måndag 3 februari 2020

Fläskkotletter i mustig tomatsås

Eller som italienarna säger, braciole di maiale alla pizzaiola, visst låter det gott (och lite extra gott på italienska) ?! Vi kan lova er att det är precis lika smarrigt som det låter, och faktiskt inte alls svårt att laga till.


För inte nog med att vi skickar vidare ett kalasgott recept till er idag, vi bjuder dessutom på en liten språklektion i italienska, jojomensan! Det kan ju hända att ni någon gång befinner er i Italien och blir sugna på dagens rätt, stekta fläskkotletter i tomatsås, då är det ju inte så dumt att enkelt kunna beställa det.


Braciole är ordet för kotlett och maiale för gris, och när vi sätter samman de båda och klämmer in ett di däremellan får vi ordet för fläskkotlett. Pizzaiola betyder att något, t.ex kött eller fisk tillagats i tomatsås och när vi nu har alla orden så lägger vi dom efter varandra;
Braciole di maiale alla pizzaiola

Förutom tomater och kotletter behöver du vin, både rött och vitt (använd matlagningsvin om du helt avstår alkohol) och några olika örter som basilika timjan. Har du inte färska så tar du torkade i stället och smakar dej fram till hur mycket du vill ha i.


Fläskkotlett pizzaiola med pasta  4 port
4 fläskkotletter
salt och svartpeppar
olja och smör att steka i
2 dl rött vin
Krydda kotletterna på båda sidor med salt och peppar.
Bryn dom i olja och smör så de får fin färg på båda sidor, ta upp och lägg åt sidan.
Häll det röda vinet i stekpannan och låt det reducera tills hälften återstår och ta från plattan.

Tomatsås
½ gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
4 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater (400 g)
1 stjälk blekselleri, tunt skivad
1 dl vatten (skölj gärna ur tomatburken med vattnet)
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
salt, socker, svartpeppar
bladen från ½ kruka färsk basilika, hackade
I en annan stekpanna/gryta steker du lök och vitlök mjukt utan att de tar färg.
Klipp sönder tomaterna i burken och häll det över löken tillsammans med selleri, vitt vin, vatten och timjan, låt småputtra 15 minuter - rör om då och då.
Smaka av såsen med salt, peppar, socker och basilika.
Tillsätt kotletterna och det röda vinet i tomatsåsen, låt det puttra några minuter tills kotletterna är färdiga och varma, hacka över oregano.
Servera kotletterna i såsen till nykokt pasta och riv parmesanost över.


Fram med parmesanosten och basilikan på matbordet så får var och en bestämma hur mycket, eller lite, ost och grönt man vill ha på sin portion.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!