Förra veckan läste vi om en makaronipudding hos Sofia som vi tyckte lät så god, direkt in på veckomenyn åkte den och det ångrade vi verkligen inte. Krämig och god var den, sältan från den rökta julskinkan var perfekt till krämigheten och ett så bra sätt att återvinna resterna som fanns kvar sen jul i frysen.
Det är väl inte den snabbaste vägen till en makaronipudding misstänker vi, men absolut en av de godare vi gjort och smakat. Säkert har smaken en hel del att göra med upphovsmannen till receptet, det är nämligen den gamle räven Leif Mannerström som delat med sej av receptet i en av hans kokböcker "Husmanskonst".
Makaronipudding ca 6 port
4 dl Idelamakaroner
2 dl vatten
6 dl standardmjölk
1 tsk socker
salt och vitpeppar
Koka upp vatten och mjölk, häll i makaronerna och koka dom enligt paketets tidsangivelse. Rör om då och då så det inte kokar över.
Dra grytan från värmen och krydda med salt, peppar och socker. Låt det stå och svalna, under tiden kommer makaronerna att dra åt sig vätskan som är kvar i grytan.
Rör om då och då under tiden så det inte blir en enda klibbig klump.
Äggstanning
2 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
4 ägg
salt och svartpeppar
Vispa samman alla ingredienserna.
400 g tärnat rökt sidfläsk, bacon eller rökt skinka, vi tog resterna från vår vildsvinsjulskinka
1 gul lök, fint hackad
1 purjolök, strimlad
3 dl riven smakrik ost, vi tog Västerbottenost
Fräs fläsket ett par minuter, tillsätt lök och purjolök och fräs ytterligare någon minut.
Rör ner i makarongrytan och blanda samman väl, rör även i 3/4 av osten.
Häll det hela i en smord ugnsfast form och häll på äggstanningen. Rör om så att det blandas ordentligt.
Strö på resten av den rivna osten och grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, lägg över aluminiumfolie mot slutet om du tycker att det börjar bli för mörkt.
Inte är det ofta som vi käkar makaronipudding i köket, vi kom fram till att det har vi inte gjort sen i april då vi lagade till en vegetarisk variant med indisk kryddning, här kan ni läsa mer om den.
Ikväll blir det rester från gårdagen till middag, Anki kommer hem sent från möte på jobbet så då passar det fint att bara värma på dom godsakerna. Naturligtvis så ska vi bjussa er också på dom, men det får vänta till en annan dag - stay tuned.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Makaronipudding kan vara en höjdare, men oftast gör vi en snabbvariant i stekpannan - pastapanna.
SvaraRaderaSmart att göra den i stekpannan!
RaderaJag gjorde en stor laddning precis när sonen lämnat landet fast utan att ha i åtanke att han inte skulle äta hemma på länge, gissa om jag åt makaronipudding till frukost, lunch och middag! :-)
SvaraRaderaHoppla där, tur när man gillar makaronipuddig då...:)
RaderaDet var flera år sedan jag åt makaronipudding. Hade glömt bort den tack för påminnelsen:)
SvaraRaderaVassego, hoppas det ska smaka:)
RaderaÄven för mig var det evigheter sen jag åt och lagade makaronipudding. Vet inte varför den rätten helt har försvunnit ur mitt minne. kan det vara ett begynnande ålderstecken???...hmmm.
SvaraRaderaHa det gott! Kramar:)
Kan vi väl aldrig tänka oss att det är tecken på ålder... måste helt klart vara något annat:)
RaderaKramar
Makaronipudding har jag nog aldrig ätit! Hög tid att sätta upp den på "göra-listan" :D
SvaraRaderaAbsolut tid att skriva den där, så gott så!
RaderaMacaronipudding gör vi lite då och då. Det är mat som funkar bra när man har barn. Och gott är det. Vill man lyxa till den lite kan man också ha i lite pesto i puddingen. Jättegott!
SvaraRaderaSvar: synd att systembolaget inte håller vinprovning hos er. Jag får komma ner till er och hålla en provning :-))
Kan vi absolut tänka oss att det gör, även om den funkar utan barn också:) Smart tips där med peston, vi tackar för det.
RaderaDet låter väl som en oerhört bra idé, du är så välkommen så!
Är ni intresserade så mejla mig info@tantgulsblogg.se Kanske flera matbloggare är intresserade.
RaderaMed det här receptet är det dags att jag gör min första makaronipudding!
SvaraRaderaPerfekta receptet för det!
RaderaDet var inte igår jag åt makaronipudding men den här ska jag nog ta och testa. Idag åt barnen o jag något annat som vi inte ätit sedan vi flyttade hem, nämligen fiskbullar. Inte så illa faktiskt i en god äggsås. Kram
SvaraRaderaFiskbullar mmm, we like!
RaderaKramar
Makaronipudding utan kött hör till min barndom! Så gott och ett så kärt minne! Kram
SvaraRaderaSå härligt med matminnen från barndomen!
RaderaKramar
Urgod är den! Jag har den som en stående favorit på middagsbordet och älskar kokboken "Husmanskonst", missa inte n:et där i konst :-) (Förlåt, gamla läraren i mig som inte kan låta bli att anmärka...)
SvaraRaderaSer att ni hoppat över att ringla över det smälta smöret som Mannerström gärna vill ha :-) Jag brukar också hoppa över det. Tillräckligt många kalorier i puddingen som det är.
Varma kramar till er i kylan!
Visst var den!
RaderaOkej, sorry, sorry, vi ska genast ändra på det, fröken:):)
Jo, smält smör över känns kanske lite väl "over the top"...
Tackar tackar, och det samma skickar vi till dej
Det är något visst med hederliga gamla makaroner. :) Såg väldigt gott ut!
SvaraRaderaJa, det är verkligen det, lite tryggt på nåt vis.
RaderaDet mesta som Mannerström är upphovsman till måste ju bara vara gott så varför inte något så vardagligt som en makaronipudding? Och genast låter det mycket lyxigare! :)
SvaraRaderaVisst är det så med namnet, det gör verkligen något med hela rätten:)
RaderaHar julskinka i frysen, så detta låter ju väldigt lockande.
SvaraRaderaKram kram
Precis så tänkte vi, absolut ska du prova för det var ett mycket gott sätt att återvinna julskinkan.
RaderaKramar
Ju det där är fina grejer;)
SvaraRaderaKramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Visst är det det, så fina så:)
RaderaGud vad gott! Det måste vara minst två år sedan jag gjorde makaronipudding sist. Har inget bra svar alls på varför. Så tack för påminnelsen! Kram på er!
SvaraRaderaNej, men det är ju så med vissa maträtter att de faller lite i glömska, det finns ju en hel massa nya rätter som man måste hinna med att prova.
RaderaVassego för den,
kramar till er
Detta får det bli till kvällen!
SvaraRaderaKram kram
Härligt, hoppas det ska smaka:)
RaderaKramar
Vilket roligt sätt att koka makaronerna, nästan som en stuvning. Själv brukar jag ta falukorv och ölkorv i :D
SvaraRaderaJa, det var lite annorlunda och väldigt gott.
RaderaTack, Ni räddade min kvällsmat, hade makaroner kvar från igår och det gick bra det med fast jag gjorde den vegetarisk, såååå gott tycker hela familjen
SvaraRaderaNu ligger min i ugnen
SvaraRadera