söndag 1 mars 2020

Fänkålssallad med äpple och dill

Tips och recept på goda tillbehör som sallader, röror och såser kan man väl aldrig få för många av, eller hur? Speciellt sallader av olika sorter känns välkommet, i alla fall i vårt kök, för visst är det lätt att hamna i tomat-gurka-salladsträsket. Möjligtvis att det kan hamna några majskorn eller lökbitar i för omväxlings skull ibland... tjoho så spännande för smaklökarna!

Så som på beställning kommer det i dag ett recept på en alldeles fantastiskt god, frisk, syrlig och fräsch sallad som passar perfekt till fisk och kyckling, två ganska vanligt förekommande råvaror i Mårtenssons kök. 


Fänkålssallad med grönt äpple, lime/citron, dill, mynta och olja, man blir ju pigg och lycklig bara av att läsa det och ännu gladare av att smaka!
Myntan kan du använda både som torkad eller färsk, tar du torkad så låt den gärna ligga och dra i citron/limesaft en stund innan du slänger den över salladen, den blir lite angenämare att få i munnen då.
Dill har vi alltid på lager i frysen, det köper vi färdighackat i påsvis eftersom vi är smått beroende av de små gröna spröten och gärna strör dom både här och där. För att citera herr M "Dill kan inte överdoseras!"


Fänkålen har en smak som påminner om lakrits, använd gärna en mandolin för att skiva den riktigt tunt. Spelar du inte mandolin kan du välja en osthyvel eller hyvelsidan på ett rivjärn, eller helt enkelt en vass kniv. Tänk på att även ta till vara på de gröna vipporna i toppen på fänkålen, dom har en mjuk och fin smak av lakrits och funkar ypperligt att strö över salladen dom också. Använder du inte alla så skölj av och frys in dom till en annan gång.


Syrligt grönt äpple, det vattnas ju i munnen av blotta åsynen! Tvätta skalet ordentligt eller skala, det väljer du själv. Naturligtvis kan du byta ut det gröna mot en annan färg om du föredrar det, så länge äpplet har ett fast fruktkött och en syrlig smak.


Fänkålssallad med äpple och dill
1 fänkål, både själva klumpen och de gröna vipporna
1 grönt syrligt äpple, tunt skivat
1 lime eller citron
dill, fint hackad
mynta, torkad eller färsk
raps- eller olivolja, gärna smaksatt med citron
Skiva fänkålen och äpplet riktigt tunt, använd gärna mandolin.
Lägg ut äpple- och fänkålsskivorna på ett fat, pressa över lime- eller citronsaft och låt stå en stund.
Strö fint hackad dill och mynta på salladen, ringla över olja och blanda.
Smaka av och servera, passar fint till fisk och kyckling.

Vårens första månad är installerad, mars är här och vi njuter verkligen av de allt ljusare kvällarna och morgnarna, för är det något som får humörtermometern att stiga så är det ljuset! Det är så häftigt att uppleva nya lyan i olika skepnader, årstider och naturens ljussättningar. Än har vi inte riktigt fått allt på plats, det fattas fortfarande några detaljer här och var, men det känns som hemma och vi hittar mer och mer rätt. Sovrummet har ni redan fått kika in i, och så fort övriga rum och kök är färdiga dyker även dom upp här.

En smakfull ny vecka önskar vi er,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!