tisdag 25 oktober 2011

Vem hänger i vår kyl?

Eller rättare sagt, har hängt i vår kyl? En mystifikisk klump och inte var det en heffaklump, det är vi säkra på! Nej, skämt å sido, (eller allt skämt åt sidan, som styckaren sa) det har faktiskt hängt en bit kött i vår kyl de senaste tre veckorna, en bit picknickbog närmare bestämt.
Varför har det hängt kött i er kyl, undrar ni säkert nu? Jo, det är Håkans senaste projekt som han hittade i Jens Linders bok "Det glömda köket", boken som vi skrivit om i tidigare inlägg. Vi har äntligen fått hem boken och kan nu berätta för er vad det är vi (läs Håkan) har hittat på och hur ni också kan prova, om ni blir sugna!

Receptet kommer alltså från boken "Det glömda köket". 

Horsts bryggmästarskinka 
1 kg griskött (vi använde picknickbog, går även med skinka eller utskuren kotlett)
Saltblandning
280 g fint salt utan jod, ca 2 dl
20 g salpeter, ca 1 msk
Blandas samman.
Kryddblandning
1-2 tsk torkade kryddörter t.ex rosmarin, mejram och timjan
1 smulat lagerblad
1 finhackad vitlöksklyfta
svartpeppar från pepparkvarn
½ tsk strösocker
Blanda samman alla ingredienser till kryddblandningen i en skål. Rulla köttet i skålen så det täcks runt om av kryddblandningen. Häll ner ca 2 msk av saltblandningen i en plastpåse, lägg i köttet och skaka om så saltet fastnar. Krama luften ur påsen och knyt om.
Låt påsen ligga i kylen minst två veckor, gulla lite med den då och då.
Ta sedan köttet ur påsen, bind runt med bindgarn och hissa upp så det hänger fritt i kylen, eller något annat svalt ställe. Temperaturen där köttet ska hänga ska ligga runt 4-8 plusgrader.
Ställ en tallrik under köttet eftersom det kan droppa lite från köttet i början.
Låt köttet hänga minst två veckor, vi lät vårt hänga 3 veckor. Ju längre det får hänga desto mörkare blir färgen och får mer smak.


Vad gör man då sedan med köttet som hängt i kylen? Jo, man skivar det tunt och använder som t.ex pålägg på ett riktigt mörkt, grovt bröd. Eller så serverar man några skivor till ett gott öl, istället för ölkorv. Eller så strimlar man några bitar och äter i en sallad.
Ja, ni ser själv, användningsområdena är en hel del!
Någon som "hänger" på?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

25 kommentarer:

  1. Så coolt :-), funderar allt på att testa

    SvaraRadera
  2. Vilket projekt!! Men kul! Fast jag har nog varken tålamod nog eller tillräckligt med plats i kylen. Där trängs så mycket annat.

    SvaraRadera
  3. Hur stor kyl har ni när ni har plats att hänga en stor köttbit helt fritt? Sjuk avis, för köttet ser ju UNDERBART gott ut!!!

    SvaraRadera
  4. Åh, vad COOOOLT! Det här måste jag visa för Callen, har kommer bli imponerad! :=)

    You've got mail! :=)

    SvaraRadera
  5. Oj, vad gott! Ingen vanligt litet projekt det här inte! Har ni smakat den än?

    SvaraRadera
  6. Så spännande! Ser ju supergott ut! Viskades i mitt öra att ni kommer hit till helgen/slutet av veckan. Får se till att styra upp något!

    SvaraRadera
  7. Hahaha, vad förvånad jag hade blivit om jag kommit hem till er, öppnat kylskåpet och en stor klump hängde och dinglade där inne ;) Men det är roligt med projekt, så härligt att ni provade!

    SvaraRadera
  8. Vilken läcker "heffaklump"! Jag hade dock aldrig lyckats vänta på den 3 veckor. Dels får den inte plats i kylen och sedan hade jag ju inte kunnat hålla mig... jag kan ju inte ens vänta tills maten svalnat innan jag är där och bränner mig på tungan ;).
    Idag har jag förresten gjort en Mårtensson, dvs tisdagssoppa ;) ha det bra.

    SvaraRadera
  9. Wow!! Sånt här gillar jag! De har ni gjort bra, nu ligger pata negra i lä skulle jag tro! ;-)

    SvaraRadera
  10. Den där klumpen skulle jag kunna tänka mig att stifta bekantskap med...
    Dock undrar jag lite vad min veggo-sambo hade sagt om jag skulle börja hänga köttstycken i kylen?

    SvaraRadera
  11. Oj vilken grej. Vilken syn när man är så där "sengångar"-trött på morgonen " hej på dig du lille heffaklump" ! Kan man göra så där med julskinka kanske?

    SvaraRadera
  12. Fantastiskt! Helt fantastiskt! Veckans guldstjärna till er! Mmmm... när får man plinga på dörren för att få sig en smakbit? Annars hänger jag med tungan inför brevinkastet!

    SvaraRadera
  13. Det låter jättespännande! :-) Och det ser jättegott ut!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  14. Vilket spännande projekt. Ni är påhittiga ni :-)
    Jag är väldigt säker på att den sådan skiva på mackan smakar supergott.

    KRAM

    SvaraRadera
  15. Det här verkar ju spännande. Men ska man inte tillaga köttet på något sätt? Alltså värma upp det? I vilket fall är det kul när man tar upp gamla metoder i matlagning och bakning. Det finns så mycket gott man missar om man bara går på nya grejer hela tiden.

    SvaraRadera
  16. Nämen! Tänk att något, ursäkta :-), fult kan bli något så gott. Detta bara måste jag ju testa. Låter både galet, men även grymt gott.

    SvaraRadera
  17. Tack för alla fina kommentarer, kul att ni gillar samma som vi:)

    Plats i kylen? Ja, det gjorde vi oss, men visst hängde den i vägen ibland och visst blev några andra lite chockade:) Vår kyl är en sidebyside, modell mindre, ni kan se den här:

    http://martenssonskok.blogspot.com/2010/11/det-ar-har-det-hander.html
    och här:
    http://martenssonskok.blogspot.com/2010/10/har-ar-vart-kylskap.html

    Smakat har vi gjort, en härlig sälta som går så bra till öl...
    Men visst var det lite svårt med tålamodet ibland, men... "den som väntar på något gott":)

    Tillagad med värme är den inte, det är som med pålägg som finns i affärerna, t.ex parmaskinka och rökt medwurst.
    Lyckat till säger vi till alla som provar, det är värt både väntan och platsen i kylen:)

    Sofie; Hoppas vi får till det, Charlotta har någon idé, kanske kan vi sammanköra? Det hade varit så kul att ses!

    SvaraRadera
  18. Sänder en hälsning om detta inlägg, Mannen, som lagar all mat, nästan, hos oss, men inte läser mycket bloggar, tyckte när han såg ert hängande kött... Häftigt
    Jag är lite fundersam att det snart kan hänga något i vår kyl :)
    Hej Helena i Småland

    SvaraRadera
  19. MMM: Så kul att han gillade det:) Du får hälsa honom att det finns så mycket fina tips i bloggvärlden på god mat! Kul att se om det hängs upp något i er kyl:)

    SvaraRadera
  20. Men jäklar vilken rolig grej! Blev det gott? Jag måste prova!

    SvaraRadera
  21. Varför ska man blanda så mycket salt när det bara behövs 2 msk?

    /Marie-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför man blandar samman så mycket salt beror helt enkelt på att det annars kan vara för svårt att få till rätt proportioner på röran eftersom mängden salpeter är ganska liten jämfört med saltet.

      Radera
    2. Ok, blandade hälften och satte 3msk, sambon tyckte det lät lite med 2msk, så nu gullar vi för fullt. Sedan blir det matkällaren. Hoppas vi inte klantar till det :-)

      /Marie-Louise

      Radera
    3. Går säkert bra att blanda till hälften också, men mindre ska man nog inte ta för då blir det nog svårt med måtten så det stämmer.
      Gulla på ni bara, blir det för salt så vet ni ju vad det beror på:) Vi håller våra tummar hårt för att det ska bli gott och att ni ska bli nöjda! Så kul att ni ger er på det och vågar prova:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!