torsdag 26 januari 2017

Kycklinggryta med sötsur sås

kyckling i sötsur sås

En riktigt gammal klassiker är den sötsura kycklinggrytan och det finns säkert minst en gillion olika receptvarianter vid detta laget. Detta receptet var dock lite annorlunda för vår del jämfört med de vi testat tidigare, det var nämligen första gången vi smaksatte en sötsur gryta med mango chutney. Recepttipset fick vi av Ankis far för länge sedan och i kanten på tidningsurklippet har han antecknat "Dagens middag, väldigt god!", bättre betyg kan det väl knappast bli eller hur?


Förutom mango chutney så hittar du bland annat paprika, ananas, purjolök och blekselleri i blandningen - den senare var också en förstagångsingrediens för oss i en sån här gryta och den passade finfint där.
Selleri är ju en källa till umami, nummer fem i raden av grundsmakerna vi känner i munnen och vi använder den ganska flitigt här hemma, men som sagt inte tidigare i sötsurgryta. Andra umamikällor är t.ex kaviar (typ Kalles) och lagrad ost, men förmodligen hade dom inte gjort sig riktigt bra här...:)

kycklinggryta sötsur

Så vad tyckte vi då om middagen, kan vi skriva under Hasses anteckning och gillande? Jajamensan, hur gott som helst blev det (annars hade den ju så klart inte hamnat här)! Såsen blev verkligen så där sötsur som vi tycker att den ska vara i grytan, tiden det tog att laga till middagen var kort - den mesta ägnas åt att handskas med kniven och att röra lite i grytan. Kanske ca 30-40 minuter tills att middagen står på bordet och det får vi väl tycka är hyfsat snabblagat.
Tummarna upp, med andra ord, för Hasses sötsura kycklinggryta:

Sötsur kycklinggryta   2 port + matlåda
500 g kycklingkött, t.ex filé eller innerfilé, stimlat
10 cm purjolök, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 röd paprika, tärnad
2 stjälkar blekselleri, tunt skivade
1 liten burk ananas i bitar - spara spadet
200 g mango chutney
2 tsk potatismjöl
½ tärning grönsaksbuljong eller 1 msk grönsaksfond
½ - 1 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
1 dl vatten
1 msk rödvinsvinäger
Sambal oelek efter tycke och smak
salt och peppar
Bryn kycklingköttet runt om så det får färg, tillsätt grönsaker, purjolök och vitlök och fortsätt fräs någon minut.
Rör samman mango chutney, spadet från ananasen, vin, vatten och vinäger i en skål och häll det i grytan tillsammans med buljongtärningen.
Låt det bubbla upp under omrörning och sedan småputtra ca 10 minuter, rör då och då.
Rör ner ananasbitarna, smaka av med sambal, salt, och peppar och servera.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!