måndag 30 mars 2020

Cheesecake med räkor och smörstekt kavring

Det väntar en påsk alldeles runt hörnet, den skjuter vi inte fram ens i "dessa tider", det räcker med allt annat som sätts på vänt och ställs in. Så med påskhelgen och den goda påskmaten i tankarna passar vi på att bidra med en alldeles fantastiskt god förrätt, som vi bjöds på för ett tag sedan. En förrätt som passar lika fint på buffébordet som i en trerättersmiddag, och som går att jättebra att förbereda. 


Det var hemma hos Anne och Ingemar som denna godsak inmundigades och det till ljudet av våra mmm, mums och åhhhh så gott! Vi lovar er, detta är den godaste förrätten vi ätit på länge, vi hade lätt kunnat äta den här cheesecaken som huvudrätt så god den är!
Man kan säga att det är en demonterad cheesecake som återmonterats i ett glas, kavringen som vanligtvis ligger i botten har här istället tärnats och smörstekts underbart knaprig tillsammans med brödkryddor. Kavringen varvas sedan i ett glas, det är alltså cheesecake i portionsform där alla får varsett glas, tillsammans med räkor och en krämig ansjovisröra.


När vi bad om receptet så visade det sej att det var allas vår Tina som stod bakom receptskapandet, inte så konstigt att det föll oss i smaken 😉!
Så direkt från Nordström via oss till er, varsågoda:

Cheesecake med räkor och kavring   4 port i glas
4 skivor mörk skånsk kavring
1 msk smör
2 tsk brödkrydda
300 g oskalade räkor
3 ansjovisfiléer, hackade
2 msk finhackad gräslök
½ citron, rivet skal
1 dl crème fraiche
1 dl kesella naturell
Garnering
1 rödlök, tunt skivad
dill
Skär bort kanterna på brödskivorna och riv i grova bitar.
Smält smöret i stekpanna, lägg ner brödbitar och brödkryddor.
Låt brödet brynas knaprigt och låt det sedan rinna av på en bit hushållspapper.
Skala räkorna.
Rör samman ansjovis, gräslök, citronskal, kesella och crème fraiche
Varva ansjovisröran med brödsmulor (spara några till garnering), räkor och dill i fyra glas, garnera med rödlök, brödsmulor och dill.

Någon karantän sitter vi inte i, peppar peppar osv... men hejsan hoppsan så har vi minsann återupptäckt en syssla som är ganska svår att slita sej från... Vi har nämligen börjat lägga pussel, och det kan väl vara en alldeles ypperlig syssla om man nu tillhör de som håller sej på sin kant. Men var beredd på att det är svårt beroendeframkallande, "bara en bit till" är ett nästan lika utslitet uttryck i det Mårtenssonska köket just nu som "i dessa tider"!


Förutom pusselläggning så har vi bestämt oss för att hänga på den positiva trenden att stötta restaurangerna i dessa tiderna, för det kan dom verkligen behöva och vi hjälper mer än gärna till att dra vårt strå till stacken där vi kan. Förena nytta med nöje, så att säga!


Förrförra veckan njöt vi av Grändens goda mat och i fredags valde vi att hämta sushi från Sushinu. I glasen bubblade en tyskt sekt Von Buhl, nummer 71153 i beställningssortimentet på Systembolaget, som passade finfint till maten.
Denna veckan står Hos Morten på tur, vi tänker oss några goda smörrebrö från den alltid lika goe och trevlige dansken i stan.

Hur har ni det själv i dessa tider, håller ni er hemma eller står ni kanske i frontlinjen och kämpar? Oavsett vart ni befinner er så hoppas vi att ni är lite extra rädda om er och varandra, stöttar och hjälper om och där ni kan, ber om hjälp om ni behöver det och lyssnar till experternas råd.
Cyberkram till er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
Skär bort kanterna på brödet och smula det grovt för hand. Smält smöret i en stekpanna och lägg i brödsmulorna och brödkryddorna. Bryn brödet knaprigt och låt det sedan rinna av på lite hushållspapper.
Skala räkorna. Skala rödlöken och skär den i tunna skivor, gärna med mandolin. Hacka ansjovisen.
Blanda ansjovis, gräslök, citronskal, kesella och crème fraiche i en skå

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!