fredag 26 juni 2015

Att röka lax

... på hemmaplan är inte alls svårt, ska ni veta! Det är så enkelt att det kan tänkas att vi aldrig mera kommer att köpa hem varmrökt lax från affären, ja så vida vi inte ska bjuda hem hela Petters följe på varmrökt lax, då måste vi nog först investera i ett helt rökeri.
Men var tusan skulle det rökeriet stå, nere på gården hade det kanske inte blivit någon uppskattat detalj i stadsplaneringen och förmodligen hade Miljö och Hälsa haft en del synpunkter på installationen. För att inte tänka på vad grannarna hade sagt... nej när hela Petters följe kommer för att äta varmrökt lax blir det nog till att köpa färdigrökt ändå:)

Men nu svävar vi ut i det blå, det är ju inte Petters följe som ska bjudas på lax - det är ju ni.

Nu sitter det säkert någon och tänker att "I det där Mårtenssonska köket är det tvära kast minsann, i måndags bjöd dom på en enkel korvgratäng och nu plötsligt så ska dom vara klöddiga och göra avancerade pillerisaker", men det är just det det inte är! Vi hoppas verkligen att vi kan förmedla just hur enkelt det är att göra varmrökt lax själv och att vi till och med kan locka er att prova!


Det som behövs för att röka lax är en röklåda, alternativt en grill med lock t.ex en klotgrill eller en så kallad tombolagrill. Innan vi (läs Håkan!) införskaffade en röklåda så användes just en sån där tombolagrill och naturligtvis har vi även skrivit en förklaring för grillrökeriet. En röklåda kostar inte så vansinnigt många sekiner, dom finns i olika sorter till olika priser lite varstans, vår inhandlades på Ö&B för ca 300 kronor.
Man behöver rökspån för att lägga i röken och det kan man köpa lite varstans, vi har köpt våra på Ö&B men vi har sett påsar även på Jem&Fix och på Fisk & Sportboden i vår stad.
Vidare behöver man t-sprit till brännarna och så naturligtvis någonting att röka i den lilla låddan:)

Den nyrökta laxen i sikte! 

Innan man röker sin fisk, oavsett vilken, så är det en god idé att först rimma den en kort stund. Inte heller det är någon avancerad kokkonst som kräver galet många ingredienser, salt, socker och vatten är det endaste:

Rimma först laxen innan du röker den, gör så här: 
500 g färsk laxfilé
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
rikligt med hackad dill
Rör ut salt och socker i vatten så det löser sig.
Lägg ner laxen i lagen och låt ligga i 20 minuter (inte längre för då blir den för salt!)
Ta upp fisken och torka av den, klappa in med dill och lägg den på gallret till röklådan.

Därefter är det dags för rökeriet att dra igång: 

Förbered röklådan med ca 2 mm rökspån i botten av lådan, fukta spånen med en vattendusch.
Tänd på brännarna, när spånen börjar ryka lägger du ner gallret med laxen i lådan och lägger på locket.
Låt laxen rökas i 15-20 minuter, kolla gärna temperaturen som ska ligga på runt 52 grader när din lax är färdigrökt.
Ta ur laxen från röklådan och servera direkt!

Har du ingen röklåda gör du så här:

En grill med lock eller en bärbar av tombolamodell (den ses här) används, på botten ställs en brännare och direkt ovanför på gallret ställs en aluminiumform.
I aluminiumformen lägger du rökspån och några kvistar färsk krydda som ger röksmak när brännaren tänds på.
Lägg fisken på en tallrik, ställ den på gallret, lägg på locket och låt det ryka ca 10 minuter.
Efter 10 minuter är fisken färdigrökt med dock inte tillagad så du får låta den gå färdigt i ugnen så den blir genomkokt där, innertemperaturen då också ca 52 grader.

Laxen, rimmad och inklappad med dill, på väg ner i röklådan. 

Och vips ca 20 minuter senare, instängd i en låda, så ser den ut så här och redo att huggas in i!

Denna gången valde vi att njuta den varmrökta laxen i sällskap av en löjligt enkel ljummen potatissallad, som herr M slängde ihop efter eget huvud. Tack och lov kom han ihåg att plita ner receptet under tiden, det är annars något vi båda är väldigt dåliga på att göra...


Varm potatissallad 2 port + matlåda
500 g potatis
4 dl crème fraiche
1 citron, rivet skal och saft
salt och svartpeppar
hackad dill
Skala och koka potatisen.
Skiva den varma potatisen i tjocka skivor.
Rör samman crème fraiche, citronskal och saft i en gryta och värm, smaka av med salt och peppar, tillsätt dill.
Blanda försiktigt ner potatisen i den varma såsen och servera.

Då hoppas vi innerligt att ni orkat ta er igenom hela konkarongen och att ni dessutom blev inspirerade och sugna på att införskaffa, och använda, en röklåda. Ni behöver inte oroa er för att lådan kanske kommer att bli en så kallad hyllevärmare, det kommer nämligen att dyka upp fler inlägg framöver på hur ni kan fixa till många godsaker i ert eget hemmarökeri!


Så stundar åter en helg, kanske är det dags för några av er att inleda en välbehövlig och efterlängtad semester? För Mårtenssons del återstår några dagars arbete till, men bara några, innan det står semester med stora bokstäver i kalendern. Men helt i vanlig ordning så har vi ju långhelg och vad den ska fyllas med är däremot oskrivet, vi kör på gehör helt enkelt. Eventuellt ska det plockas fläder för att göra flädersaft om inget annat kommer i vägen, som till exempel ösregn och höststormar...

Ha nu en alla tiders skön helg allesammans, ät och drick gott, njut av livet på ert alldeles eget speciella sätt så ses vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

 1. Rökt fisk är gott!
  Har provat rökt lax som hade rimmats/marinerats i en lag med whisky i, det var mycket gott. Om man kan köpa färska foreller eller sik så passar de också utmärkt att röka.
  Sambon har ett nytt rökskåp och har rökt omkring 30 ålar (alla fångade här i Östersjön!) de senaste dagarna. På hotellet där jag arbetar har vi 3 restauranger och i går blev jag tillfrågad om jag är intresserad av fruset renkött som blivit över - kanske nästa projekt i röken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det, och den smakar lite extra när man stolt har rökt den själv:) Bra tips där, det låter ju väldigt gott med en hutt whisky innan rökningen.
   Renkött i röken låter som ett väldigt gott projekt, ingen dålig arbetsförmån:)

   Radera
 2. Låter riktigt spännande med röklåda har funderat flera gånger på att investera en sådan. Kanske göra slag i saken😊 ha en riktigt skön helg
  Kram milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du ska göra, det är välinvesterade pengar Milla!
   Kramar till dej

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!