.
    Visst är det kul att hitta på sina egna recept :-)

    Ha en skön och go helg!
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi har liksom anat det:)

      Detsamma till dej!

      Radera
  4. Kyckling äter vi också väldigt mycket. Barnen älskar det, mer än korv. Fast ska man äta korv så ska det väl vara Håkan bakom den också!
    Är det sant? Kände ni varandra redan i skolan och blev sedan tillsammans långt senare? Så det kan bli! Häftigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klockren betraktelse där. Håkan & Anki redan på skoltiden. Är det verkligen så? Vem bjöd upp vem på skoldansen ;-)

      Radera
    2. Klart som korvspad att det ska vara Håkan som fixat korven:)
      Jo då Emmy, vi tittade på varandra i skolan också. Kände varandra gjorde vi inte, men att vi hade full koll på varandra redan i tonåren konstaterade vi snabbt när vi "fick ihop det" som vuxna:)
      Fast några danser med varandra blev det inte heller förrän i "mogen" ålder, men då rockades det loss rejält:) :)

      Radera
  5. Det här låter verkligen som ett trevligt recept, hurra för Håkan!

    SvaraRadera
  6. Så gott det ser ut och spännande med vad Håkan hittat på, o vad de kan bli i slut ändan av ett hopkok!..=)
    Ja jag har hört att vilt inte hör till rött kött konstigt! ...ja och att struts även kan höra till rött. Fast nu äter vi nog mest Vilt i denna familj och bra med kyckling. Korv är jag ju förtjust i, då särskilt finsk knackkorv som är fantastiskt god men dyr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det kan bli riktiga höjdare ibland!
      Jaha, struts är rött men kyckling inte. Undrar hur det är med kalkon då?

      Radera
  7. Kycklingrecept kan man aldrig få för många av! Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kan man verkligen inte, inte så länge det blir goda maträtter av dom i alla fall:)

      Detsamma till dej, Hanna.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!