onsdag 28 december 2016

Saffransrisotto med skaldjur


Då fortsätter vi vår färd mot nyårsafton och goda middagar som kan passa att fira denna tilldragelse med och idag har turen kommit till saffrans- skaldjursälskarna. En risotto är en av våra favoritlösningar när vi vill festa till det en smula men inte alls vet vad vi är sugna på, då händer det allt som oftast att vi landar i en risotto. Dels för att vi tycker att det är väldigt gott men också för att det går att variera på flera olika vis och passar att servera till så mycket - just fisk och skaldjur är finfina sällskap på tallriken.

Här använde vi oss av en sån där skaldjursmix som man hittar i frysdiskarna i butikerna, något vi kommit på är bra att ha hemma i frysen tills när andan faller på. Sist den gjorde det hamnade den i en bouillabaisse, gott det med och passande för nyår även den:) Gillar du inte saffran så har vi andra recept på risotto som kan passa fint till skaldjur även dom, något recept innehåller faktiskt redan skaldjur, så det är bara att söka i arkivet.

Den rosa flaskan som syns skymta i bakgrunden innehåller Marqués de Monistrol, ett spanskt mousserande rosévin som man hittar för 79 kronor på gröna skylten och som passade väldigt bra till risotton. I vår stad fanns det inte i butikens sortiment så vi fick beställa hem det, men det är olika från butik till butik.

Saffransrisotto med skaldjur   2 port
1 schalottenlök, fint hackad
½ kuvert saffran
rapsolja och smör att fräsa i
½ dl fint hackad fänkål eller blekselleri
2 dl aboriris
1 dl vitt vin, går utmärkt med matlagningsvin
6-7 dl grönsaksbuljong
½ citron
salt och svartpeppar
1 dl parmesanost
Koka upp buljongen i en gryta för sej och varmhåll den.
Fräs lök, saffran och fänkål/selleri i rikligt med olja och smör.
Efter någon minut så tillsätter du riset och rör tills det blivit genomskinligt.
Slå i vinet och låt det koka in under tiden som du rör, sänk värmen så det sjuder.
Därefter börjar du tillsätta den varma buljongen, ca 1-2 dl i taget, under tiden som du fortsätter röra så det blir krämigt.
Efter ca 20 minuter smakar du av risotton, riskornen ska fortfarande ha en fast kärna - lite al dente - men kännas som de ändå är färdiga. Det är inte säkert att all vätska går åt.
Smaka av med lite pressad citron, salt och peppar.

Tillaga skaldjursmixen enligt instruktionerna på paketet och toppa risotton med den.

Risotto är kanske inte den första maträtten man tänker på när det vankas middagsbjudning och man ska ha gäster vid bordet, det är ju inte direkt en rätt man förbereder dagen innan. Men det är faktiskt inte så farligt som man kan tro, gästerna kan ju joina i köket och underhålla under tiden du står där och rör eller så får man se till att sysselsätta dom med något bra under tiden. Kanske en frågesport, duka bordet, sätta ihop en musiklista för kvällen eller helt enkelt prata med varandra.
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

  1. Risotto är väldigt gott och senast gjorde jag den i ugnen, mycket lyckat det med.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, men i ugnen har vi aldrig sett eller hört att man kan göra det - spännande!
      Kram på dej

      Radera
  2. Åh så gott det låter den här ska absolut provlagas här i mellandagarna! ��

    SvaraRadera
  3. Vi funderar också på risotto till en av våra rätter! Får se vart vi landar helt enkelt :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara ni inte landar i risotton så... det blir en kladdig historia:)
      Kramar på er!

      Radera
  4. Tittar in och önskar ett alldeles fantastiskt nytt år!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för titten Jenny och vi önskar dej precis detsamma,
      kramar!

      Radera
  5. God fortsättning önskar jag er :)
    Vilken härlig risotto älskar risotto:)
    Ha det gott
    Kram milla

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!