torsdag 16 januari 2020

Kycklingpaj med bacon och ruccola

Paj är verkligen perfekt att laga till när man har rester som ligger och skramlar i frys och i kyl och behöver tas omhand. Bara att knåda ihop en pajdeg, tryck ut den i en form och fyll med det som smakar gott tillsammans, rör ihop en äggstanning, häll över fyllningen och grädda. 
Vips har du en middag som både mättar och smakar gott, samtidigt som du har gjort en insats för att minska matsvinnet. Lite som ett Kinderägg, tre bra grejer i en och samma form!


Detta var precis det som hände i Mårtenssonsk kök förra veckan när fru M var den som stod för matlagningen. Först en frys- och kylskåpsinventering, tätt följd av pajdegstillverkning och fyllningsförberedelser.
När vi har hel ugnsstekt kyckling till middag lägger vi köttet som blir över i en påse vi har i frysen som vi fyller på tills den innehåller tillräckligt för en ny middag, oftast då som paj eller pastasås. Kycklingpåsen åkte fram ihop med stapelvarorna bacon och riven parmesanost, som tillsammans med lite vissen ruccolasallad, några mjuka småtomater och purjolök fick göra kycklingbitarna sällskap i pajformen.


Från kylen fiskade Anki fram en burk färskost smaksatt med ruccolapesto, så in i bänken god både i matlagning och på kex. Färskost är en annan bra stapelvara att köpa hem när den är på extrapris (vilket är ganska ofta) och ha på lut i kylen, den kan man använda både i såser, grytor och som här, i paj. En omelett med färskost är inte fy skam det heller.
En extra vitlöksklyfta, parmesanosten och en skvätt havregrädde ihop med ägg och färskost blev äggstanning, ner i formen med den också och in med hela tjottabaletten i ugnen.


Pajskal
3½ dl dinkelmjöl (eller 3 dl vanligt vetemjöl)
150 g smör, tärnat
2 msk kallt vatten
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen håller ihop.
Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, med avtagbar kant och ställ kallt 30 minuter.
Nagga botten på pajskalet och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 15 minuter, ta ut och tillsätt fyllning och äggstanning.

Fyllning
400 g tillagat kycklingkött i småbitar
1 paket bacon, strimlat
10 cm purjolök, strimlad
125 g små tomater (ca 10 stycken), halverade
100 g ruccola
Bryn baconstrimlorna, ta upp och låt fettet rinna av på en bit hushållspapper.
Fräs purjolöken, gärna i fettet som är kvar från att du stekte bacon, så den får fin färg och mjuknar.
Blanda samman kycklingköttet med bacon, purjolök och ruccola, lägg blandningen i pajskalet.
Lägg i tomathalvorna.

Äggstanning
3 ägg
1 dl grädde
150 g färskost ruccolapesto
1 vitlöksklyfta, riven
25 g riven parmesanost
salt och svartpeppar
Vispa samman äggstanningen och häll den över fyllningen i pajskalet, rör runt försiktigt med en gaffel så den rinner ner i mellanrummen.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter till den fått fin färg har stelnat
Ta ut pajen och låt den vila ca 10 minuter innan du serverar med en härlig sallad till.


Ett sista tips ska ni få innan vi lämnar er för denna gången, möjligtvis har vi tipsat er om detta tidigare men det får ni överleva - bra tips kan man aldrig få för många!
Tryck en tunn remsa aluminiumfolie runt kanten av pajformen och en bit ner över pajskalet, ta inte i för kung och fosterland och tryck fast den för hårt i degen, utan bara lite försiktigt. På så vis undviker du dels att kanten av pajskalet kasar ner mot botten, som det gärna annars gör, och dels så är risken mindre att du står där med en svart kant när pajen är färdiggräddad.

Då passar vi på att önska er en skön och härlig helg, den står ju redan igen alldeles bakom hörnet och lurpassar på oss minsann. Att vi dessutom passerat halva januari månad kan vi ju kanske tala tyst om...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Så himla bra med matåtervinning. Sen vi inte längre har någon hund har matrester fått en annan betydelse i det gelottska/eckebrantska hemmet. Vi gör som ni - sparar t.ex. tacofärs, fryser in, lagar tacopaj osv. Vi lever i en värld där matsvinn borde vara straffbart. Puss på er, godingar!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!