onsdag 18 mars 2020

Ugnsbakad lax med osttäcke

Något vi aldrig kan få för mycket av är recept på lättlagade goda middagar med fisk, ja inte bara det så klart men dom har absolut en självklar plats på listan. Dagens middagstips med lax är precis ett sådant, lätt att laga på kort tid och resultatet blev synnerligen välsmakande, speciellt om man gillar ost. Och vem gillar inte ost?!


För ost är något som vi alltid har hemma, både färskost och lagrad hårdost, det är en perfekt stapelvara som kan användas till mycket. Just färskost typ Philadelphiaost, med eller utan smak, har en hyfsat bra hållbarhet och har varit en livräddare i vårt kök mer än en gång, när energin och fantasin har legat på minus. Precis som när detta receptet rördes samman.


Något annat som nästan alltid finns på plats i den Mårtenssonska frysen är fisk av olika sorter, vi är som bekant väldigt förtjusta i blötdjur och har ett ganska tätt intag av dom. Senaste tiden har vi valt att köpa vildfångad lax från Alaska istället för den odlade varianten, den blivit allt enklare att hitta i butikerna nu och det tackar vi för. Filéerna är tunnare än den odlade laxen, så tänk på det när det gäller tillagningstiden och anpassa den efter hur tjock filé du använder. Bäst är så klart att använda en ugnstermometer som ska upp i ca 54 grader när laxen är färdig.

Ingredienserna till röran tog vi på en höft, så se våra måttangivelser som en fingervisning och smaka dej fram till din perfekta röra att täcka laxen med. Får du oströra över så kan du servera den vid sidan eller spara den i kylen till senare tillfälle.

Laxfilé med philadelphiaost    2 port
400 g laxfilé
1 pkt philadelphiaost
ca 1 dl fint riven Västerbottensost (eller annan lagrad ost)
½ stor citron, rivet skal och lite pressad saft
½ dl hackad dill
½ dl hackad gräslök
salt och svartpeppar
Rör samman alla ingredienser och smaka av med kryddor och citronsaft.
Lägg laxen i en smord ugnssäker form, bred över ostkrämen så den täcker - ca 1 cm tjockt lager.
Blir det kräm över så kan du spara den till servering.
Ställ laxen mitt i ugnen på 175 grader, ca 10 minuter - tiden beror på tjockleken på laxen så kolla gärna innertemperaturen på laxen, vid 54 grader är den färdig.
Servera laxen med valfria tillbehör.

Gillar du inte fisk så funkar krämen garanterat på och till annat också, prova att kleta den på kycklingfiléer, servera den till grillat eller kanske som dippkräm till grönsaksstavar.

Det känns näst intill omöjligt att skriva ett inlägg idag och inte nämna "C"-ordet... men vi tänker inte orda nåt nämnvärt om det, det finns tillräckligt mycket att både läsa och lyssna på ändå.
Vi hoppas bara att ni är rädda om er och dom i er närvaro, vare sej det är släkt, vänner, bekanta eller obekanta.
Väljer ni att sälla er till balkongapplåderna så gör ni det, känns det ok så kanske ni frågar någon som tillhör riskgrupperna om dom behöver hjälp med att handla eller liknande, kanske ni känner någon som håller sej i karantän och som vill prata bort en stund - slå dom en pling. Och tillhör du den gruppen som behöver hjälpen, var inte rädd för att fråga!

Ta hand om er!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!