tisdag 5 maj 2020

Pastasås med basilika och vitlök

Äntligen har vi ett nytt recept att dela med oss av till er, ett recept på en pastasås som absolut kan toppa listan över lättlagade middagar! Snabbt- och lättlagat med få ingredienser som passar lika bra för trötta och stressade vardagskvällar, som den gör för festliga tillfällen - sånt gillas! 


Här hos oss satt den ljuvligt vårgröna pastasåsen finfint som fredagsmiddag, den avnjöts i sällskap av ett visst mått av tjat om hur fantastiskt god maten var och de obligatoriska fredagsbubblorna i glasen. Bubblet var inte att förkasta det heller, Gloria prosecco köpt på systembolaget för 79 pickadoller och väl värt det.


Så vad innehåller då den smarriga pastasåsen, undrar du kanske? Ja en av de fem (!) ingredienserna ser du här nedan, det är bladpersilja och den mixar du med färsk basilika, vitlök och mascarpone till en slät grön kräm, smakar av med salt och peppar och sen är det klart!
Vi sa ju att det var lättlagat. Ja så klart, pastan måste du ju också koka, men det sköter ju i princip sej själv. 


I receptet, som vi villigt erkänner att vi lånat av Markus Aujalay, står det att man ska använda en kruka persilja men vi tog i bladpersilja och det gick bra det med.
Som kronan på verket, pricken över i, och smöret på moset river du en rejäl laddning parmesan över sås och pasta när det serveras. Gillar du citron på det mesta, som fru M, så kan du med fördel pressa några droppar över för lite extra pirr i smaklökarna. 


Krämig pastasås med basilika och persilja  ca 2 port
250 g mascarpone
1 kruka basilika
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
salt och svartpeppar
rikligt med parmesanost
Mixa samman mascarpone med basilikablad, persiljeblad och vitlök till en slät kräm.
Smaka av med salt och peppar och låt det gärna stå kallt minst 30 minuter för att mogna i smaken.

Så där satt den, en av de få "nya" rätterna vi tillagat de två senaste veckorna för i övrigt har det faktiskt mest lagats gamla favoriter här i det Mårtenssonska köket. Vi har bl.a njutit av korv Forsell, plockmat, sötsur kycklinggryta, hämtpizza från stans bästa Pizzeria Gusto, skaldjursrisotto och så klart har vi grillat på nya grillen. 
Men så är det ibland, lustan att laga nytt är inte alltid på topp och i "dessa tider" kan inspirationen tryta har vi märkt... men då är det ju perfekt läge att rota runt inne i receptskafferiet, plocka fram och damma av gamla godingar vi inte träffat på länge! Och så klart har ju även ni, våra fina trogna gäster, en stående inbjudan till vårt arkiv.  

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!