söndag 23 september 2012

Enklaste äpplekakan

I fredags hade Anki planeringsdag på jobbet, dvs en dag då alla barnen på förskolan snällt får stanna hemma så personalen kan planera allt roligt som ska hända under terminen, som nobelfest, luciatåg och julpyssel - jodå, det gäller att vara ute i tid.
Eftersom det tjatats ett tag om att "någon" kanske snart skulle ta och visa upp sina mat- och bakningskonster och bjuda sina kollegor på något gott så ställde vi oss och fixade en smaskig äppelkaka på torsdagskvällen. Att det doftade gott kan vi intyga, och även vår granne som bor under oss njöt av väldoften fick vi veta på vår facebooksida:)  Att den dessutom smakade gott kan de som njöt av den intyga, eller hur?...


Enkel äppelkaka ca 8 port
2 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
2 msk muscavadosocker
2 msk kanel
2-4 äpplen i klyftor (beroende på hur stora äpplena är)
pärlsocker
10-15 g smör
Vispa ägg och socker så det blir vitt och fluffigt. Tillsätt mjölet och vispa samman.
Häll formen i en smord form, vi använder en springform som är 24 cm i diameter.
Häll muscavadosocker (eller farinsocker) och kanel i en påse, lägg i äppelklyftorna och skaka runt så de blir täckta av blandningen.
Tryck ner äppelklyftorna i smeten, strö på pärlsocker och hyvla till sist på smör.
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader ca 25 minuter, prova med provsticka så den är genomgräddad.
Kan serveras både varm, ljummen och kall.
Vill man kan man byta ur äpplena mot andra frukter eller bär.

I dag är det kalastajm, vi ska hem till "världens bästa syrrason" Freddy och fira hans födelsedag. Vi har lyckats hitta de perfekta presenterna, dels några som fanns på önskelistan och dels några som inte fanns med, men som vi vet hamnar i rätt händer. Det är en väldigt trevlig bonus att köpa presenter till personer som har samma intresse som vi själva har, det är ju så mycket enklare då:)

Hoppas ni har en skön söndag, i morgon kickar vi igång en ny vecka!
En vecka med många fjärilar i magen, eftersom den avslutas med en helg som vi har sett framemot länge nu. Spännande!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

37 kommentarer:

  1. Vilken smaskig äppelkaka och jag kan tänka mig att det inte blev en bit över :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte en enda, två glada vaktmästare fick också smaka:)

      Radera
  2. Äppelkaka är bland det bästa som finns, verkligen smaskens!

    Ja, nu får det snart vara fredag tycker jag ;o). Ser tom fram emot bilresan.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det verkligen, ännu en positiv sak med hösten:)
      Då är det verkligen till att längta när t.o.m bilresan hägrar!

      Kramar

      Radera
  3. Vilken underbar äppelkaka! Lyllo Ankis kollegor och stackars granne som bara fick lukta på den :-)

    Hoppas ni får en kalastrevlig kalaskväll så ses vi snart. Nu börjar det pirra i magen :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får kanske ta och bjuda upp grannen någon dag på en bit så hon får njuta av mer än bara doften:)
      Mycket trevlig, tack. Jo, det börjar allt bubbla lite, ska bli så spännande!

      Kramar

      Radera
  4. Svar
    1. Bra Lisa, skönt att det finns någon som håller med oss:)

      Radera
  5. Härliga äppeltider och muscovadosocker kan det bli bättre:)

    SvaraRadera
  6. Herre vad längesen jag åt äppelkaka! Ser väldigt god ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt god, och så otroligt enkel att göra!

      Radera
  7. Godetid mina fina vänner vad det där ser gott ut : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  8. Den här sparas, ser himla god ut!!! Bara doften av äppelkakor mmm, man blir ju helt salig!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spara på bara, tack! Visst blir man lite salig av ljuvliga väldofter:)

      Radera
  9. Vi har precis mumsat i oss höstens första äppelkaka!

    Vad spännande eran kommande vecka verkar, hoppas att den blir bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt och gott, säkert blir det väl fler?
      Tack, det hoppas vi också.

      Radera
  10. Spännande! Vad händer till helgen tro? Själv ska ag på den efterlängtade Bokmässan, hurra!

    En sån vacker äpplekaka! Den doftar nästan genom min bildskärm! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det får du se framöver:) Så kul att få gå på bokmässa, anar att du säkert trivs som fisken i vattnet där!

      Tack, snart får de väl ändå ta och uppfinna doftskärmar...

      Kramar

      Radera
  11. Gott! Jag frågade sonen igår om vi skulle baka en äppelpaj men han tyckte det räckte fint med taco till middag... Va, jag då..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Amen, vilken en att nobba äppelpaj, det hade väl suttit fint till efterrätt... Vi hade absolut tackat ja!

      Radera
  12. Snyggt foto! Min treåring har fått baka äppelkaka på dagis, och nu vill han att vi ska göra det här hemma. Så det passade perfekt att jag råkade springa på ert recept här :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Klart han måste få visa sina baklagningskonster hemma också, hoppas den faller er i smaken.
      Lycka till!

      Radera
  13. Mmm, så gott och så bra nu i äppletider!

    SvaraRadera
  14. Åh så gott med muscovadosocker i!

    SvaraRadera
  15. Yummie, jag vill smaka! ;)
    Ser grymt god ut och jag vet även att den smakar gott... när ni bakar så! Härligt med ärliga grannar hihi, kram på er fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska vi väl se om vi inte kan fixa då, en liten smakbit coming right up!
      Visst är det härligt med så ärliga grannar, nästa gång får vi nog ta och bjuda upp!

      Kramar till dej, Amy!

      Radera
  16. Perfekt med ett äppelpajrecept i dessa tider då råvaran (äpple) finns i överflöd lite här och var. Den ser delicious ut! Det är något med pajer som gör att jag blir lite varm i kroppen. Hemtrevligt på något vis :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, det gäller att passa på när det finns finaste råvarorna. Fint när maten dessutom ger varma känslor i kroppen:)

      Radera
  17. Jag som har gått och tänkt på äppelkaka hela dan, så surfar jag ikapp på matbloggar och ser (inte helt otippat) äppelkakor över allt. Vill ha, vill ha, vill ha! :-D

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!