måndag 21 januari 2013

Mannerströms makaronipudding

Förra veckan läste vi om en makaronipudding hos Sofia som vi tyckte lät så god, direkt in på veckomenyn åkte den och det ångrade vi verkligen inte. Krämig och god var den, sältan från den rökta julskinkan var perfekt till krämigheten och ett så bra sätt att återvinna resterna som fanns kvar sen jul i frysen.
Det är väl inte den snabbaste vägen till en makaronipudding misstänker vi, men absolut en av de godare vi gjort och smakat. Säkert har smaken en hel del att göra med upphovsmannen till receptet, det är nämligen den gamle räven Leif Mannerström som delat med sej av receptet i en av hans kokböcker "Husmanskonst".


Makaronipudding  ca 6 port
4 dl Idelamakaroner
2 dl vatten
6 dl standardmjölk
1 tsk socker
salt och vitpeppar
Koka upp vatten och mjölk, häll i makaronerna och koka dom enligt paketets tidsangivelse. Rör om då och då så det inte kokar över.
Dra grytan från värmen och krydda med salt, peppar och socker. Låt det stå och svalna, under tiden kommer makaronerna att dra åt sig vätskan som är kvar i grytan.
Rör om då och då under tiden så det inte blir en enda klibbig klump.

Äggstanning
2 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
4 ägg
salt och svartpeppar
Vispa samman alla ingredienserna.

400 g tärnat rökt sidfläsk, bacon eller rökt skinka, vi tog resterna från vår vildsvinsjulskinka
1 gul lök, fint hackad
1 purjolök, strimlad
3 dl riven smakrik ost, vi tog Västerbottenost
Fräs fläsket ett par minuter, tillsätt lök och purjolök och fräs ytterligare någon minut.
Rör ner i makarongrytan och blanda samman väl, rör även i 3/4 av osten.
Häll det hela i en smord ugnsfast form och häll på äggstanningen. Rör om så att det blandas ordentligt.
Strö på resten av den rivna osten och grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, lägg över aluminiumfolie mot slutet om du tycker att det börjar bli för mörkt.

Inte är det ofta som vi käkar makaronipudding i köket, vi kom fram till att det har vi inte gjort sen i april då vi lagade till en vegetarisk variant med indisk kryddning, här kan ni läsa mer om den.
Ikväll blir det rester från gårdagen till middag, Anki kommer hem sent från möte på jobbet så då passar det fint att bara värma på dom godsakerna. Naturligtvis så ska vi bjussa er också på dom, men det får vänta till en annan dag - stay tuned.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

37 kommentarer:

  1. Makaronipudding kan vara en höjdare, men oftast gör vi en snabbvariant i stekpannan - pastapanna.

    SvaraRadera
  2. Jag gjorde en stor laddning precis när sonen lämnat landet fast utan att ha i åtanke att han inte skulle äta hemma på länge, gissa om jag åt makaronipudding till frukost, lunch och middag! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppla där, tur när man gillar makaronipuddig då...:)

      Radera
  3. Det var flera år sedan jag åt makaronipudding. Hade glömt bort den tack för påminnelsen:)

    SvaraRadera
  4. Även för mig var det evigheter sen jag åt och lagade makaronipudding. Vet inte varför den rätten helt har försvunnit ur mitt minne. kan det vara ett begynnande ålderstecken???...hmmm.

    Ha det gott! Kramar:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vi väl aldrig tänka oss att det är tecken på ålder... måste helt klart vara något annat:)

      Kramar

      Radera
  5. Makaronipudding har jag nog aldrig ätit! Hög tid att sätta upp den på "göra-listan" :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut tid att skriva den där, så gott så!

      Radera
  6. Macaronipudding gör vi lite då och då. Det är mat som funkar bra när man har barn. Och gott är det. Vill man lyxa till den lite kan man också ha i lite pesto i puddingen. Jättegott!

    Svar: synd att systembolaget inte håller vinprovning hos er. Jag får komma ner till er och hålla en provning :-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vi absolut tänka oss att det gör, även om den funkar utan barn också:) Smart tips där med peston, vi tackar för det.

      Det låter väl som en oerhört bra idé, du är så välkommen så!

      Radera
    2. Är ni intresserade så mejla mig info@tantgulsblogg.se Kanske flera matbloggare är intresserade.

      Radera
  7. Med det här receptet är det dags att jag gör min första makaronipudding!

    SvaraRadera
  8. Det var inte igår jag åt makaronipudding men den här ska jag nog ta och testa. Idag åt barnen o jag något annat som vi inte ätit sedan vi flyttade hem, nämligen fiskbullar. Inte så illa faktiskt i en god äggsås. Kram

    SvaraRadera
  9. Makaronipudding utan kött hör till min barndom! Så gott och ett så kärt minne! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt med matminnen från barndomen!
      Kramar

      Radera
  10. Urgod är den! Jag har den som en stående favorit på middagsbordet och älskar kokboken "Husmanskonst", missa inte n:et där i konst :-) (Förlåt, gamla läraren i mig som inte kan låta bli att anmärka...)

    Ser att ni hoppat över att ringla över det smälta smöret som Mannerström gärna vill ha :-) Jag brukar också hoppa över det. Tillräckligt många kalorier i puddingen som det är.

    Varma kramar till er i kylan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var den!
      Okej, sorry, sorry, vi ska genast ändra på det, fröken:):)

      Jo, smält smör över känns kanske lite väl "over the top"...

      Tackar tackar, och det samma skickar vi till dej

      Radera
  11. Det är något visst med hederliga gamla makaroner. :) Såg väldigt gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen det, lite tryggt på nåt vis.

      Radera
  12. Det mesta som Mannerström är upphovsman till måste ju bara vara gott så varför inte något så vardagligt som en makaronipudding? Och genast låter det mycket lyxigare! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så med namnet, det gör verkligen något med hela rätten:)

      Radera
  13. Har julskinka i frysen, så detta låter ju väldigt lockande.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så tänkte vi, absolut ska du prova för det var ett mycket gott sätt att återvinna julskinkan.

      Kramar

      Radera
  14. Ju det där är fina grejer;)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  15. Gud vad gott! Det måste vara minst två år sedan jag gjorde makaronipudding sist. Har inget bra svar alls på varför. Så tack för påminnelsen! Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men det är ju så med vissa maträtter att de faller lite i glömska, det finns ju en hel massa nya rätter som man måste hinna med att prova.
      Vassego för den,
      kramar till er

      Radera
  16. Detta får det bli till kvällen!

    Kram kram

    SvaraRadera
  17. Vilket roligt sätt att koka makaronerna, nästan som en stuvning. Själv brukar jag ta falukorv och ölkorv i :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var lite annorlunda och väldigt gott.

      Radera
  18. Tack, Ni räddade min kvällsmat, hade makaroner kvar från igår och det gick bra det med fast jag gjorde den vegetarisk, såååå gott tycker hela familjen

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!