tisdag 28 februari 2012

Spätta med italienska influenser.


Fisk var det här! Ja, för det är ju tisdag och det har vi ju kommit fram till tidigare att det är på tisdagar man äter fisk, eller hur? Fast just denna tisdagen äts det inte fisk i Mårtenssons kök, det blir korv och makaronstuvning till middag istället. Men er tänker vi bjuda på en fiskrätt, en spättamiddag, helt och hållet egenkomponerad av Anki av stuket "man-tager-vad-man-haver". Den blev väldigt lyckad och gick hem hos oss båda två. Eftersom det var lite ebb i potatislådan i skafferiet så fick det bli ett stomp till fisken, denna gången med morot och blomkål som passade riktigt bra tillsammans med västerbottenosten vi rev ner.

Ankis italienska spättabörsar  2 port
400 g spättafiléer
Riven parmesanost
hackad basilika
pressad citron
salt och peppar
1 dl vitt vin, eller matlagningsvin
1 dl vatten
1 msk fiskfond
coctailtomater
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
maizenaredning
Pressa citron över spättafiléerna och låt dom ligga en stund under tiden som du halverar tomaterna, river parmesanosten och hackar basilikan.
Lägg ost och basilika på fisken, salta och peppra och vik filéerna dubbla. Lägg ner fisken tillsammans med tomaterna i en djupa stekpanna, häll i vin, vatten och fond och låt det koka upp.
Låt fisken småputtra några minuter till de är färdiga och ta sedan upp dom ur vätskan och håll dom varma undertiden du gör färdigt såsen.
Låt kokvätskan koka samman ett par minuter och häll sedan i grädde och crème fraiche. Låt det småputtra någon minut och smaka sedan av med kryddor och lite pressad citron. Red av till önskad konsistens på såsen.
Lägg ner fisken och låt den bli varm, servera sedan med kokt potatis eller (som vi) ett gott rotfruktsstomp.

Rotfruktsstomp  2 port
3 stora morötter
några buketter blomkål
Västerbottenost
Skala och dela morötterna i mindre bitar. Låt morötterna koka tills de är klara, lägg ner blomkålsbuketterna mot slutet av koktiden.
Häll bort vattnet och tryck sedan sönder morötter och blomkål med en potatisstöt tills det blir ett grovt mos, det ska finnas lite bitar kvar. Krydda med salt och peppar och smaka till sist av med riven Västerbottenost.

Skulle det nu vara så att ni blev sugna på  makaronstuvning så hittar ni ett recept på det här, men då tycker vi absolut att ni ska ta och prova spättareceptet en annan dag:) Det funkar utmärkt vilken dag som helst i veckan, vi åt vår på en fredag och det gick hur bra som helst!

Nu ska sista varvet i "tvättstugegaloppen" tas och ovanpå det blir det en snabbvist på bibblan så att straffavgiften undviks...
Ha en fin tisdagskväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

20 kommentarer:

  1. Ja ibland kan det ju vara riktigt kul när det inte blir som man planerar. Det blir liksomen utmaning från kylskåpsvärlden = ) Ser gott ut!

    //Lottzy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, oftast blir det väldigt gott även då:)

      Radera
  2. Här ska det också bli färsk spätta... när min sambo fångat några ;-) Sammlar receptidéer tills dess och denna låter jättebra!

    Stomp av morötter och blomkål är ett utmärkt alternativ till potatis, då behöver man ju inte ha grönsaker till ;-)

    Har idag köpt en 2:a ring "falukorv", den första blev tyvärr "missbrukad" som pålägg av min sambo ;-) . Jag hade tänkt göra ugnsbakad fylld falukorv med potatismos... men nu blir det nog med stuvade makaroner!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyxigt med färsk och dessutom egenfångad fisk, hoppas den går hem hos er.
      Här hemma blir det bara falu på mackan för en av oss, nämligen för Håkan, Anki föredrar makaroner till sin:)

      Radera
  3. Ja dessa rotfrukter som man kan ha i tid och otid ;) Stomp är ju förträffligt gott, snabbt och enkelt.

    Fisk, det var ganska länge sedan jag åt nu, jag som brukar vara ganska bra på det. Spätta äter jag väldigt sällan, men tycker att era ser mycket lyckade ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ett smidigt sätt att ersätta potäterna och bra som variation.
      Inte så fasligt ofta det blir spätta här heller, men vi hittade ett gäng på rea:)

      Radera
  4. Rotfruktsstompens har fått en härlig guldkant med västerbottensosten! Sånt gillar jag!

    SvaraRadera
  5. Både firren och stompet låter riktigt gott, särkilt med båda favoriterna parmesan och västerbottens! :)

    SvaraRadera
  6. Allt går ner med västerbottenost! Nästan... Detta stomp tar jag till men fisken, tja. Ni vet, den får passera, precis som vinet - fast inte genom strupen. Ser väldigt gott ut dock!

    Rejäl vardagsmat som korv och stuvade makaroner är supergott. Korv blir det i morgon och ikväll blev det ugnspannkaka...

    Vi hade egentligen tvättstugan ikväll men efter en titt i korgen som inte ens var halvfull så skippade vi det. Beror nog på att Mannen inte fyller den med sina svettiga träningskläder nu när han är sjuk.

    Fin tisdagskväll till er också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gör det, men kanske inte ens fisken kan gå ner med osten för din del? Tack:)
      Husmanskost, det är fina grejer det och där får man väl räkna korven...

      Radera
  7. Låter som en festmåltid i mina öron o ögon!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nog kan man ha fest vilken dag som helst i veckan också, härligt!

      Radera
  8. Ibland blir "släng-ihop-recept" en av sina bästa recept man gjort:) Smart att dryga ut potatisstompet med lite andra rotfrukter, det tipset tar jag till mig. Ha så kul i tvättstugan! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ibland blir det verkligen lyckat, ibland mindre:)
      Kram.

      Radera
  9. Mmmm, det ser gott ut! Mkt sås gillar vi :)

    SvaraRadera
  10. Ser riktigt gott ut, ser mer planerat ut an slang-ihop:)) Smaskigt!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails