tisdag 1 februari 2011

Långpannebröd.

Jag (Anki) slutade jobbet lite extra tidigt idag, det fattades en del barn pga alla sjukdomar som dansar runt på förskolorna i stan så det passade bra att plocka ut lite komptimmar. Först blev det en sväng ner på stan med mun käre syrrason, världens bästa Freddy, för att vara smakråd när han skulle välja ut bågar till glasögon. Det gick alldeles utmärkt, han gick därifrån med tre olika att ta med hem och fundera lite mera på. Efter att vi skiljts åt så blev det en tur till apoteket för lite påfyllning av antisnarkspray till maken (eller rättare sagt för min nattsömns skull...).

Hade tänkt att prova på att baka knäckebröd när jag kom hem men jag upptäckte att vi inte hade tillräckligt med rågmjöl så det fick bli ändrade planer. Upptäckte en hel påse med rågsikt och började istället leta efter recept där jag kunde använda det istället. I "Stora boken om bakning" hittade jag ett som jag ändrade på lite, lite grann och då bidde det så här:


Långpannerbröd med rågsikt
50 g smör
5 dl mjölk
40 g jäst
½ msk salt
½ dl sirap
½ dl vetekross
½ dl rågkross
13 dl rågsikt
Smält smöret, slå i mjölken och värm det till 37 grader.
Smula ner jäst i degskålen och slå i lite av degvätskan så jästen löses upp.
Häll i resten av vätskan och tillsätt övriga ingredienser (spara lite mjöl till du ska arbeta ut degen) under omrörning.
Knåda degen minst 10 minuter i maskinen och låt sen degen jäsa övertäckt 40 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat underlag, arbeta samman och tryck ut i en smord långpanna.
Täck över och jäs 30 minuter.
Grädda i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter.

Till detta brödet ska vi käka soppa, det är ju tisdag och det brukar betyda soppdag i vårt kök. Håkan håller väl på som bäst att fösa ut kunderna ur affären så de kan stänga ner och ge sig hem:) Vad det blir för soppa i våra tallrikar får ni vänta med till i morgon att få reda på. Fast en liten ledtråd kan ni ju få; Den blir grön och vegetarisk. Vad gissar ni på?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

11 kommentarer:

  1. Verkar som halva sverige går runt och är sjuka just nu! Men skönt att få sluta lite tidigare på jobbet!

    Längesen jag gjorde långpannebröd. Det är ju gott och smidigt!

    SvaraRadera
  2. Jag älskar hembakat, det finns få saker som slår det!

    SvaraRadera
  3. Sofie; Ja, det verkar inte bättre! Man ska vara glad så länge man slipper, peppar peppar.

    Mikaela; Visst är det gott, och doften ska vi inte glömma, hela lägenheten doftar underbart!

    SvaraRadera
  4. Vilket härligt gott bröd det verkar vara, perfekt att det bakas i långpanna, går ju så mycket fortare att baka ut det då

    SvaraRadera
  5. Måste komma igång med att baka bröd! Det är ju så mycket godare med hembakat. Får prova med ert recept.

    Apropå snarkning. Visste inte att det fanns spray mot det? Kanske ska tipsa min pappa som är en storsnarkare. Han har en snarkmaskin med en mask om nätterna.
    Och ja, jag har tur - storsnarkandet har inte gått i arv.

    /Anders

    SvaraRadera
  6. Vilket härligt långpannebröd. Det är så smidigt att baka i långpanna.
    Jag gissar på grön ärtsoppa, det gillar jag. :-)

    SvaraRadera
  7. Cupcakesfluffan; Ja, långpanna underlättar verkligen lite i brödbak.

    Anders: Mycket godare, helt klart.
    Snarksprayet säljs på Apoteket, heter Silence (passande namn) och det sprutas ner i svalget. Ska du (eller kanske mest Lena) vara glad för att det inte gått i arv...

    Erika; Ja, grön ärtsoppa är gott, men det var tyvärr fel gissat:)

    SvaraRadera
  8. hahahaha, jag skrattar fortfarande efter er löksoppe-incident! :=)

    långpannebröd tycker jag är otroligt gott, och det är lätt att göra också!

    SvaraRadera
  9. Vad roligt att få gissa. :) Jag gissar på sparrissoppa.

    Bröd är gott till soppa.

    SvaraRadera
  10. Charlotta; Ja, det gör vi också varje gång vi äter löksoppa!

    Yasemin; Ja, bröd är nästan ett måste när det är soppdags. Nej, tyvärr var det inte sparrissoppa heller.

    SvaraRadera
  11. Jag är en stor fan av långpannebröd:) Blir ofta så saftigt eftersom man inte behöver så mycket mjöl i degen, den ska ju ändå bara plattas ut :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails