måndag 20 april 2020

Marinad och kall sås till grillat lamm

Hej måndag och ny vecka, här har ni oss igen och denna gången har vi med oss två recept, ett på en supergod kall sås till grillat lamm och en marinad till lammet du grillar. Och som om det inte räckte med recept har vi även tre tips att bjuda er på, ett på vin, ett på en grill och som grädde på moset ett tävlingstips!
Vi kör igång med receptet på såsen, och lite om den;


Den kalla såsen är en variant på tzatziki, Håkans variant, och den innehåller förutom den sedvanliga yoghurten, vitlöken och gurkan även blekselleri (för umimismakens skull) och örterna timjan och rosmarin, båda goda vänner till just lamm. Ju längre såsen får stå och gona sej i kylskåpet ju mer smak får den, så låt den gärna stå över dagen tills det är dags att ropa in gänget till matbordet.

Kall ört- och vitlökssås till grillat lamm
3 dl matyoghurt
ca 10 cm gurka, urkärnad och tärnad
1/2 stjälkselleri, finhackad
1 vitlöksklyfta riven
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
salt
honung
Blanda samman alla ingredienser och smaka av.
Låt stå i kylen minst 1 timme innan servering.

Så raskt över till dagens första tips, speciellt perfekt för er med balkong (så vida ni, som vi, får lov att grilla på elgrill där ute) men så klart även för de av er som föredrar el framför kol och tändvätska 😉

Vi har nämligen blivit med ny grill i helgen, något herr M längtat efter sedan vi blev med ny lägenhet med tillhörande underbar balkong. Grillen beställde vi hem från Jula, den heter Menuett och är en elgrill som har en teflonbelagd grillyta, både en räfflad och en slät, och vi är väldigt nöjda med den hitintills. Den är enkelt att använda, lätt så lätt att rengöra och står stadigt på sina ben.
Det enda trixiga var att montera den, som synes så krävde det stoooor koncentration ;)

Grillmästaren himself i full fart!

Men, efter montering väntar belöning som i vårt fall var ett par fantastiskt goda och saftiga lammskivor, två från bogen och två från lammstek. Har du turen att ha en kunna handla kött i en butik med egen charkdisk så kan du be dom att skiva upp de båda delarna i sin köttsåg, dom flesta ställer säkert upp. Hittar du benfri lammstek kan du själv skiva upp den, perfekt att ha skivorna på lut i frysen när andan faller på!

Ge lammskivorna ca 7 minuter på vardera sida på grillen om de har en tjocklek på ca 2 cm, då får du en köttbit som är lagom rosa i mitten.


Vi bläddrar vidare i recepthögen och plockar fram receptet på marinaden till våra lammskivor och även i den hittar vi några av lammets bästa vänner, rosmarin och timjan. Den senare som ingrediens i en kryddblandning vi gärna har hemma, lammkrydda från Österlenkryddor som huserar i Köpingebro. Kryddmixen innehåller förutom timjan även lavendel, mynta och salvia, en fantastiskt god blandning perfekt till precis det den är avsedd för 😋

Grillmarinad till lamm
½ dl vitlöksolja ( smaksatt rapsolja t.ex Gunnarshög)
½ dl kinasoja
1  -2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, riven
½ tsk salt
½ tsk socker eller honung
2 rågade msk lammkrydda från Österlenkryddor
½ msk torkad rosmarin
Blanda samman alla ingredienser till marinaden.
Lägg köttet i en plastpåse och häll ner marinaden, lägg i kylen för att marinera minst 3 timmar eller helst över natten.

Har ni vägarna förbi Österlenkryddor så kan vi verkligen rekommendera ett besök hos dom, det är väldigt svårt att gå därifrån tomhänt och utan minst en sked av deras goda hemmagjorda glass i magen! Naturligtvis kan du köpa deras kryddor även i deras nätbutik, glassen blir det dock lite knivigare att klicka hem...


Till den goda middagen drack vi vin, alltså har vi kommit fram till vintipset, ett vitt ett som vi inte provat tidigare och som överraskade oss glatt. Aussie Great White för 72 kronor på systembolaget visade sej vara lättdrucket, och passade lika bra både som matlagningsdryck och matdryck till det grillade lammet. Låt inte förpackningen avskräcka er, vin i papperspaket är inte att förkasta - speciellt inte nu när sommaren och picnicktiden nalkas! 


Även igår njöt vi av och på vår balkong, det gäller att passa på och smida medans vädret är varmt. Vi slog till med ett bubblande mellis där ute i solskenet efter att först ha sått några frön (a tvi, a tvi!), gjort andningsövningar (ni hittar en av dom här i denna filmen och vi rekommenderar alla att kolla den och träna sina lungor dagligen!) och tagit våra dagliga motionsturer - en på cykel och en till fots.

När vi sitter på vår balkong och njuter får vi nästan knipa varandra i armarna emellanåt för att vara säkra på att vi inte drömmer, tur vi inte kniper på riktigt för jisses så många blåmärken våra armar hade haft! Vi kan inte nog uttrycka vår tacksamhet och enorma glädje vi känner över att vi fått det så bra som vi har det här. Tänk ändå att lyckan och turen var på vår sida då i oktober när vi anmälde oss som intresserade av "nya lyan"... Att en kan få ha'et så gött!


Och till sist, innan vi tackar för idag, kommer vårt tävlingstips! Tillhör du skaran som har Instagram och dessutom är lite tävlingssugen så kan vi tipsa er om tävlingen som just nu pågår på vårt Instagramkonto, där du kan vinna en låda från Smakbox  med spännande och smarrigt innehåll! Tävlingen pågår till och med imorgon, tisdagen den 21e april klockan 18.00, så in och ta en chans!

Ha nu en fortsatt fin vecka allesamman, vi hoppas att ni är friska och krya och att får fortsätta var så. Kom ihåg att göra era andningsövningar, hålla avstånd, inte kramas med var och varannan ni träffar, och har ni någon som ni inte får träffa just nu så glöm inte bort att slå en pling till dom!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!