tisdag 27 december 2016

Gryta med griskinder och oxmärg

Hej på er alla, hur har ni det efter julhelgen? Har du firat färdigt för denna gången eller ligger det kanske kvar någon oöppnad, bortglömd julklapp i en hörna under granen, en ouppäten prinskorv i ett skrymsle i kylen eller en fortfarande osedd julfilm hägrar på tvn?
Eller är det rent utav så att du redan städat ut julen och nu helt och hållet fokuserar och har siktet inställt på nästa helg och firandet av det nya året? För då har du kommit rätt, i alla fall om det är middagsinspiration du söker, för det är just det som står på agendan i dag och de närmaste dagarna här i Mårtenssons kök.


Först ut av "rätter som kan passa fint till nyårsafton" är en middag passande för köttgillarna, framförallt de av er som gillar långkok och grytor, när vi idag bjuder på en gryta som ni lagar till på antingen griskinder eller annat kött som passar bra för långkok. Förutom grytkött så innehåller denna middagen oxmärg, en detalj som du hittar i välsorterade köttdiskar - fråga i din matbutik om de har eller kan ta hem det till dej. Märgen sätter en djup och mustig smak åt grytan, har du inte provat tidigare så låt dej inte avskräckas - det är gott, vi lovar!

Måhända att det låter pretentiöst och krångligt, men vi lovar att det är varken det en eller det andra. Vad det är, är gott och inte någon svår matlagning, visst kräver det lite mer tid men det mesta sköter sej faktiskt själv på spisen - så kan du piffa med både det ena och det andra under tiden.
Tänk bara på att detta är en rätt du behöver börja att förbereda dagen innan den ska serveras, köttet vill nämligen ligga i marinaden i kylen över natten:

Gryta med griskinder och oxmärg  4 port
1 kilo griskinder eller annat långkokskött, typ högrev eller bog
1 liter rött vin (går utmärkt med matlagningsvin)
1½ msk salt
1 msk socker
1 msk torkad timjan
½ liter köttbuljong
½ stor rotselleri i stora bitar
2 morötter i stora bitar
5 små gula lökar
3 lagerblad
10 hela svartpepparkorn
½ msk sherryvinäger
1 burk torkade Karl-Johansvampar (blötlögg minst 15 minuter)
100 märgben, ungefär 2 stycken
Putsa köttet fritt från fett och senor, lägg det i en påse.
Blanda vin, salt (1½ msk), socker och timjan, häll i påsen, förslut och låt ligga i kylen över natten för att marinera.
Lyft ur köttet, häll av marinaden i en gryta, koka upp och skumma av.
Bryn köttet runt om i en stekpanna och lägg över i marinaden tillsammans med köttbuljongen.
Fräs rotfrukter och lök, lägg ner i grytan tillsammans med pepparkorn, lagerblad, svamp och märgben.
Låt grytan småputtra 2 - 2½ timme.
Ta upp märgbenen från grytan, sila från vätskan och låt den koka ner ca 15 minuter, smaka av med vinäger och ev mer socker.
Red av såsen till önskad konsistens och häll tillbaka i grytan med de övriga ingredienserna.
Gröp ur märgen från benen och klicka den i tallriken vid serveringen.

Vårt julfirande var lugnt och stillsamt, julbordet var en smula nerbantat men blev alla mätta och belåtna och rester fick vi nästan inga - helt perfekt om ni frågar oss! Mängden julklappar minskar också, förmodligen har det något med den ökade åldern på oss alla att göra - kanske var det även en av anledningarna till att vi båda fick varsen ansiktsbehandling i julklapp...

Tyvärr saknades det två morbröder som fick stanna hemma pga förkylning så det var en liten skara på sex personer hemma hos Ankis syster på julafton. Vi är alltså inte så fasligt många när det är familjetillställningar och därför märks det desto tydligare när någon saknas... Men eftersom morbröderna kände sig bättre igår plockade vi helt enkelt med julklapparna och lite gott och körde dit, något som blev väldigt uppskattat!

Nu är vi båda lediga och vi ska fortsätta koppla av, njuta och bara ha det gott (kanske tittar vi en smula på rean också...). Något som vi också hoppas att ni får göra:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!