fredag 9 november 2012

Nybakade frallor till helgen.

Ha! Ingen höjdarkväll blev det igår för Kafka-teamet på quizzen inte, för första gången hamnade vi utanför prispallen! Inte riktigt klokt är det minsann. Men vi kan ju trösta oss med att det endast skiljde 4 poäng mellan oss och vinnarna, så vi var ju inte vansinnigt kassa - bara lite ringrostiga kanske:) Huvudsaken var att vi hade en trevlig stund tillsammans och fick skratta lite (mest åt oss själva faktiskt).

Eftersom det var torsdag igår så det är fredag idag och då betyder det ju att det är lördag i morgon - som vi kan räkna ut det! För de av er som är lediga kanske det kan sitta fint med ett tips på hur ni kan förgylla lördagsfrukosten med lite nybakat. Vi smäller gärna ihop kalljästa bullar på fredagskvällen och har testat en hel del recept och än så länge har vi varit nöjda med alla resultaten. Men de vi testade senast, oj oj oj, de bullarna går till världshistorien som de allra godaste vi någonsin satt våra tänder i! Smöret man brer på degen innan den viks samman gör att bullarna påminner lite om tebirkes och tar frukosten till nya höjder.
Så vill ni sväva lite extra på er helgfrukost så är det bara att sätta igång, ut i köket och knåpa ihop dessa:

Receptet har vi hittat i boken "Bröd för alla sinnen" av bl.a Stina Algotson, en brödbok som kommit att bli en riktig favorit och som används flitigt i vårt kök! 

Kalljästa smörfrallor    ca 24 stycken
1½ l vetemjöl
100 + 50 g rumsvarmt smör
50 g jäst
1 tsk salt
1 ägg
5 dl vatten, 37 grader
Häll nästan allt mjöl i en skål, klicka ner 100 g smör, smula i jästen, tillsätt ägg och salt.
Slå i vattnet och arbeta samman till en smidig deg.
Ta upp degen på ett mjölat underlag, dela i två lika stora bitar och kavla ut i en rektanglar, 1½ cm tjocka.
Bred på resten av smöret på den utkavlade degen, 25 g/rektangel, och rulla sedan samman degen från långsidan till en rulle på ca 5-6 cm i diameter.
Dela varje rulle i ca 12 bitar och lägg med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper på.
Täck bullarna med en bakduk eller plastfolie och ställ i kylen över natten.
Sätt igång ugnen, ta fram bullarna och låt dom stå ute i rumstemperatur tills ugnen nått 250 grader.
Pensla bullarna med ägg och strö på sesamfrön och/eller vallmofrön.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter, tills de fått fin färg.
Absolut godast att äta bullarna ljumna!
Det går utmärkt att göra en halv sats om man tycker det blir för många med 24, vispa bara samman ägget och ta hälften så blir det hur bra som helst.

Och hur goda dessa än var och hur förälskade vi än blev så kommer det likt förbaskat att stå en plåt med en ny variant kalljästa bullar i vår kyl i natt... man vet ju aldrig.

Eftersom vi konstaterat att det är helg i antågande så önskar vi er skön sådan med extra goda frukostar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

28 kommentarer:

  1. Haha klart ni måste kliva åt sidan då och då och låta andra vinna;) Det var ödmjukt;)
    Perfekta brön!
    Ha en fin helg:)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var väl lite så vi tänkte... not! :)
      Alldeles perfekta och ljuvliga,
      Kramar

      Radera
  2. Ohå vilka bullar. Klart ni ska trösta er med lyxfrulle när ni så snöpligt hamnade utanför prispallen!

    SvaraRadera
  3. Har Stina A. också ett bra recept på "vanliga" småfrallor, alltså dom jag menar... ca. 8-9 cm dia. och 6-7 cm höga med härlig frasig yta? Dom som jag kunde köpa hemma i Småland och som jag saknar så! Nej, inte till frukost utan för att gröpa ur och fylla med god starkt kryddad stekt köttfärs och sedan gratinera med ost ;-)

    Ha en en fin helg och tänk på att den som blir 2:a är den första förloraren!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, hon har tyvärr inte det kunde vi konstatera när vi letade åt dej. Men vi ska söka vidare och se om vi inte kan få fiskelycka någon annanstans.

      Radera
  4. Den typen av bröd måste jag ju bara testa till landetfrukostarna och jag har sparat ett recept ni lagt upp på kalljästa frallor men inte hunnit prova ännu. Men nu blir det ju svårt, vad ska jag välja för sort?! Smöret här lockar ju naturligtvis :-)

    Huvudsaken är inte att vinna... Äh! Det är det visst det. Varför ska man annars tävla :-) Bättre lycka nästa gång och har man ändå roligt under tiden så är ju en silverplats inte så pjåkigt.

    Lövbiffsrätten som Håkan knåpade ihop verkar vara en grabb-grej. Precis den typen av mat älskar Mannen så det får nog bli en sån snart.

    Önskar er en trevlig helg. Ni är så smarta som har listat ut att det är lördag i morgon :-)

    Ta hand om er - kram + kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så klart ska du prova båda, Lotta!

      Eller hur, viss vill man bara vara med och ha kul, bryr sej inte alls om att vinna... Ja, vi hoppas på revansh!

      Visst är vi smarta, det lyser till någon gång emellanåt:)

      You to, kram

      Radera
  5. Lyxfrulle med nybakat bröd!
    Har lite problem att få plats med en hel plåt i kylen, men det låter ju riktigt gott med "smörat" bröd!

    Trevlig helg och god frukost!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har köpt en lite mindre plåt för längesedan på IKEA, vet inte om den finns kvar men det får plats i kylen perfekt. Måtten är 35 gånger 40½ cm och är kanon när det ska bakas kalljäst bröd.

      Tackar

      Radera
  6. Nästan så jag kan tänka mig att släpa mig ut i köket och sätta en deg... eller nej, det får bli en annan dag. Fredagskoman har slagit till. Förkylda barn och trötta vuxna här. Trist att det inte gick så bra som det brukar men det var bara uppvärmningen nästa gång.... Ha en fin helg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, denna tar ju lite längre tid iom att det ska kavlas och smöras också, men det är det väl värt. Fast när fredagströttheten kommer så är det tungt:)

      Kram!

      Radera
  7. Smör gör ju mycket lite extra gott! Kalljästa frallor är fint. Bakade bröd i går som blev extremt saftigt och gott som får förgylla våra helgfrullar.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gör det, och äkta ska det vara - inget margarin här inte:) Gott med förgyllda frukostar.

      Tackar!

      Radera
  8. så gott.måste nog oxå lägga in en deg nu,för ja vill oxå ha frallor till frukost i morn,helglyx måste man ju unna sig.önskar er en fortsatt trevlig
    helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart man ska lyxa lite extra när det är helg:)

      Tack

      Radera
  9. Bröden ser väldigt fina och goda ut! Låter bra med extra smör som breds på! Önskar er en god helg!

    SvaraRadera
  10. Låter mums och smör gör verkligen allt så mycket godare.
    Trevlig helg till er!

    SvaraRadera
  11. He he, det är klart att det måste vara supersmaskigt med något som heter SMÖRbullar! Jag tror inte det är någon idé att jag bakar dessa, för då kommer jag inte kunna kontrollera mig... Nöjer mig med att dregla över era.

    Bättre quizlycka nästa gång, man kan ju inte vara bäst jämt!
    Trevlig helg på er också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej, dregla du, det går så bra så:)
      Nej inte kan man vinna varje gång, man måste ju ge de andra deltagarna en chans att ta hem vinsten någon gång också...

      Tackar!

      Radera
  12. Kalljästa frallor är verkligen lyxfrukost! Jag ska minsann slänga ihop en deg nu så jag det blir nybakat bröd till söndagsfrukosten:)

    Ha en bra fortsättning på helgen! Kram på er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det något extra, just vad som behövs för att fira helg:)

      Detsamma,kram

      Radera
  13. Lange sedan som jag var har och halsade pa:) Gott att motas av dessa goda bullarna, perfekta som Sondags frukost/brunch:))
    Kramar,
    Nena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen hejsan Nena, kul att "se" dej här igen! Ja, visst passar de fint till en söndagsfrukost.

      Kram

      Radera
  14. Gjorde en annan variant av era nattjästa bullar igår/i morse och de var GALET GODA! GAAH! Att jag aldrig gjort det innan, det är ju skandal!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skandal är just vad det är:) Visst är det så smidigt att fixa till kvällen innan, det tar ju inte så lång tid och det är ju finfint att få smarra på. Dessa ska du absolut prova, tycker vi...

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!