söndag 12 april 2020

Krämig sallad som tillbehör

Hej på er, har ni det bra den här annorlunda påskhelgen? Kanske har ni dragit igång grillen i dagarna, vädret nere i våra kvarter har i alla fall varit grillvänligt och den välbekanta doften har spridit sej både här och där.
Är du sugen på att prova ett nytt grilltillbehör i salladsväg så har du kommit helt rätt, idag bjuder vi nämligen på ett förträffligt enkelt recept på en krämig och frisk sallad.


I salladsskålen behöver du varken ha många eller konstiga ingredienser, du börjar med svartkål (grönkål funkar också) som tillsammans med selleri, fänkål och en skvätt citronsaft masseras för att mjukna en smula.


När massagestunden är färdig tillsätter du äpple och valnötter i salladen, rör samman dressing och häller den över hela härligheten och blandar om. Dressingen är en riktig gammal goding, är du i vår generation så har du kanske smakat den hos mor- eller farföräldrar. Vi har i alla fall båda två matminnen av ättiksdressing från vår barndom och kände oss en smula nostalgiska när vi hittade dressingsreceptet hos allas vår Tina.


Det är ett ganska roligt experiment att blanda ihop dressingen, så har du barn i din närhet låt dom gärna vara med i köket under tiden och röra... För när man blandar samman vispgrädde och ättika uppstår det nämligen en kemisk reaktion, grädden tjocknar allteftersom du rör och plötsligt har du en så kallad mormorsdressing som är härligt krämig och god. 

Krämig sallad med kål och äpple   ca 4 port
6 blad svartkål eller grönkål
1 liten fänkål
äpple
stjälkselleri
valnötter
citron
1 nypa flingsalt
Repa bort det gröna från stjälken på kålen och dra det i mindre bitar.
Hyvla fänkål, selleri och äpplen tunt, gärna med hjälp av en mandolin.
Hacka valnötterna grovt.
Lägg kål, fänkål och selleri en en skål, pressa över citron och salta.
Massera grönsakerna (med noga tvättade händer) så de mjuknar.
Tillsätt äppelskivorna.

Dressing
2½ dl vispgrädde
ca ½ kapsyl 24% ättika
½ tsk salt
1 tsk socker
Rör samman grädde och ättika så den tjocknar till en krämig dressing, smaka av med salt och socker.
Blanda salladen med dressingen, strö över valnötter och servera.

Vår påskhelg har hitintills varit bra, vi har inget att klaga på egentligen, men visst, det blev ju inte som det var tänkt från början. Vår numera traditionella påskresa till våra underbara vänner Erika och Johan i Göteborg blev ju inställd och över det sörjer vi så klart. Men, det kommer fler tillfällen att träffas det är vi säkra på, och då sticker vi så fort det bara går och vi får!


I dag blev det utomhusträff för fika med syster/svägerska Carina och svåger Affe, han tillhör nämligen riskgruppen och håller sej därför klokt för sej själv men att träffas ute går ju bra. Vi har även fått till en premiärlunch på balkongen, här i nya lyan har vi ju en stooor balkong i västerläge och den kommer verkligen till pass "i dessa tider"!

Lunchen bestod av en gammal favorit, laxmousse med romsås, och så klart lite bubbel i glasen - fira det som firas kan! 

För övrigt lägger vi vidare i pusselvärlden, just nu befinner vi oss i London och så fort vi är färdiga med den stadsbilden ger vi oss på att bygga ihop New York!
Japp, man har inte roligare än man gör på sej - för att låna ett gammalt bevingat uttryck 😉😏

En riktigt skön fortsättning på er påskhelg och en fin ny vecka önskar vi er!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!