söndag 26 januari 2020

Mannerströms fisklåda

Middag av sorten allt i en form är något av det bästa som finns tycker många, och så även vi. Är det dessutom få ingredienser av icke ovanligt slag blir det ännu bättre, och minsann så är det precis så i dagens middagstips!

Oftast är det fisk eller kyckling som hamnar i de där "allt-i-ett-formarna" hos oss av någon mystifikisk anledning, fråga oss inte varför. Det är och förblir helt enkelt ett av världens alla stora olösta mysterier. 
Hur som haver så är det dags för varianten med fisk idag, precis som rubriken skvallrar om, men för omväxlings skull är det rökt fisk som används i detta receptet. Fisken varvas med kokt potatis, tomatskivor och purjolök, klassiska och goda tillbehör, och sedan fyller du på med äggstanning som ger en fast men samtidigt krämig fisklåda.

Du kan använda vilken typ av rökt fisk som helst, lax, makrill eller någon annan sort spelar mindre roll, ta den som passar din smak bäst - här blev det makrill. Gillar du inte rökt fisk så kan du helt säkert använda orökt också, det konstaterade i alla fall vi under tiden vi mumsade i oss av den goda lådan signerad Mannerström.
Väljer du att ha i "vanlig" fisk så kan du ta torsk, makrill eller lax, och låt den gärna ligga i en skvätt citron och marinera för mer smak innan du lägger den i formen.Fisklåda med rökt fisk  2 port + matlåda
400 g rökt makrill, lax eller annan rökt fisk
600 g kokt potatis, i centimetertjocka skivor
1 purjolök, strimlad
4 tomater, i tjocka skivor
3 ägg
1 msk kaviar
3 dl grädde
hackad dill
timjan
Dela fisken i mindre bitar och varva med potatis, tomater och purjolök i en smord ugnssäker form.
Vispa samman grädde, ägg, kaviar, dill och timjan, smaka av med salt och svartpeppar.
Häll äggstanningen över fisken och ställ mitt i ugnen på 200 grader ca 20 minuter tills du ser att äggstanningen har stelnat och gratängen fått fin färg.
Strö över dill och servera, gärna med någon citronklyfta till.

Tänk så mycket glädje en flytt kan ha med sig i bagaget, inte bara har matlagningsgnistan och bakglädjen vaknat till liv igen - även vår gamla kamera har plockats fram och åter tagits i bruk! Än är inte undrens tid förbi 😉.

Och när vi ändå är inne på ämnet flytt så kan vi ju dela med oss av ett framsteg så här långt, det tar sig rum för rum och det är riktigt roligt att se hur det blir. I helgen hämtade vi hem en matta vi beställt, en heltäckningsmatta som man kan måttbeställa och få med sydd kant istället för att klistra fast den på golvet. Hur smart som helst, nu kan ju till och med vi lägga heltäckningsmatta!


Som ni ser så hamnade den i sovrummet, inte så lätt att avbilda men vi gjorde i alla fall ett gott försök...

Ha nu en alldeles förträffligt bra matvecka, på återseende
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!