måndag 9 mars 2020

Enkel chokladmousse

Så har ännu en vecka lagts i arkivet, och för vår del arkiverar vi den under fliken "mycket och god mat", framförallt helgen passar väldans bra in på den beskrivningen! Vi inledde med lite plicketiplock till fredagsmiddag, i lördagskväll hade vi vänner på besök och bjöd på tre-rätters med bland annat en god indisk kycklinggryta, och som grädde på moset toppade vi det hela med att äta brunch på Ystads Saltsjöbad...
Efter att vi promenixat en extra tur på väg hem från YSB ägnade vi resten av söndagen åt att ligga på soffan och beklaga oss över hur mätta vi var 😉😏, och då hade vi inte ens orkat plocka i oss av deras fantastiska dessertbord!


Lördagens efterrätt orkade vi däremot med att njuta av när den serverades, och tur var väl det för det hade förmodligen sett väldigt märkligt ut om vi bara låtit gästerna få smarra på
chokladmoussedippen vi hittat hos Åse med bloggen 56kilo!


Denna gången lyckades vi nästan med konststycket att följa receptet rakt av, den enda lilla förändring vi gjorde var att vi använde choklad med apelsinsmak istället för choklad utan smak. Är det inte fantastiskt så säg?! Man kan så klart smaksätta moussen efter eget tycke och smak, antingen man använder någon annan smaksatt choklad, skvätter i lite likör eller rom, river i apelsinskal eller tar kaffe i som vi gjorde. Så länge du tycker det är gott är det bara att köra på!

Chokladmousse    4 - 6 portioner  
100 g mörk choklad, minst 70 %, vi använde med apelsinsmak
2 äggulor
½ tsk vaniljpulver
3 cl starkt kallt kaffe
3 dl vispgrädde
Smält chokladen i ett vattenbad (eller i mikron) och låt svalna en smula.
Vispa grädden mjukt, inte för hård för då riskerar du en grynig mousse.
Blanda ner vaniljpulver, kaffe och äggulorna, rör om så allt blandas.
Ta ½ dl av gräddblandningen och rör ner försiktigt i den något avsvalnade chokladen, när den är iblandad tar du i ytterligare 1 dl och blandar i ordentligt, fortsätt så tills all gräddblandning är blandad med chokladen.
Häll ner chokladmoussen i portionsglas, vi hade vår i mindre glas från IKEA och det räckte perfekt till 6 stycken glas.
Låt moussen stå i kylen minst 4 timmar innan servering.
Servera med bär och/eller frukter, t.ex jordgubbar, druvor, apelsin och ananas.

Efterrätten väckte några olika reaktioner, damerna kring bordet föll som furor och gav tummarna upp medan "sockerråttorna" till karlar hade önskat mer sötma på moussen. Vi kan rekommendera att du smakar på smeten först innan du klickar upp den i glas, kanske tycker du som gubbarna här och då löser du det enkelt med att tillsätta något sött.
Skulle du inte alls gilla sån där riktigt mörk choklad så kan vi tipsa er om vårt recept på pannacotta med mjölkchoklad som vi använt ganska flitigt genom åren, sytt och gott.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!